Reportage Yippie 6 2015

Seaside HSND

Text & foto Hanna Persson

Fler bilder:

Efter femton år i Stockholm är Jörgen Eriksson tillbaka i Härnösand. Han lyckades slå två flugor i en smäll när han både fick ett drömjobb och en fantastisk lägenhet i den gamla hemstaden samtidigt. Nu öppnar han dörrarna och släpper in Yippies läsare på en rundvandring i sitt nya hem.

Jörgen Eriksson

Jörgen Eriksson

Många känner igen huset. Det gamla båtvarvet från 1880, ett tegelhus på Fiskekroken som för snart två år sedan brann. Sedan dess har en totalrenovering av lägenheten skett. Jörgen Eriksson är den första att bo i den nya versionen av lägenheten, en fyrarummare med kök som sträcker sig över husets hela övervåning och som har hela tolv fönster med bland annat utsikt över Södra Sundet.
– I samband med att jag fick mitt nya jobb i Härnösand dök den upp i en kompis nyhetsflöde på Facebook. Han tipsade mig och jag slog till direkt, förklarar Jörgen.
Jörgen är född och uppvuxen i Härnösand. Efter att ha bott femton år i Stockholm bestämde han sig för att starta på ny kula och flytta.
– Att det blev just Härnösand igen var en slump. Om man nu tror på slumpen – vilket jag inte gör. Men mitt nya jobb – som är en fantastisk möjlighet – och den här lägenheten gjorde att jag bestämde mig.

Lägenheten är stor och luftig med öppen planlösning. Den stora mängden fönster och att det är högt i tak ger ett pampigt intryck. Känslan i lägenheten är New York, en skön och inspirerande kontrast till den lugna utemiljön.
– På morgnarna har jag min egen brygga här utanför där jag kan dricka mitt kaffe.
Arbetsmöjligheten i den nygamla hemstaden är en anställning på Åkroken Business Incubator som affärsrådgivare. Jörgen sitter nämligen på många års erfarenheter som affärsman. För drygt 20 år sedan startade han sina första butiker: Performance och Karl Anders i Härnösand. De kompletterades sedan med ytterligare en butik i Birsta och en i Sundsvall.
– Efter att ha drivit Sundsvallsbutiken i bara ett år gick bolaget i konkurs. Jag lärde mig extremt mycket av den erfarenheten, förklarar han.

– Mitt mål är att skapa balans i livet. Jag vill kunna vara närvarande i allt jag tar mig för att göra.

Han och barnens mamma skiljde sig i samband med konkursen och han flyttade till Stockholm där han mötte sin andra kärlek och gifte sig med honom. På sitt CV kunde han börja fylla på med erfarenheter. Först arbetade han för Mexx, sedan blev han försäljningschef för alla tax free-butiker i Sverige, men stationerad och med störst fokus på Arlanda. Efter det var han VD för Northern Classic, som drev NK Glas, Porslin & Kök i Stockholm och Göteborg, samt festivalchef för Stockholm Pride. Med det nya jobbet i Härnösand är målet att skapa en inkubatormiljö där företag och personer kan hitta kunskap och vägledning att driva företag. Det ska även utvecklas till en fysisk plats för innovativa personer och företag.
– Vi vill utveckla ett bra företagsklimat i regionen och i förlängningen är målet att det ska leda till fler arbetstillfällen. Jag är övertygad om att vi ganska snabbt kommer att se resultat.
även om jörgen ägnar mycket tid åt arbete skapar han också rum i sitt liv för personlig utveckling i olika former.
– Mitt mål är att skapa balans i livet. Jag vill kunna vara närvarande i allt jag tar mig för att göra.
Han är väldigt förtjust i citat. De finns runt om i lägenheten och även som tatueringar. Favoriten kommer här: ”Look, even the bad years are pretty good years I think”. Det var Robert Downey Jr som en gång sa de orden.
– Och det är så jag försöker se mig själv och mitt eget liv: att våga plocka fram det svåra och mörka och hitta möjligheter och styrka utifrån det.
Och det ligger något i det. Jörgen lämnade Härnösand efter en konkurs och kommer tillbaka för att inspirera och skapa gott företagsklimat. Dessutom till ett av stadens finaste lägen. Efter både med- och motgångar har han lärt sig att se till helheten.
– Jag älskar mitt liv, med allt vad det innebär.

Jörgen Eriksson

Bor Fiskekroken
Familj Barnen Oliver och Emma
Jobbar som Affärsrådgivare för Åkroken Business Incubator
Intressen Att jobba med sig själv, träna, äta god mat, inredning och att umgås

Artikeln publicerades i Yippie 6 2015 på sidan 22