Sport & fritid Yippie 3 2020

Härnösands SK tar nya tag

Text & foto Jens Näsman

Fotboll. 2018 vann man Division 2 Mellersta Norrland i imponerande stil.
2019 slutade man på en sensationell fjärdeplats i Division 1 Norra.
2020 spelar Härnösands SK… i Division 3!
– Vi har sörjt färdigt, nu tar vi nya tag, hälsar tränarduon Mats Egland och Johan Strand.

Efter två fantastiska säsonger tog serieresan tvärt slut för talangfabriken Härnösands SK. Vid årsskiftet hade tio av lagets mer framträdande spelare lämnat för spel i andra klubbar – och då fann HSK:s styrelse för gott att avstå sin plats i Division 1 Norra.
–I stort sett en hel förstauppställning från 2019 fanns inte längre kvar och då fann vi för gott att dra oss ur och börja om i trean igen. Vi fick vara med om en härlig resa 2018-2019, men allt det där är bara ljusa minnen och nyttiga erfarenheter nu.
Vart har de då tagit vägen?
Jo, två av dem återfinns nu hos Umeå IK FF:s F19-trupp (tvillingarna Alma och Blossom Davis), två hos Själevad (Maja Bostedt och Alessandra Dahlberg) och fem hos Sundsvalls DFF (Isabelle Nordlund, Linnea Strand, Olivia Strand, Linnéa Kvarnberg och Alexandra Vesterberg).
Den tionde är Umeåstudenten Emelie Vesterlund som självklart inte längre vill pendla för spel i moderklubben i och med omstarten i Division 3.
– För fem av tjejerna handlade det om logiska fotbollsgymnasieval, så där visste vi vad som väntade. Men att det till slut blev hela fem tjejer som hamnade i Sundsvalls DFF såg vi inte komma. Vi jobbade stenhårt under hösten för att försöka knyta till oss några rutinerade spelare som figurerat inom härnösandsfotbollen förut, men strax innan jul insåg vi slaget förlorat, konstaterar tränarduon Egland/Strand.
Hur kändes det?
– Ärligt talat? Jättetråkigt… till en början. Men vi har sörjt färdigt nu. Nu gäller det börja om och bygga nytt av nya talanger.
Ett av dessa unga löften är Lyan Al-Rikabi född 2004, en mycket talangfull 16-åring som kände på hetluften i A-laget redan ifjol. Tacka för det när till och med F16-landslagets coacher har fått upp ögonen för henne.
Lyan var med i höstas på ett landslagsläger och hon var även uttagen till ett nu i slutet av mars, som dock ställdes in på grund av Corona-viruset.
– Lyan är en sådan där tjej som tycks både andas, äta och sova fotboll. Hon har spelat mycket mittback i sin ålderskull, men är användbar på de flesta platserna på en fotbollsplan. Nu när vi tappat så mycket spelare så kommer hon att få en mycket större roll, berömmer Mats Egland.
På plussidan har HSK klart med en ny målvakt i Matilda Bylund (Själevad, ursprungligen från Remsle), dessutom gör Sanne Pettersson comeback.

Lyan Al-Rikabi har F16-landslagets ögon på sig. Hon blir en viktig kugge i säsongens omstart i Division 3.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2020 på sidan 55