Sport & fritid Yippie 10 2022

Sporten där det

ALLTID är DRAG

Text & foto Jens Näsman

Fler bilder:

DRAGKAMP När Mats Hamberg tog över som ordförande i Svenska Dragkampsförbundet var Mellannorrland en enda stor vit fläck.

Tre år senare är området det föreningstätaste distriktet med 14 medlemsföreningar (skolidrott & parasport).
– Nu hoppas jag att vi får igång verksamhet även i befintliga föreningar så vi kan utnyttja kvällarna också, säger den drivkraftige härnösandsbon.
Mats Hamberg var länge en frontfigur för det som tidigare kallades för Handikappidrott, numera Parasport. Han har även jobbat på Västernorrlands Idrottsförbund under ett stort antal år, men nu som pensionär har han valt att lägga fokus på att få fart på den ädla idrotten Dragkamp.
Under sina tre år som Dragkampsförbundets ordförande har han fått igång verksamheter lite här och var. Inte minst i det ”egna närområdet” Mellannorrland.
I Medelpad har till exempel det allra första skol-DM:et genomförts. Ett 100-tal årskurs 4-ungdomar fördelat på tio lag gjorde upp om den historiska titeln i våras.

Vad är tjusningen med Dragkamp?
– Enkelheten, den goda sportsmanna-andan och möjligheten att mixa lag oavsett ålder och kön skulle jag vilja säga. Att det dessutom är en otroligt billig sport gör den ännu bättre – alla kan utöva den oavsett ekonomiska förutsättningar, svarar Mats Hamberg.

Vad är utmaningen just nu?
– Vi har fått bra respons från en hel del skolidrottsföreningar, men vi skulle behöva nå ut till det ”vanliga” föreningslivet också. Man behöver inte dra igång med en helt ny sektion för att bedriva dragkamp, men det vore tacknämligt om vi hittade någon eller några klubbar som var intresserade av att utvidga sin nuvarande verksamhet.

Vad krävs?
– Inte så värst mycket. Tack vare Återstartsstödet från RF kan vi erbjuda både gratis utbildning och utrustning i form av två riktigt dragrep, berättar Mats Hamberg när vi träffade honom under ett tvådagars ungdomsläger i Härnösand i slutet av september.

Artikeln publicerades i Yippie 10 2022 på sidan 59