Sport & fritid Yippie 12 2019

Bra drag i stans nya fotbollsfusion

Text & foto Jens Näsman

FOTBOLL. Sent i höstas släpptes nyheten om att Härnösands FF och IF Älgarna skulle slå sina påsar ihop.
– Vi fick nyligen helt klart med svenskan och nu har vi även klart med huvudtränare, avslöjar frontfigurerna Niclas Hälldahl och Peter Skoglund.

De fotbollsintresserade i Härnösand kan alltså inte längre se fram emot några stadsderbyn på nationell serienivå. Däremot ett stadslag i Division 3 Mellersta Norrland med i huvudsak härnösandsspelare.
– Nu ska vi fokusera på att gemensamt bygga upp ett lokalt förankrat fotbollsgäng som ska trivas och vilja utvecklas ihop. Vi har redan haft ett 15-20-tal spelare på de höstträningar vi kört – det är betydligt många fler än vad jag blivit van vid de senaste åren, medger Niclas Hälldahl, abdikerande ordförande i den snart insomnade föreningen Härnösands FF tillika barmarksansvarig i den nya konstellationen Älgarna/Härnösand.
Hur långt har Ni kommit i de gemensamma sakerna?
– Rätt långt. Vi har bestämt att vi skall spela varannan match i HFF:s röda matchställ och varannan i Älgarnas grönvita. Sedan ska vi självklart även jobba fram en ny klubblogga och nya klubbfärger, men det där brådskar inte i nuläget, säger Peter Skoglund, eldsjäl i IF Älgarna.
Tränarfrågan?
– Vi har klart med ett namn, men vi avslöjar det för spelarna först på lördagsträningen (den 14/12), svarar duon Hälldahl/Skoglund.
Men eftersom sportredaktörens textdeadline är en vecka innan det nya Yippie-numret dyker upp i brevlådan (eller på mataffären) fick jag namnet…
Den som skall leda det ledande fotbollslaget i Härnösand är ingen mindre än Daniel Sundell som tränade Kramforsalliansens division 2-lag ifjol.
– Det känns som en jättebra lösning att få in en tränare som inte har något förflutet i någon av klubbarna, men som ändå har god koll. Vår förhoppning är dessutom att få in Jonas ”Kryddan” Nordin som assisterande, en spelare som spelat ett flertal år i både IF Älgarna och HFF, tillägger Niclas Hälldahl.
Hur ser det ut på spelarsidan?
– Riktigt bra. IF Älgarna kommer att bidra med ett 15-tal spelare och HFF med cirka 10, så det blir en bra träningstrupp, meddelar Peter Skoglund.
Vad händer med ungdomslagen i HFF när klubben upphör?
– De P03:or vi har blir uppflyttade i A-lagstruppen och P04:orna kommer bilda ett väldigt starkt U17-gäng tillsammans med Älgarnas P04:or. P07-laget har aviserat att de vill gå över och spela för Härnösands AIK och bilda en fotbollssektion där.
– För P05 och P06 finns ett flertal alternativ… följa med till nya föreningen eller fortsätta hos någon av de andra fotbollsklubbarna i stan, avslutar Niclas Hälldahl.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2019 på sidan 80