Reportage Yippie 8 2020

Vägen till Edens trädgård

Fler bilder:

I Härnö Aikiodosällskap lär man sig att bygga upp sitt självförtroende och självdisciplin, vara mindre stressad och bli duktig på att lösa konflikter.
– Om man tränar rätt kan man hjälpa barn som har problem eller är mobbade. Aikido ger möjligheter till att själv bli stark, säger huvudtränare Carlos Enguis.
Han har varit aikidotränare sedan 1986. När han och hans fru Inge-Gerd flyttade från Uppsala till Härnösand i 2013, tog han med sig sin aikidoförening och fortsatte att träna barn och vuxna i sin nya hemstad i den fridfulla konsten att undvika konflikter.
Aikido är inte idrott och det är inte självförsvar. Det är inte en träningsform som kräver fysisk ansträngning. Det är ett verktyg, en rörelse, ett sätt att lära sig att använda sina krafter rätt.
– Det är svårt att förklara, aikido måste uppleves med alla sinnen för att förstås, förklarar Enguis.
I sommar har föreningen tränat utomhus men sedan den 21 augusti har träningarna för vuxna och barn flyttat tillbaka till Landgrenhallen, där de har träningar två gånger i veckan.

 

AIKIDO

AIKIDO är en japansk kampkonst, grundad av Morihei Ueshiba (1883–1969).
SPORTEN utvecklar medvetenhet och självförtroende för att kunna undvika och lösa konflikter på ett fridfullt sätt.
ORDET AIKIDO består av tre delar. Ai står för alla tillsammans i harmoni och ki står för livskraft, energi och hälsa. Do står för vägen vi alla måste gå för att uppnå det vi önskar. Kortfattat kan man säga att aikido är vägen till Aiki; Edens trädgård.
AIKIDO I HÄRNÖSAND. Mer information om Härnö Aikidosällskap hittar du på: https://www.daiwaaikido.com/klubben/

Artikeln publicerades i Yippie 8 2020 på sidan 40