Sport & fritid Yippie 3 2016

Hästbäst

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Ett halvår efter den stod färdig är det snart dags för officiell invigning av Härnösand Hästsport Arena. Men sedan länge är det full fart i det som förmodligen är Norrlands bästa hästanläggning. Yippie var där och kollade in under sportlovsveckan.

Sportlovet har precis börjat och det är full rulle i den sprillans nya Härnösand Hästsport Arena. Under hela veckan arrangerar ridskolan aktiviteter för alla, bland annat två dagläger för ridskolans elever, en prova på-dag för ensamkommande flyktingbarn och ett seniorläger.
– Vi vill ha en bredd på verksamheten. På så vis når vi ut till många, berättar Marie Borglund som är tillförordnad enhetschef.
Idag är det dags för ett av daglägren. I samlingsrummet på arenans andra våning sitter hästtjejerna Elin, Vanesa, Aprilia och Line. Det är lunchrast på sportlovslägret. De spelar sällskapsspel med hästtema tillsammans med ridinstruktören Sara Holmgren.
– Det är jätteroligt att vara här på sportlovet och umgås och hålla på med hästarna, säger tjejerna som trivs i de nya, fina lokalerna i arenan.
– Den är modern och stor, här finns det plats för många hästar vilket är bra, fortsätter de.
Och visst imponerar storleken. Här finns plats för ett stort omklädningsrum, ett modernt stall för upp till 30 hästar och – naturligtvis – två stora ridhallar.
– Den nya anläggningen är gigantisk, fyra till fem gånger så stor som den gamla, säger Marie Borglund.
– Dessutom är den helt tillgänglighetsanpassad, fortsätter hon.
–  Vi har länge erbjudit handikappridning och vill utveckla verksamheten inom habilitering och rehabilitering. Den nya arenan gör det enklare.

”Det är verkligen helt fantastiskt. Nu har vi fått  helt andra förutsättningar här.  Äntligen har vi ett riktigt ridhus här i Härnösand”

För två år sedan påbörjades bygget och den 24 augusti förra året kunde anläggningen börja utnyttjas. Där har nu cirka 200 elever träning under kvällarna, de flesta är från Härnösand med undantag för några ridelever som kommer från Kramfors kommun.
– Just nu har vi 70 procents beläggning så det finns möjlighet att starta fler ridgrupper i framtiden, säger Marie Borglund.
Förutom ridträningen kan även privatpersoner med egen häst använda arenan.
– Vi har sålt 40 anläggningskort, som gör att de kan komma in när de vill.
Två av dem är Filippa Borgh och Ellen Lunneborg som båda ridit i tio år. De har sina egna hästar i ett stall nära anläggningen och spenderar mycket tid i den stora ridhallen.
– Vi rider här flera gånger i veckan, säger Filippa.
– Att äga en egen häst kräver lite mer. Det ska fixas med mat, hö och det ska mockas. Sen ansvarar vi för att släppa ut och in dem, säger Ellen.
Båda tjejerna är nöjda över nya Härnösand Hästsport Arena och ser fram emot att träna och tävla här framöver.
– Det är verkligen helt fantastiskt. Nu har vi fått helt andra förutsättningar här.  Äntligen har vi ett riktigt ridhus här i Härnösand.

”Målet är att de ska kunna komma hit med mellanmålet efter skolan och vara här och umgås. Vi vill bygga en anda som säger att det är mysigt att vara här efter skolan.”

Att fånga de lite yngre och få dem att spendera mer tid i stallet och runtomkring är ett viktigt mål för ridskolan vid Hästsport Arena. Bland annat satsar de på ett sedan tidigare etablerat koncept, där ridskolans elever blir skötare för hästarna.
– Eleverna får själva välja vilka hästar de vill sköta om. Det handlar om att borsta hästarna, visitera dem och även ha hand om utrustningen. Målet är att de ska kunna komma hit med mellanmålet efter skolan och vara här och umgås. Vi vill bygga en anda som säger att det är mysigt att vara här efter skolan, säger Marie Borglund.
De fyra tjejerna på ridlägret är skötare för en häst var. Innan eftermiddagens hästhoppningspass står de och gör i ordning sina hästar. 11-åriga Line flätar svansen på ponnyn Ior.
– Det är roligt att ta hand om hästarna och göra dem fina.

Kompisen Vanesa, 12, står i en box längre bort.
– Jag har hållit på med hästar i sex år, berättar hon samtidigt som hon borstar svansen på hästen Mojje.
Den här typen av aktiviteter, med läger under skolloven, är något som Härnösandsborna kommer att få se mer av i framtiden, berättar Marie Borglund.
– Vi ska fortsätta ha aktiviteter under skolloven. I sommar blir det bland annat ett läger med övernattning. Det blir lite extra guldkant när ungdomarna kan komma hit och sova över.
Från och med höstterminen 2016 samarbetar ridskolan också med gymnasiet. Det finns då möjlighet att välja en lärlingsutbildning inom naturbruk med hästinriktning, som avslutas med en hästskötarexamen.
– Det är jätteroligt att vi fått till det samarbetet och vi hoppas att det blir en populär utbildning.
Men det är inte bara ungdomar som ridskolan satsar på.
– Vi har fått många förfrågningar om pensionärsridning. De är ett bra sätt att utveckla vår helg- och dagtidsverksamhet, säger Marie Borglund.

Även om den nya arenan varit igång i ett halvår så är det nu det är dags för invigning. Med en stor familjedag den 9:e april ska den nya anläggningen visas upp för Härnösandsborna.
– Vi funderade på hur vi skulle lägga upp det och bestämde oss för att det blir en invigning som är för oss som bor här. Vi vill visa upp arenan och bygga en positiv känsla kring Härnösand Hästsport Arena.
Invigningsdagen börjar klockan 12 med en rundvisning i lokalerna. Lunch kommer att finnas och efter det blir det presentation av ridskolans hästar, personal och hästsporten. Detta avslutas med stjärnhoppning i den stora ridhallen där fyra av Härnösands toppolitiker provar på hästhoppning.
– Ingen av dem har hållit på med hästhoppning förut. Därför har de fått möjlighet att träna vid fyra tillfällen.
Stjärnhoppningen kommer ske i den stora hallen, som enligt Marie Borglund är nästan dubbelt så stor som den gamla.
– 30 gånger 70 meter istället för 20 gånger 40 innebär att Härnösand har ytan för att hålla internationella tävlingar, säger hon.
Nu har tjejerna på ridlägret gjort i ordning hästarna, och när de tar sig ut ur stallet är det just  den stora hallen de är på väg till. Ridinstruktören Sara Holmberg leder tjejerna genom hästhoppningen.
– Det är kul att jobba med ungdomarna. De älskar verkligen hästar! säger hon.

Härnösand Hästsport Arena
  •  Anläggningen och Ridskolan ägs och drivs av Härnösands Kommun
  •  Färdigbyggd augusti 2015
  •  Kapacitet i stora hallen: 300 personer
  •  Stor utebana
  •  Ca 25 hästar och ponnys med automatiserat fodringssystem
  •  Ridlektioner sex till sju dagar i veckan
  •  Vänder sig till barn och vuxna, nybörjare och mer avancerade ryttare
  •  Tre ridinstruktörer, en vaktmästare och tf enhetschef
  •  Arrangerar träningar med meriterade gästtränare

Öppettider
måndag- torsdag 8.00 – 21.00
fredag 8.00-20.00
lördag 8.00-12.00

Artikeln publicerades i Yippie 3 2016 på sidan 18