Sport & fritid
Edvin har skrivit cykelhistoria
Fler bilder:
Edvin Lindh har skrivit cykelhistoria.
– Det gick hela vägen, säger 24-åringen som fått sin cykelfostran i Härnösand.
Han är den förste svensk att vinna en världscup. Och som han gjorde det.
Världscupen omfattar åtta deltävlingar i attraktiva stadsmiljöer. Redan i den första inne i Montmartre i centrala Paris klev Edvin upp på pallen som tvåa. Veckan efter en sjätte plats i Barcelona.
Första segern kom i Istanbul och seger nummer två i jättestaden Sao Paulo i Brasilien. I prologerna som också ger poäng har Edvin varit totalt överlägsen. Nu laddar han för en ny säsong med målsättningen att också stå högst upp på pallen i VM.
Drömmen är att sporten blir OS-gren. Varför inte i Los Angeles 2028?
Edvin tävlar i Mountainbike XCE. Förkortningen står för Crosscountry elimination, motsvarigheten till längdskidornas sprint. Först en prolog sidan väntar kvarts, semi och finalhiten. I cykel handlar det om styrka, spurtförmåga, bra uthållighet och kunna bemästra cykeln på alla typer av underlag.
För nio år sedan vann Edvin ungdoms-SM i XCE. Edvin och tvillingbrodern Vilgot flyttade till cykelgymnasiet i Skara och där fortsatte utvecklingen i snabb takt. 2017 körde Edvin sin första världscuptävling, som junior mot seniorerna. Sedan dess har det blivit flera landslagsuppdrag, även några SM-tecken.
Inför årets säsong satte sig Edvin ner med tränaren Fredrik Ericsson som också har Jenny Rissveds i sitt stall. De bestämde sig för en hundraprocentig satsning.
– Vinsten i världscupen känns som ett stort kliv för mej, inte förrän nu har jag rutinen, erfarenheten och toppfarten som krävs för att tävla om segrarna på den allra hösta nivån, säger Edvin.
Vår intervju blir avbruten.
– Det är en sponsor, jag ringer upp om några minuter.
Edvin hade hoppats att ett fint proffskontrakt redan var signat, men det asiatiska stallet fick nej av sin sponsor som krävde att laget enbart ska innehålla åkare från Asien.
– Jag har inte gett upp målsättningen om att hitta ett större lag. I fall det inte lyckas måste jag själv hitta sponsorer och ordna med ekonomin nästa säsong, fortsätter Edvin.
I år har han fått bra stöttning från en cykelfirma i Örebro där äldre brodern Axel jobbar, även han elitcyklist. En tävlingshoj kostar 100 000 kronor, lägg därtill allt slitage. Svenska cykelförbundet har stöttat med 10 000 kronor vilket ungefär motsvarar flygresan till Sau Paulo där Edvin vann.
– Det kostar att ligga ute och tävla i två månader. Prispengarna har i princip täckt hyran i lägenheten i Falun och flygresorna. Årets säsong gick nästan jämnt upp. Förhoppningsvis blir ekonomin bättre nästa år, säger han.
Är det medfödd talang?
– Personligen har jag svårt för uttrycket talang. Det borde också innehålla all tid och uppoffringar för att nå till framgången. Jag spurtade ofta under intervallträningarna, hemma med klubben i Härnösand, den lärdomen och kicken man fick finns också med, förklarar Edvin.
Någon besvikelse i år?
-Jag ledde finalen i SM i Norrköping, men tappade kedjan. I VM i Belgien låg jag tvåa och laddade för hårt i sista kurvan. Tappade fästet i bakhjulet och gled av banan, blev fyra. Det svider förstås att missa världsmästartröjan.
Ryktet säger att XCE kan bli en OS-gren?
– Jag har också hört det, det skulle verkligen bli ett lyft för gren.
För två år sedan drabbades Edvin av den västra tänkbara mardrömmen. Han hittade sin tvillingbror avliden i sin säng i Borlänge. I månader var det en gåta vad som hade hänt. När obduktionsrapporten kom visade det sig Vilgot drabbats av Arytmogen högerkammardysplasi, en ärftlig sjukdom som kan orsaka plötslig död.
– Utan Vilgots stora passion för sporten hade jag aldrig varit där jag nu är. Han är mitt stora föredöme och det är därifrån jag hämtar kraften och orken att kunna träna 20 timmar i veckan.
Efter flera undersökningar fick Edvin klartecken av läkarna att kunna fortsätta sin elitsatsning.
På tävlingströjan står det ”Ride for Vilgot” och varje höst cyklar elitgruppen som studerar på Dalarnas högskola kraftprovet Mount Everest till Vilgots minne. 88 848 höjdmeter ska cyklas på tid, men ingen har ens kommit närheten av Vilgots inofficiella svenska rekord som lyder på nio timmar och tolv minuter.
– En omänsklig prestation, slutar Edvin Lindh.
För Edvin fortsätter nu cykelsatsningen och i dagarna tar han förhoppningsvis sin kandidatexamen i Hälsa och idrottsvetenskap. I Falun där han numera bo hinner han också med att vara ungdomstränare i den lokala cykelklubben. Och nyligen fick han Riksidrottsförbundets elitstipendium på 55 000 kronor.
FAKTA Edvin Lindh
Född: 2000-05-24
Bor: Falun
Studerar: Idrott- och hälsovetenskap på Högskolan Dalarna
Familj: 2 (3) bröder, mor, och far
Favoritmat: Nybakat bröd med smör
Uppför eller utför: Utför
Favorit tävlingsbana: Palankarya, Indonesien
Häftigast tävling: Leh, Indien 2022, uppe i Himalaya 3500m m ö.h.
0 comments