Sport & fritid Yippie 12 2016

“Hoppas, hoppas, hoppas att det går!”

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

Att få en slalombacke i åkbart skick är inget för den otålige. Inte med det klimat som råder nu i alla fall, när temperaturen hoppar mellan minus och plus.
– Det är klart det är irriterande när det slår om till varmt väder, men vi är vana. Det är ingen idé att reta upp sig för mycket, det går ju ändå inte att göra något åt, säger Niklas Lundin, ordförande i Härnösands Alpina och en av dem som jobbar med snökanonerna i Vårdkasbacken.
I år såg det ju riktigt lovande ut när det var kallt en lång period redan i början av november och dessutom rikligt med natursnö.
– Fast natursnön gör väldigt lite i en slalombacke. Vi vill helst få spruta ett rejält lager konstsnö först. Sedan är det ju trevligt med ett lager natursnö överst.
– Det vi har lärt oss är att ta vara på alla tillfällen som går. Det är ingen idé att vänta in mer kyla.
Då får man också ta ett och annat bakslag. Värst är det om det blir varmt och blåsigt. Då fungerar vinden som en hårfön som torkar ut och smälter bort snön. Regn är mer okej, det tillför fukt till snön.
Just nu jobbar Niklas och de andra eldsjälarna för fullt med teknikbacken och barnbacken medan parken och den stora backen får vänta.
– Den stora backen tar så pass lång tid att spruta att vi vill vara mer säkra på en längre kallperiod innan vi sätter igång.
Men målsättningen är klar.
– Vi vill öppna i mellandagarna. Hoppas, hoppas, hoppas att det går.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2016 på sidan 15