Sport & fritid Yippie 5 2020

Efter 68 år spelar Haik fotboll igen

Text & foto Jens Näsman

Fler bilder:

Fotboll. Hör man klubbnamnet Härnösands AIK (Haik) så går tankarna direkt till bandy. Faktum är dock att det var för fotbollsspelande som klubben bildades 1945.
I år firar föreningen 75 år – och passande nog kickas det återigen seriefotboll i klubbens tröjor sedan en dryg vecka tillbaka.

Det var den 17 maj 2020 som den historiska matchen spelades på ena halvan av Högslättens konstgräsplan.
Härnösands AIK mötte då Höga Kusten Fotboll i Pojkar Division 4.
– Det känns förstås jätteroligt att vi återigen har fotboll som en aktivitet i föreningen. Att det inföll med jubileumsåret gjorde ju inte saken sämre, säger klubbens ordförande Hans Viklund.
Att bredda klubbens verksamhet har dock inte varit något medvetet mål för Haik.
Nej, det hela aktualiserades när Härnösands FF upphörde som fotbollsförening i höstas och plötsligt stod HFF:s ungdomslag utan föreningstillhörighet. Däribland killarna födda 2007.
– Alternativen var att splittra laget och låta grabbarna ansluta till de andra P13-lagen i stan eller så starta något eget, berättar lagets tränare Magnus Viklund.
Valet föll på det senare för att bibehålla gemenskapen i gänget.

Magnus Viklund.

Den noggranne läsaren kanske redan noterat att de två citerade personerna hittills i denna artikel haft samma efternamn.
Det är ingen slump.
Hans och Magnus är bröder – och tillsammans hittade de en lösning som passade alla parter.
– Eftersom fotbollen låg till grund för föreningens tillkomst så kändes det logiskt, förklarar Hans Viklund.
Det gamla kvartersgänget från slutet av 1940-talet hade det engelska ligalaget Sunderland som sin stora förebild. Uppgifter till Yippie gör gällande att de till och med hette det i den lokala fotbollsserien innan föreningen bildades.

Att matchstället skulle efterlikna Sunderland AFC:s var en självklarhet för 75 år sedan – så även nu.
– Ja, rödvitrandiga tröja, svarta byxor och röda strumpor kändes klockrent för oss, svarar Magnus Viklund.
Premiären slutade på allra bästa sätt.
Matchen över 3 x 25 minuter vanns med 9-1, men det som gladde mest var det fina passningsspel som de unga Haik-killarna bjöd på emellanåt.
– Vi har alltid haft det som målsättning i det här laget att alla ska få vara delaktiga och ha boll. Nu idag blev det lite väl många offsideavblåsningar, men det är första året vi har det så killarna vänjer sig nog vad det lider, siar Magnus Viklund.
I det 16-17 killar stora fotbollsgänget finns det i nuläget två som utövat båda sporterna i Haik, men vem vet… kanske blir det fler?.

Artikeln publicerades i Yippie 5 2020 på sidan 64