Sport & fritid Yippie 9 2020

Allsvenskt besök på Högslätten

Text & foto Jens Näsman

FOTBOLL. De elever som valt Fotbollsprofilen som tillägg till sina vanliga gymnasiestudier fick finfrämmande på sin träning redan andra skolveckan.
Allsvenska Östersund FK:s tränare Pero Kapcevic dök upp på Högslätten för att hålla i ett tvåtimmarspass.
– Jag ville förankra teorierna och de gruppdynamiska delar vi inlett kursen med, berättar kursansvarige Andreas Gisselman.

Fotbollsprofilen har funnits på Härnösands Gymnasium en längre tid, men för Andreas Gisselman är det första året.
– Det är en del nya ansikten för både mig och för eleverna själva, men det börjar sätta sig nu.
Vad är målsättningen med Fotbollsprofilen?
– Att erbjuda en kvalitativ och utvecklande verksamhet med fokus på lärande, samtidigt som vi ska ha riktig kul tillsammans. Önskar man lära sig mer om fotboll både praktiskt och teoretiskt ska detta kännas som ett spännande alternativ när niondeklassarna ska göra sina gymnasieval, säger Gisselman.
Vad har ni inlett årets kurs med?
– De inledande veckorna kommer att handla om positionsspel utifrån individuell taktik. Vi går igenom öppen och stängd position, semi-öppen position, förflyttningar från insidan mot utsidan, positionsspel på insidan samt positionsspelets betydelse för informationsinhämtning.
Detta har presenterats teoretiskt i både grafik och videoklipp, men även i praktisk träning. Ett av dessa pass var alltså allsvenska tränaren Pero Kapcevic i ÖFK med på.
– Vi är förstås oerhört glada över hans besök. Pero gav eleverna en inblick i en allsvensk klubbs vardag och att positionsgrunderna är jätteviktiga – precis det vi hållit på med. Samtidigt arbetar vi parallellt med gruppdynamik, ansvar, hur vi bemöter varandra och hur vi tillsammans ska bidra till att skapa en bra träningsmiljö, summerar Gisselman.

Eleverna fick även möjlighet att ställa frågor till sin gästtränare.
– Vi hade mest följdfrågor på positionsspelet, berättar Beatrice Eriksson, en av årskurs 2-eleverna som tycker att besöket var jättegivande.
Liksom uppstarten av själva kursen.
– Vi har mycket mer av rena fotbollsövningar nu än tidigare och det gillar man ju som spelare, skrattar hon.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2020 på sidan 62