Sport & fritid Yippie 2 2020

Assar, 17, vassaste liraren i hemmalaget

Text & foto Jens Näsman

BANDY. Härnösands AIK huserar numera i Division 2 Södra Norrland. Förra helgen spelades säsongens sista hemmamatch. Inför ett 50-tal på publikplats besegrades Heros Bandy med 7-3.
– Det var lojt före paus, men vi ryckte upp oss i andra, summerar 17-årige tremålsskytten Assar Uebel.

Just Assar Uebel har varit säsongens stora utropstecken i den starkt åldersblandade Haik-truppen.
– Hans dubbla klubbtillhörighet har burit frukt den här säsongen, berömmer tränaren Henrik Söderlind.
Ja. Den målfarlige bandytalangen född 2002 har spelat och tränat med både Haik i tvåan och med Selångers SK i norrettan för andra året i rad.
– Det är jag och Marcus Persson som dubblerat. Vi tränar i Härnösand måndag och onsdag och i Sundsvall tisdag och torsdag, berättar Assar Uebel som var hemmalagets klart bästa aktör i säsongsavslutningen på Högslättens konstfrusna bandyrektangel.
På laguppställningen just den här lördagen fanns ett rekordstort åldersspann (från 16 till 82 år, läs separat artikel här bredvid), men både Mikael Englund (47-årig back) och Oskar Norrgrann (53-årig reservmålvakt) har funnits på laguppställningen vid tio tillfällen den här säsongen. Även 50-årige Stefan Åhman har hoppat in och spelat en match.
– Tack vare de äldre spelare har det varit fler ombytta på träningarna i år och det blir ju mycket ­roligare då. Det har också gjort att vi kunnat nöta på det spelsystem som vår tränare Henrik ­(Söderlind) vill att vi ska köra efter.
Vad har du för ambitioner med bandyn?
– Jag skulle gärna vilja prova på att spela högre upp i seriesystemet om några år, men först vill jag gå ut gymnasiet.
Vad går du?
– Andra året på tekniska programmet.
Du sökte aldrig bandygymnasium?
– Jodå, och jag kom in i Västerås… men jag valde att tacka nej. Det här hemmaalternativet passar mig bättre, erkänner Assar.
Med tolv spelmål av de tretton fullträffarna är Assar vassast i Haik den här säsongen. Av Viktor Skyttners femton fullträffar är elva spelmål.
Unge herr Uebel har även hunnit göra elva mål i Selångerströjan.
– Assar har fått en större roll den här säsongen. Han har fått spela mittfältare med ett ganska stort ansvar i speluppbyggnaden, men det har han klarat med bravur. Vissa matcher har han vänt till vår fördel nästan på egen hand, avslutar spelande tränaren Henrik Söderlind.

… men avslaget tog 82-årige ”Kruska” hand om

Haik:s eldsjäl Hans ”Kruska” Nordén, 82 år, fanns med på laguppställningen i sista hemmamatchen.

Det var 1945 som Härnösands AIK bildades av ett gäng fotbollsspelande ynglingar som hade en speciell förkärlek för det engelska laget Sunderland.

– De ville ha exakt samma matchställ som de engelska förebilderna – så därav kom våra klubbfärger att bli rött och vitt, berättar 82-årige Hans ”Kruska” Nordén som haft en ledande roll i Haik sedan mitten av 1970-talet.
Den egna bandykarriären sköttes i huvudsak under 1960-talet – och det var också i den matchmunderingen som bandyprofilen född 1947 skrinnade in på isen för att lägga avslaget i säsongens avslutande seriematch.
– Det var mest grabbarna som tyckte att det var en kul grej att göra eftersom föreningen fyller 75 år i år. Vi har inte bestämt hur det ska firas än, så det här blev väl en sorts mjukstart, säger ”Kruska” och ler brett.
Efter ett felfritt avslag blev det dock ett snabbt byte.
Mr ”100 procent” hade gjort sitt för dagen.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2020 på sidan 50