Sport & fritid Yippie 1 2021

Gulsvart – Härnösands nya färger

Text Jens Näsman

Fotboll. Framtiden för herrfotbollen i Härnösand är gulsvart! Efter en mjukstart 2020 tar sammanslagna föreningen Älgarna-Härnösand IF sats inför 2021 med nytt klubbmärke och ny klubbdräkt. Färgbytet blev en chock för vissa supportrar.
–Vi har fått höra mycket om det här, och en del är riktigt arga, konstaterar mångårige Älgaledaren Peter Skoglund. Vissa hade tydligen hellre lagt ner klubben än bytt färger.

Efter att under några år sett spelarunderlaget vika valde kommunens mest framgångsrika klubbar under senare år, IF Älgarna och Härnösands FF, att gå ihop. Det var inte någon enkel resa, men 2020 gjorde den sammanslagna klubben debut i seriesystemet under namnet Älgarna-Härnösand IF. Men en del frågor återstod att lösa. Som det där med klubbmärke och klubbfärger.
Till slut enades parterna om att byta ut Älgarnas grönvita och HFF:s rödblå färger mot något helt annat – gulsvart. Oacceptablet, tycker vissa. Naturligt och nödvändigt, tycker Peter Skoglund.
– Att gå ihop var nog den enda lösningen för att komma framåt med fotbollen i Härnösand. Och slår vi ihop verksamheterna så kan inte någon part sitta och hålla på sitt utan då får vi tillsammans se på vad vi behöver göra för att Älgarna Härnösand ska bli framgångsrikt. Båda klubbarna släppte sina färger och det gulsvarta klubbmärket får blir starten på det nya.
Älgarna Härnösand IF ser nu optimistiskt på framtiden för klubben och för fotbollen i Härnösand, och har också ingått ett samarbetsavtal med BIK SK.
Men när får vi se de nya gulsvarta tröjorna? Ja, förmodligen inte förrän i juni-juli. Pandemiläget gör att seriestarten är uppskjuten med flera månader.

Artikeln publicerades i Yippie 1 2021 på sidan 48