Reportage Yippie 4 2020

”Tandvårdsrädsla är vanligt och inget att skämmas över”

Text Jakob Tjernström Foto Pawel Maronski

Efter fem års studier i Umeå är Henrik Landgren hemma i Härnösand igen. Sedan januari är han tandläkare på nyöppnade Tandkliniken i Norr.
– Det här är ett roligt och givande yrke, och det är väldigt roligt att vara igång.

Vissa har blandade känslor inför att flytta tillbaka till sin hemstad efter studierna. För Henrik Landgren kändes det helt okom­plicerat.
– Det är bara skönt faktiskt. Närheten till naturen och Höga kusten är ett jätteplus och så har jag ju familj och vänner kvar här. Allt är väldigt bekant.
Jobbet trivs han också riktigt bra med. Henrik beskriver tandläkaryrket som en perfekt kombination av teori och praktiskt arbete, och med stora möjligheter att specialisera sig inom olika områden.
Han kände tidigt att han valt rätt utbildning. 2019 utsågs han dessutom till årets student på Tandläkarhögskolan i Umeå.
Hur gör man för att bli årets tandläkarstudent?
– Jag vet inte egentligen. Jag blev mest förvånad och chockad för jag visste inte ens att den utmärkelsen fanns. Men hur gör man? Ja, jag jobbade stenhårt under studietiden och nådde ofta fina resultat. Sen får jag väl även hoppas att mina patienter och kollegor har trivts med mig.
Men för vissa kommer du alltid att vara den hemskaste människan i världen…
– Haha, jo, så är det ju. Ofta grundar sig tandvårdsrädsla i negativa erfarenheter, känslan av utsatthet och att inte ha kontroll över situationen. Då gäller det att jag som tandläkare har en bra dialog med patienten och är lyhörd för patientens behov. Vissa behöver till exempel pauser under behandlingen. Andra hjälps av att jag berättar om vad som görs i munnen under hela behandlingen. Tandvårdsrädsla är ganska vanligt faktiskt och inget att skämmas över så jag hoppas ingen känner sig hindrad från att gå till tandläkaren eller berätta om rädslan. Vi löser det – alltid.

Henrik Landgren

ÅLDER 30 år.
FAMILJ Fästmö, föräldrar och syskon.
BOR Norra Kyrkogatan.
GÖR Tandläkare på Tandkliniken i Norr.

Artikeln publicerades i Yippie 4 2020 på sidan 20