Reportage Yippie 3 2023

Hemma från USA

Nu skriver Majsan romansvit

Text Dag Jonzon Foto Kenneth Zetterlund

Fler bilder:

Majsan Boström är äventyraren som inspirerad av Lisa Marklund och Henning Mankell bestämde sig för att bli kriminalreporter. Yippie träffar henne när hon besöker Sverige och hemstaden Härnösand under två veckor.

Hemma i Wilmington, North Carolina finns en 12-årig labrador som väntar på att matte ska komma hem. Hundvakt är Chatarina, en gammal barndomskamrat från Kiörningsskolan som också flyttat dit.

Förutom den svarta labradoren väntar också fem kriminalromaner på att skrivas klart. En romansvit som handlar om norrlandstjejen, Elvira Törnqvist, 33 år, som älskar att sticka, surfa och samla på obduktionsprotokoll. En kriminalreporter som flyttat till USA och bor i amerikanska södern. En karaktär med ett liv och en bakgrund som är hämtad från Majsans egen livsresa.

Majsans största och första intresse har alltid varit kriminalreportaget. När hon läste eftertexten till storfilmen American Gangster såg hon att Frank Lucas, knarkkungen som styrde New York, var från hennes egen hemstat North Carolina. Med näsa för bra historier kontaktade hon hans agent, fick träffa honom och alla dörrar öppnades till brottets värld för kriminalreporter Majsan. För svenska magasinet Café skrev hon sina första ord på svenska om mötet med Frank:
”Den röda Dodge Charger stannar till i hörnet av 116 gatan och 8:e Avenyn i Harlem och ett gäng svarta grabbar kastar en nonchalant blick från muskelbilen”.

Ett annat reportage som också ledde till en bok är mötet med skådespelaren, kampsportaren och före detta rånaren Dragomir Mrsic. Så äventyren har rullat på framgångsrikt för 18-åringen med usla slutbetyg från konsumtionslinjen på Ångströmsskolan.

Direkt efter examen blev hon ansvarig för Härnösands Turistbyrå. Som 20-åring blev nästa stopp Göteborg där hon hittade till tv-världen, men hon ville vidare. Äventyrslusten tog henne till amerikanska västkusten, ett lättsamt liv på skidorten Lake Tahoe och närhet till San Franciscos fester på helgerna ibland. Ett liv i Karibien lockade också, så det blev en vinter på St John, Amerikanska Jungfruöarna. Där landade också bokpaketen från mamma och pappa i Härnösand med nya titlar om Wallander och Bengtsson.

Nu är hon en prisbelönt skribent och författare med två universitetsexamina i journalistik och kreativt skrivande från två toppuniversitet i USA som tog hand om sin längtan. I år är det dags att skicka manuskripten till bokförlagen och förhoppningsvis ta nästa steg och likt Mankell och Marklund bli kriminalförfattare.

 

Majsan Boströms tio bästa med Härnösand

1. EN Ö I HAVET
Att staden ligger på en ö i havet

2. SKIDSPÅREN
Skidspåren på Högslätten och Majsan

3. GROTTORNA
Lökgrottorna på Smitingen

4. NOTSAND
På vintern när det frusit is på stenarna så det ser ut som glaskulor

5. MELLANHOLMEN
Mellanholmen med teatern

6. BADHUSET
Cool arkitektur. Utsikt över havsvik när man simmar inomhus

7. ÅVIKE HAVSBAD
En okänd pärla

8. KRISTALLKRONORNA
Kristallkronorna i domkyrkan (När jag var liten fick jag lära mig att de är från 1600-talet och har legat gömda på havets botten, för att inte Ryssen skulle ta dem)

9. ÖRSJÖN
Örsjön runt på cykel

10. VÅRDKASMALEN
Klapperstensfälten på Vårdkasmalen

MAJSAN BOSTRÖM

NAMN Majsan Boström
ÅLDER 55
BOR Wilmington, North Carolina
GÖR Prisbelönt journalist
ÄLSKAR SUP (Stand Up Paddleboard), Barriäröarna
WEBB majsanbostrom.com

Artikeln publicerades i Yippie 3 2023 på sidan 50