Kultur & nöje Yippie 12 2014

I huvudet på Lars T

Foto Pawel Maronski

På nyårsafton är det premiär för årets revy ”På bettet” på Teatern. 19 föreställningar är planerade och på scenen står som vanligt Härnösands kanske störste kändis Lars T Johansson.

Om revy

Revy är utgångspunkten för allt jag håller på med. Jag är uppväxt med det, mina föräldrar var med i Rune Göranssons revyer och jag gjorde debut som 13-åring. Då fick jag vara med i ett nummer, året efter fler och sen har det rullat på.
Revy är en fantastisk konstform, den är så kvick och snabb. Ett nummer är inte mer än tre minuter och då är det bara att gå in och köra, det får bära eller brista. Jag har alltid gillat att gå på slak lina. Jag firar 40 år som utbildad skådespelare och har fått göra tunga dramatiska roller, men inget gör mig så glad som att spela revy. Det är maxad lust!

Om kändisskap

Jag har nästan aldrig haft något ont av att vara igenkänd. Tre gånger som jag kan komma ihåg har beundrare blivit lite för närgångna och någon enstaka gång har någon uttryckt på ett otrevligt sätt att de inte gillar det jag gör.
Tvärtom är det mest positivt. Det har hänt flera gånger att jag slipper visa leg, bland annat när jag skulle ta ut pengar på ett nöjesfält i Landskrona. Folk hejar glatt på mig och vill gärna byta några ord. Det tycker jag bara är kul, även om det ibland kan ta lite lång tid att korsa torget.

Om att frilansa

Jag sade upp mig och började frilansa 1988 och det är det bästa jag har gjort. Jag skulle inte kunna ha det på något annat sätt. Om man har ett konstnärligt jobb är det förödande om man hamnar i för mycket rutiner. Det finns alldeles för många begåvade människor som går på institutioner år efter år och har tappat all lust. Jag önskar att fler vågade ta steget och jag tror att många skulle klara det.
För mig har det gått bra i stort sett hela tiden. Visst händer det fortfarande ibland att kalendern ser lite för tom ut och då kan oron smyga sig på. Men det brukar ordna sig. Om inte annat får man anstränga sig lite och hitta på nya saker.

Om Härnösand

Jag bor här av den väldigt enkla anledningen att jag trivs så bra. Jag skulle kunna prata om Härnösand hur länge som helst. Det allra bästa är att allt är så nära. Jag har fem minuter till badstranden och på tio minuter är jag mitt i skogen. Och vill jag känna lite storstadsliv så går det snabbt att ta sig till Stockholm.
Men jag skulle vilja att vi satsade på att skapa ett riktigt spännande kulturliv. Det är tyvärr inte så blomstrande som det ofta sägs. Det kommer många gästspel och det är väl bra, men det skapas för lite här på plats. Ett bra kulturliv drar med sig en massa andra saker – ett levande krogliv, kreativitet och ökad inflyttning.

Om matlagning

Jag har alltid gillat matlagning och lagar nästan all mat hemma. Det jag gillar är att det är kreativt, ger anledning till umgänge och så får man beröm om man lyckas. Jag lagar nästan aldrig efter recept och sällan samma rätt två gånger.
Jag handlar i princip varje dag och när jag går in i mataffären vet jag inte vad jag ska laga utan försöker få lite vibbar. Efter en stund brukar jag ha fått ihop varor som borde kunna bli något. Det som är roligt är att man tillåts uppfinna hjulet hur många gånger som helst. När jag var ung uppfann jag Korv Stroganoff, trodde jag i alla fall tills jag förstod att det redan fanns.

Lars T Johansson

Ålder: 60
Bor: Villa på Kiörningsgatan
Familj: Frun Elizabeth, vuxna döttrarna Louisa och Lotta, barnbarnet Vilja och hunden Marwin

Artikeln publicerades i Yippie 12 2014 på sidan 18