Sport & fritid Yippie 10 2016

Integration i löparspåret

Text Jens Näsman Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Hur knyter man samman flyktingar och andra Härnösandsbor? Ja, som föreningen Inlöparna Höga Kusten till exempel. Nyligen firade gruppen ett år i löparspåren på Högslätten.

För drygt ett år sedan pratade  Härnösandsborna Jessica Ögren, Milly Lundstedt och Åsa Karlberg om att skapa en aktivitet för de nyanlända flyktingarna i Härnösand.
– Vi hörde talas om ett lyckat projekt i Östersund där svenskar och asylsökande sprang tillsammans en gång i veckan, så vi tog kontakt med dem för att höra hur de gjort.
Förra tisdagen var det redan dags för ettårskalas för Inlöparna Höga Kusten som de kallar sig. Ett år som förutom löpning varje tisdag, även innehållit klättringshelg i Skule, danskurser, discgolf och trädgårdsskötsel.

Under det inledande året har föreningen blivit en tight grupp, en extra familj och för många ett viktig inslag i vardagen.
En av dem som verkligen hittat löpningen som sin grej under vistelsen i Härnösand är Sayedgholamhossein Hosseini.
– Inlöparna har betytt så mycket för mig. Jag tränar alltid här på tisdagar, men jag springer alla dagar, berättar han.
Jessica, Milly och Åsa är noga med att framhålla att den här insatsen inte bara är betydelsefull för de asylsökande.
– Nej, utan Inlöparna är det ingen riktigt tisdag, säger Milly Lundstedt. Vi har inte ställt in en enda tisdagsträning sedan vi drog igång för ett drygt år sedan – det säger väl allt egentligen.
Att det redan gått drygt tolv månader är lite svårt för de inblandade att greppa. Tiden har gått fort.
– Det lades ut en film på vår FB-sida för någon vecka sedan där man själv häpnades över hur mycket vi hunnit med egentligen. Från den första träningen när det kom fem-sex stycken, och den andra då det tågade in uppemot ett 50-tal nyanlända, till nu när det verkligen är riktiga träningspass vi genomför.

De som kör sträckan Älandsbro-Härnösand har säkert sett Sayedgholamhossein Hosseini längs vägen. Trots ryggsäck på ryggen tar han sig fram med ett lätt löpsteg – allra helst uppför som blivit något av hans specialitet.
Nu på lördag 28 oktober är det dags för årets upplaga av ”motluts-löpningen” på Sport’s Gym, en tävling på löpband där det gäller att orka springa så länge som möjligt allt eftersom motlutet ökar. En taggad ”Sayed” står på deltagarlistan. Han var med redan i fjol, och satte direkt rekord.
– I år är jag bättre tränad så jag tänker slå ett nytt rekord, säger Sayed.
I takt med att träningen förfinats har det även blivit fina löparframgångar i tävlingssammanhang. Inlöparna HK har dykt upp högt i resultatlistorna i Sundsvall, i Öbackalufsen och nu senast på Härnö Trail.
– Första tisdagarna sprang alla järnet typ 100 meter och sedan tog det tvärstopp. Det dröjde bra många tisdagar innan vi överhuvudtaget kom runt 2,5 kilometersspåret – nu gör vissa milen på nedåt 40 minuter, berättar Jessica Ögren.
I kväll är det 20-talet löpare som anlänt till tisdagens ”födelsedagsträning”. Det väntar en mängd roliga stafetter och sedan fika med diverse uppmuntringspriser.
Vad saknas?
– Pengar. Folk skänker fortfarande löparskor och löparkläder, men de som behöver uppdatera sin utrustning är många fler. Speciellt de som börjat träna mycket på egen hand, säger Jessica.
Fler deltagande Härnösandsbor står också på önskelistan.
– Vi har visserligen fått med ett antal Härnösandsbor, men förhoppningsvis kan vi bli ännu fler. Visst, det krävs en liten insats, men man får tillbaka så mycket mer, understryker Åsa Karlberg.
– Jag erkänner att jag själv funderade på hur de nyanlända herrarna skulle reagera på att det var tre kvinnor som dragit igång det här projektet. Men jag har nog aldrig blivit bemött med en sådan respekt. Det var handhälsning och ögonkontakt direkt och de gjorde allt för att försöka förstå vad vi hade för träningsplan för dagen, säger Åsa.
Har initiativet Inlöparna blivit det Ni hade hoppats på?
– Nej, det har blivit ännu mycket bättre, svarar Åsa Karlberg och Jessica och Milly nickar instämmande.
– Vi ser dessutom utvecklingen hela tiden. Fastän vi tidigt sa att vi måste begränsa oss så att vi orkar ro det i land varje vecka, dyker det ständigt upp nya idéer när vi träffas.
Hur år två för Inlöparna Höga Kusten summeras får vi säkerligen anledning att återkomma

Inlöparna Höga Kusten
  • Föreningen bildades i september 2015 av trion Jessica Ögren, Åsa Karlberg och Milly Lundstedt
  • Ursprungsidén var att skapa en löparkväll för en naturlig integration mellan nyanlända och härnösandsbor
  • Föreningen arrenderar en egen kolonilott
  • Målsättning: Att nå fler Härnösandsbor och att kunna etablera samarbeten med andra klubbar/föreningar
  • Föreningen har en egen sida på Facebook (Inlöparna Höga Kusten – vi som springer)
Artikeln publicerades i Yippie 10 2016 på sidan 42