Reportage Yippie 02 2024

Politisk vilde – inte så länge till

Text Klas Leffler Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

Efter sitt avhopp från Vänsterpartiet är Baran Hosseini en politisk vilde i Härnösand.
– Jag är vilde, men inte vild, skrattar hon.
Inom kort kan bilden ändras.
Baran tänker inte tiga. Hon siktar längre i politiken.

Glad, trevlig, målinriktad, spontan, flexibel, omtänksam, hjälpsam, cyklist, fotbollsspelare, fotograf, flerspråkig, programmerare och ganska bra på att laga mat.
Så presenterar hon sig själv på yrkesnätverket Linkedin.
Maten har vi inte smakat. Annars kan vi skriva under på det mesta.
Men det där med vilde saknas. Eller partipolitiskt oberoende som det heter formellt i kommunens register, och skrivs ut med ett streck för partibeteckningen efter namnet så här: Baran Hosseini (-).

Det var i maj förra året som hon lämnade partiet med buller och bång.
”Gubbvälde” hette det i rubrikerna. Men så långt går inte Baran.
– Jag använder inte så starka ord eller begrepp. Jag har trots allt goda minnen från partiet och jag sa till de äldre männen att de behövs.
Så, om igen, varför lämnade du?
– Det är fortfarande smärtsamt för mig. Det kommer en massa känslor. Jag var med i partiet i åtta år och där har jag vuxit. Det var mitt livs svåraste beslut hittills, förklarar Baran och slår fast att man måste inkludera kvinnor i ett feministiskt parti.
Hon fortsätter:
– En av de erfarna som sitter där, jag nämner inte vem han är, sa att kvinnor kan inte fortsätta inom politik, kvinnor får barn och kan inte sitta som vice ordförande eller ordförande på tunga uppdrag. Det var som ett slag i ansiktet. Vänsterpartiet är ju ett feministiskt parti. Titta bara på Nooshi, som är partiledare och kvinna.

Avhoppet väckte förstås reaktioner.
– Jag har fått mest stöd från socialdemokraterna i Härnösand, vilket var förvånande. Inte så mycket från mitt tidigare parti tyvärr. S-kvinnor har kommit fram och kramat mig och visat omtanke, berättar Baran Hosseini.

Omtanke kom också från kanske mer oväntat politiskt håll, som Eva-Clara Viklund i Moderaterna och Christina Lindberg i Centerpartiet. Viklund är oppositionsråd i dag och Lindberg var oppositionsråd förra mandatperioden.

Vänsterpartiet å sin sida beklagade med förvåning och bet i det sura äpplet. Visst, Baran är folkvald till kommunfullmäktige och kan inte tvingas bort. Men hon borde lämna uppdragen som ersättare i kommunstyrelsen och i kommunstyrelsens arbetsutskott.
Det går hon inte med på.
– Partidistriktet skickade ett lite hotande mejl att jag måste lämna platserna. Det gör jag inte. De trodde kanske att jag skulle bli orolig. Men små mejl kan inte hota mig. Och jag kan sitta kvar även om jag byter parti, antyder hon att fortsättning följer.
Under månaderna som har gått har Baran röstat emot de gamla partikamraterna i bara en enda fråga, det gällde resurser till skolan.
I övrigt har hon agerat som hon känner sig, som ”en vänsterpartist utan parti”.

Baran är född i Iran. Föräldrarna är från Afghanistan. Pappan dog i kriget och mamman med den ännu ofödda Baran flydde till grannlandet.
Uppväxten i huvudstaden Teheran blev ingen solskenshistoria.
– Iran är inget öppet samhälle och inte så välkomnande för personer med annan bakgrund. Jag kände mig närmare Iran. Men de såg mig som afghanska fast jag har aldrig varit i Afghanistan. Även läraren hade ett annat beteende mot mig än mot andra barn, förklarar hon.

Allt utmynnade i att mor och dotter flydde en gång till, nu som kvotflyktingar i FN:s regi.
I slutändan stod valet mellan Sydney i Australien eller Örnsköldsvik i Sverige.
Då 23-åriga Baran övertygade sin mor att som kvinnor får de det bättre i Sverige.
– Vi har många starka kvinnor här, många organisationer, många kvinnojourer. Det är glädjande. Det är vi stolta över, säger hon och ångrar intet av flytten 2013.

I Örnsköldsvik engagerade hon sig politiskt. Hon startar Ung Vänster, arrangerar manifestationer mot rasism och kvinnoförtryck och vid en googling hittar man flera insändare från Baran på samma tema.
Redan 2018 kommer hon in i Ö-viks kommunfullmäktige.
I en artikel i Allehanda förklarar Baran att hon efter mer än 20 år har bestämt sig för att inte vara tyst längre. Nu ska hon säga vad hon tycker.
På den vägen har det liksom fortsatt i Härnösand, inte bara i politiken.

Baran är extremt aktiv på sociala medier. Du hittar henne på Youtube, Tiktok, X, Facebook och Instagram – bland annat – och oftast i form av korta videofilmer från natur och lokala utflykter.
Till vardags jobbar hon som studiehandledare på kommunens studerandeservice inom vuxenutbildningen och stormtrivs.
– Det passar min personlighet. Jag är väldigt social och extrovert. Jag vaknar fem på morgonen och längtar efter att börja dagen. Jag kommer tidigare till jobbet. Jag trivs hur bra som helst på jobbet och i Härnösand, säger Baran.

Kommunpolitiker i de flesta läger kan gott sträcka på sig lite extra i Härnösand. Klimatet är varmare och mer öppet än i Ö-vik, enligt Baran.
– Jag kan sitta och prata med en moderat, med en centerpartist eller en liberal. I Örnsköldsvik var det tabu för mig. Politik i Härnösand är lite mer inkluderande, lite bredare än i Ö-vik.
– Här ser vi personer från olika partier prata med varandra och umgås. I Ö-vik var det en tydlig gräns. I Härnösand, vid kaffemaskinen, kan vi prata med varandra som vanliga människor. Det är jättehärligt, beskriver hon.

Sista året före valet 2022 fick Baran Hosseini hoppa in även som ersättare i regionpolitiken med tunga sjukvårdsfrågor på bordet. Det ger en ny chans att jämföra klimatet mellan partier och ledamöter.
– Stämningen i regionen är ganska lika den i Ö-vik, menar hon.

Öppenheten i Härnösand leder över till frågan vart Baran närmast tar vägen politiskt.
För fortsätta ska hon.
– Självklart! Jag lämnade Vänsterpartiet men då finns alternativen Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Jag kommer att driva mina frågor till vilket pris som helst.
Vilket parti blir det?
– En av mina hjärtefrågor är feminism. Där jobbar S-kvinnorna lysande, både här i Härnösand och inom landet. Miljöpartiet också har en välkomnande kultur. Man ser att de ger chansen till yngre kvinnor. I ett av dem kommer jag snart att gå med.
Har de frågat?
– Ja, Knapp Britta har frågat mig. S-kvinnor har också frågat. Det är antingen S eller MP jag känner mig närmast.
Knapp Britta Thyr (MP) är kommunalråd jämsides med Andreas Sjölander (S) i den styrande majoriteten.
När går du med?
– Det måste bli snart. Nu har det gått sju månader.

Kanske är frågan överflödig om perspektivet vänds. Vem tackar nej till en ung, kvinna, invandrare – alla underrepresenterade kategorier i dag – och får på kuppen direkt ett extra mandat i fullmäktige? Snacka om politisk bingo.
Och ingen ska tro att denna kvinna må tiga i församlingen. Hör bara:
Vad gör du om tio år?
– Jag hoppas jag är i riksdagen som ledamot för Västernorrland och Härnösand. Kanske tidigare.
Du kommer inte att vara tyst i alla fall?
– Aldrig!

FAKTA

Namn: Baran Hosseini (Baran betyder regn på persiska, ”ett elegant namn på tjejer i Iran”)
Ålder: 33
Yrke: Studiehandledare
Politik: Ledamot i Härnösands kommunfullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen och i kommunstyrelsens arbetsutskott
Familj: Mamma Fatemeh, syster i Iran
Bor: I lägenhet på Seminariegatan ”med min älskade mamma”
Fritid: Gillar att cykla, spelar fotboll men tar paus just nu, skogspromenader, längtar efter att lära sig åka skidor

5 val

Bästa politiker i Härnösand: ”Andreas Sjölander är bra, kan se utanför partigränserna” (Sjölander är kommunstyrelsens ordförande (S))
Bästa fotbollslag: Älandsbro AIK, damerna
Bästa politiker i Sverige: ”Just nu? Magdalena Andersson och Nooshi Dadgostar, båda är starka kvinnor” (partiledare i riket för S och V)
Bästa cykeltur: Till Högakustenbron
Bästa politiker någonsin i världen: ”Olof Palme, utan tvekan”

Politisk vilde

Partilös, oberoende eller obunden är den person som innehar ett mandat i en direktvald politisk församling, men inte tillhör något politiskt parti. Beteckningen politisk vilde används särskilt om personer som lämnar det parti de valts in för men behåller sin plats i den valda församlingen. Ett känt exempel på en politisk vilde är Gudrun Schyman som lämnade Vänsterpartiet, men behöll sin plats i riksdagen. Fram till 1930-talet kunde ledamöter protokollföra sig i riksdagen som vildar, eller med en specifikation såsom socialistisk vilde, vänstervilde eller högervilde.
Källa: Wikipedia

Artikeln publicerades i Yippie 02 2024 på sidan 34