Sport & fritid

Bundesliga-backen från Härnösand inkallad till EM-trupp

Text Jens Näsman Foto Privat

FOTBOLL Den IF Älgarna-fostrade Joakim Nilsson togs först inte ut till landslagstruppen 18 maj. Måndag 24 maj ansluter sig han och Pierre Bengtsson till herrlandslagets förberedande EM-läger i Båstad. – Jag har kallat in Jocke och Pierre för att täcka upp fram till och med matchen mot Finland på lördag. Detta på grund av den situation vi har gällande backlinjespelarna, säger förbundskapten Janne Andersson på förbundets hemsida.

Joakim Nilsson visade tidigt att han var en bolltalang utöver det vanliga. Som både vänsterfotad och vänsterhänt var han intressant för både fotboll och handboll, men det blev fotbollen som segrade när gymnasievalet skulle göras.

Han debuterade i GIF Sundsvall A-lag säsongen 2013 och under säsongen 2015 tog han en ordinarie plats i startelvan.

IF Elfsborg fick upp ögonen för den kvicke backtalangen och värvade ned honom till Borås 2016.

Efter 3,5 år där togs nästa steg i Nilssons fotbollskarriär.

– Timingen för det första utländska proffsäventyret var dock långt ifrån den bästa, medger Joakim när Yippie får en pratstund med 27-åringen via telefon från Tyskland.

– Den 8 juli föddes Theo, tyvärr med lite efterkomplikationer… och den 11 juli ville min tyska klubb Arminia Bielefeld ha mig på plats för undersökning och avtalsskrivning.

Kontraktet skrevs på och gäller fram till 30/6 2022. Lille Theo repade sig också så sakteliga efter sin lite kämpiga livsstart.

– Ja, och sedan dess har allt fungerat jättebra. Ja, så bra det kan gå med det rådande världsläget med alla restriktioner. Jag saknade verkligen att få komma hem till Härnösand i julas, medger Joakim som dock träffade den närmsta familjen i Stockholm i samband med landslagssamlingen i mars.

Du verkar vara i strålande fotbollsform?

– Ja, det har gått otroligt bra nu ett tag. Det var förstås jättestimulerande att få vara med på den senaste landslagssamlingen med träningar, VM-kvalmatcher och den landskamp jag fick spela. Det var väl ingen jättematch, men jag var nöjd med min insats.

Men det stora lyftet verkar ha kommit i klubblaget?

– Vi bytte tränare i början av mars och det har blivit enbart positivt för hela laget. Vi har tre vinster, tre oavgjorda och bara en förlust på de sju matcher han coachat. Poäng vi verkligen behövde för att förbättra läget i den nedre delen av tabellen.

Du verkar ha bidragit extra mycket enligt fotbollsmagasinet Kicker?

– Ja, jag har ju tagits ut i omgångens lag de två senaste veckorna. Det är förstås jätteroligt att uppmärksammas på det sättet, tillstår Joakim.

– Förhoppningsvis stärker det mina aktier inför uttagningen av EM-truppen…

FOTNOT. EM-slutspelet 2021 avgörs 11 juni-11 juli i tolv olika europeiska städer.

Fakta

Namn: Joakim Nilsson

Smeknamn: Jocke

Född: Den 6 februari 1994

Bor: I staden Bielefeld i nordvästra Tyskland. En stad med ca 350 000 invånare.

Klubbar som senior: IF Älgarna 2009-2010 (debut som 15-åring), GIF Sundsvall 2013-2015 (Superettan/Allsvenskan), IF Elfsborg 2016-våren 2019 (Allsvenskan), Arminia Bielefeld hösten 2019-  (tyska andraligan 19/20, Bundesliga 20/21).

Landslagsmeriter: Sex matcher i U19, sju matcher i U21, fyra matcher i U23 och sex stycken A-landskamper.