Sport & fritid

Berget lever

Vårdkasen är lyx. Fantastisk natur, bra idrottsanläggningar, vackra vyer – alltihop bara fem–tio minuter från centrum. Men det finns plats för mer! Yippie presenterar idéer för framtidens Vårdkasen, ett nav för idrott- och friluftsliv och ett område som sjuder av liv året runt.

Hur många människor besöker årligen Vårdkasens friluftsområde i Härnösand? Är det a) 10 000; b) 50 000 eller c) 250 000? Inte så lätt va? Nej, för svaret är i själva verket – d) Alldeles för få!

Ledsen för den slamkryparen, men det vi vill säga är att Härnösand sitter på ett guldägg här, en smått unik oas som skulle kunna – nej, borde – ha riktigt stora besökssiffror varje vecka, varje månad, året runt. Oavsett om vi pratar Härnösandsbor som vill motionera eller om det handlar om turister som vill koppla av en stund genom att njuta av en fantastisk utsikt eller några timmars vandring, så finns ju så mycket här.

Ändå är det som regel gott om plats på parkeringarna på Vårdkasen. Så här i pandemitider är det ju trevligt att slippa trängsel, men allvarligt talat: det finns gott om svängrum på berget!

I länet finns flera kommuner som satsar hårt på att göra naturen lättillgängligt. Sundsvall har två gånger prisats som Årets friluftskommun av Naturvårdsverket, Örnsköldsvik tre gånger. Sollefteå fattade nyligen beslut om att investera nära två miljoner kronor för att ge sitt stadsberg, Hallstaberget, downhillbanor för cykel.

Nu vill Yippie koppla greppet på Vårdkasen. Vi kollar in vad som finns och lyfter fram idéer på vad som skulle kunna tillföras för att lyfta hela området. En del idéer har stötts och blötts i årtionden, andra är nya. En del är våra egna, en del har lämnats in som e-förslag.

Vårt mål? Fler aktiviteter, fler besökare och i förlängningen möjligheter för föreningar och näringsidkare att bedriva verksamhet. Vårdkasen har potential att bli en magnet som drar mer än kommunens egna invånare. Kort sagt: mer liv.

Så här vill vi göra det:

Fokus friluftsliv. Naturen är den stora tillgången. Verksamheter som etableras ska kretsa kring idrott och friluftsliv. Allt som byggs ska ske i samspel med naturen, inte på bekostnad av naturen.

Vårdkasen för alla. Hela området ska fortsätta vara en plats där föreningar och privatpersoner kan samsas och där hårdsatsande idrottare, friluftsmänniskor och turister ska känna sig välkomna.

Året runt. Det ska finnas aktiviteter för många grupper hela året. Det gäller även alpinbacken som idag utnyttjas en väldigt liten del av året.

Nu rotar vi fram alla goda idéer och målar upp en vision för Vårdkasen.

Framtidens Vårdkasen
 • Motionsspår

Löpning sommartid, preparerande spår för längdskidåkning vintertid. Flera spår 2,2–8 kilometer i vacker natur där ungefär 5 kilometer har elbelysning. Området ansluter vintertid med markerat spår till Högslättens friluftsområde.

 • Moutainbike

Två uppskyltade mountainbikebanor som stått värd för två SM-tävlingar, samt många cykelvänliga stigar.

 • Rullskidbana NY

Ett asfalterad rullskidbana som ger möjlighet till teknikträning i en miljö fri från fordon behövs i Härnösand. På Vårdkasen vore det möjligt att skapa en slinga utifrån de spår som redan finns på området.

 • Vandring & natur

22 kilometer långa Härnöleden passerar Vårdkasen. Leden är väl markerad och erbjuder flera möjligheter till vackra avstickare. Vårdkasen är överlag ett stigrikt naturområde som både är väldigt vackert OCH väldigt lättillgängligt med bilväg hela vägen till toppen och stora parkeringar. Perfekt för som utgångspunkt för en lunch i det fria eller dagsutflykt med familjen.

 • Trail

Stentuffa Härnö Trail börjar och slutar på Vårdkasen. Tävlingen går på hösten men de tre banorna – 18,4; 12,8 respektive 6,3 kilometer långa – är markerade året runt.

 • Alpinåkning

Få städer kan skryta med så här stadsnära alpinåkning. Tre eller fem nedfarter beroende på hur generös man är, tre liftar, snowpark. Inga tjugominutersåk naturligtvis, men perfekt för skidträning, lek på snö och de där spontana kvällsåken mitt i veckan som är livskvalitet.

 • Förlängd backe NY

Tanken här är inte ny: går det inte att förlänga åkningen på nedersidan av Solumsvägen? Det är inget litet projekt eftersom det förutsätter både en passage över vägen – enklast i form av en bro – och förlängning av liften, men det skulle förlänga backen med omkring 50 procent.

 • Restaurang

Toppstugan är toppen! En restaurang i drift nära backe, utsiktstorn och friluftsanläggningar är ett jätteplus för området, men för att ha öppet alla dagar året runt finns inte underlaget idag. Kan hela området attrahera fler besökare så boostar det restaurangen, och ju mer tillgänglig restaurangen är, desto bättre för Vårdkasenområdet.

 • Servering/värmestuga

Mitt i Vårdkasbacken ligger redan en väl utbyggd anläggning med servering, wc, skiduthyrning med mera. Kan säsongen i backen sträckas ut med nya aktiviteter i området finns redan anläggningen för att serva nya besökare.

 • Downhillcykling NY

Downhillcykling är adrenalin, träning och naturupplevelse i ett. Det är också en växande gren inom besöksnäringen och en aktivitet som många alpinläggningar bygger ut för att göra backen till ett mål året runt. Fallhöjden är begränsningen, men det finns förutsättningar att lägga både tuffa, snabba banor och långsammare sträckningar med långa, böljande partier.

Sittlift? Jatack, men ankarlift funkar också för att dra upp cyklister till toppen.

 • Cykeluthyrning NY

Med närhet till MTB-spår och downhillbanor, och med hela Härnön som mål för den ambitiöse, behövs en cykeluthyrning. Den kan placeras vid spårområdet eller vid alpinanläggningen mitt i backen.

 • Klättringsanläggning NY

Klättringsbanor som kombinerar lek med utmaningar på olika nivåer är en växande bransch. Utmaningar i trädtopparna, zipline och andra inslag under ledning av klätterguider är ett framgångsrikt koncept exempelvis på Högt & Lågt på Södra berget i Sundsvall. Vårdkasens natur skulle vara utmärkt för en liknande anläggning som både blir ett besöksmål i sig och skapar intresse för hela Vårdkasenområdet.

 • Stugor NY

Boende på Vårdkasen ska erbjuda något som är exklusivt, som inte finns på annat håll. Det finns en marknad för personliga stugor med fantastisk utsikt. Unikt och enskilt, men ändå nära till backe, trailbana och vandringsled.

 • Omklädningsrum NY

Servicebyggnader med wc, dusch, omklädningsrum och vallabod skulle tillföra området. I samband med tävlingar, men framförallt för motionärer.

 • Bågskyttebana

Bågskyttebanor finns verkligen inte i varje stad, och få ligger så vackert som denna. Den stora öppna platsen blir också ett naturligt ”torg” på friluftsanläggningen.