Reportage Yippie 12 2021

Kvinnojouren

Jouren som finns där när det behövs som mest

Text Linda Saltin Foto Anders Eliasson

Härnösands kvinnojour är en ideell verksamhet som har funnits sedan 1985 och ger stöd till våldsutsatta kvinnor och barn. Kvinnojouren kan hjälpa till med skyddat ­boende och stöd vid kontakt med polis, advokat och socialtjänst.
– Vi är två anställda på dagtid och har också en telefonjour öppen dygnet runt, säger Frida som arbetar på Kvinnojouren Härnösand.

I en lägenhet i centrala Härnösand välkomnas jag in i värmen av Viktoria och Frida som arbetar på kvinnojouren. Här har Härnösands kvinnojour sitt kontor. Kvinnojouren är en tillflyktsort för kvinnor som blivit utsatta för våld i en nära relation. Våldet kan ta sig olika uttryck och till exempel vara psykiskt, fysiskt eller sexuellt.
– De som kontaktar oss får vara anonyma och vi har tystnadsplikt, vi tar emot samtal både från utsatta och anhöriga och ger information, råd och stöd. Vi får utgå från fall till fall. Och framför allt är det viktigt att lyssna, säger Viktoria och frågar om jag vill ha kaffe.

Vi går in i vardagsrummet som är ombonat och som vilket vanligt julpyntat hem som helst. I fönstret står ett enormt palettblad i mörkrosa ton. Det känns tryggt och varmt här. Och det är det som är tanken. Men när vi sitter där i soffan och samtalar så påminns vi om att det faktiskt inte är tryggt för alla, för mäns våld mot kvinnor tar inte julledigt – tyvärr.
– Julen är inte ledig och mysig för alla, det är inte bara våld utan det kan vara alkohol inblandat också, säger Frida som har arbetat på Härnösands kvinnojour sedan 2016.
– Man kan hålla fasaden uppe och göra julfint och laga julmat, men sedan när släkten åker hem, då bryter helvetet lös. Det finns definitivt familjer som inte har en fin jul, fortsätter Frida.

Hemmet är den farligaste platsen för en hotad och våldsutsatt kvinna och under julledigheten är man hemma och upp i varandra mycket. Man kommer inte till jobbet som vanligt och får en paus, utan man blir isolerad hemma.
– Vi brukar kunna få många samtal efter nyår. Våldet är inte bara fysiskt utan kan också vara psykiskt och bestå av trakasserier och kränkningar. Kanske måste kvinnan ställa upp på ”husfridssex”, bara för att hålla partnern
lugn. Sex utan samtycke är ett övergrepp, säger Frida.

Tusentals barn i vårt län lever tillsammans med en förälder som blivit misshandlad av den andre. Och det är straffbart att låta barn bevittna våld som utförs mot en närstående till barnet.
– Om man märker att ett barn far illa så går det att göra en orosanmälan anonymt. Lita på din magkänsla, om du ser eller hör något som inte känns rätt så är det oftast inte rätt, säger Viktoria, som började jobba på Kvinnojouren i augusti.
Redan 2010 började Frida jobbat ideellt på kvinnojouren, så hon har stor kunskap om våld mot kvinnor.
– De som jobbar ideellt här är i olika åldrar och kommer från olika yrkes- och livsbakgrunder. För att kunna arbeta inom jouren måste man ha gått en grundutbildning som vi håller en till två gånger per år, säger Frida.

Längs väggen i arbetsrummet står en massa plastlådor staplade på varandra ända upp till taket. De innehåller dam- och barnkläder i olika storlekar som folk har skänkt till Kvinnojouren. Ibland behöver en mamma och hennes barn fly hals över huvud och får endast med sig kläderna de har på kroppen. Då behövs detta klädlager och frivilliga ekonomiska donationer.
– De pengar folk skänker till Härnösands kvinnojour ska gå oavkortat till barn och kvinnor i kris. De kan behöva pengar till en resväska, påfyllning av ett telefonkort eller få en flytt betald, säger Viktoria.

Frida och Viktoria poängterar att det är viktigt att vi runtomkring vågar ta ställning och vågar se och lär oss känna igen varningssignaler
– Hör man att det är bråk hos grannen och man inte vågar ringa på, ring polisen. Har man frågor och funderingar, kontakta en kvinnojour. Det viktigaste är att man gör något och inte viftar bort det och inte vill lägga sig i, säger Viktoria innan hon vinkar hejdå.
Så fort hon har stängt dörren bakom mig, hör jag att dörrlåset vrids om. Man kan aldrig vara nog säker.

Här finns hjälp

• Behöver du stöd?
• Känner du dig otrygg i din relation?
• Blir du isolerad?
• Får du inte göra saker du vill?
• Känner du dig kontrollerad eller begränsad?
• Tvingas du ha sex?
• Blir du utsatt för våld?
• Hotar någon dig på nätet?
Ring 0611–244 55 eller mejla harnosand@roks.se

Misstänker du att ett barn far illa?

Kontakta:
Socialsekreterare: 0611–34 83 05, 0611–34 83 07
Polisen: 114 14.
Kvinnofridslinjen: 020–50 50 50.

Skänk en julgåva till Härnösands kvinnojour

”Pengagåvor tar inte så stor plats och vi kan enkelt förvandla dem till just den sak som en stödsökande familj behöver i stunden. Skänk gärna en slant via Swish 123 524 25 73 eller pg 496 16 90-7.”

Artikeln publicerades i Yippie 12 2021 på sidan 42