Sport & fritid Yippie 5 2019

Kvalstarka IBK Härnösand tillbaka i ettan

Text & foto Jens Näsman

INNEBANDY. IBK Härnösands herrar är tillbaka i Division 1 Norra igen. Det avgörande mötet mot Hörnefors slutade med seger 7-5 inför en högljudd hemmapublik i Öbacka Sportcenter.
– Nu vet vi bättre vad som väntar oss i ettan, säger tränaren Björn Wallman.

Det blev alltså kvalspel uppåt för både dam- och herrlaget i IBK Härnösand den här säsongen.
För damerna dog förhoppningarna redan i kvalomgång 1 mot Klockarberget, men IBK-herrarna tog sig lätt förbi det första hindret Alfta genom att vinna båda mötena (6-5 borta, 15-3 hemma).
– Att ta oss till kval var vårt inledande delmål den här säsongen, men vi hade en återkomst till Division 1 som slutmål, säger tränaren Björn Wallman.
Det avgörande kvalsteget inleddes med bortaförlust mot Hörnefors med 3-2.
– Det gav oss ändå goda förhoppningar inför hemmamötet, men tyvärr låg vi snabbt under med 0-3 trots att vi tagit kommandot i matchen.
Men det syntes inga dystra tankar?
– Nej, nej. Vi fick först in en reducering före paus och sedan hörde jag deras ledare diskutera på väg in till första paussnacket att de var bekymrade över att det var vi som hade överlägset mest energi. Det var jag snabb att förmedla till grabbarna i paussnacket, berättar Björn Wallman.
Strax före och efter den andra periodpausen gick gästerna ånyo ifrån. 3-3 blev 3-5, men efter två mål av Stefan Wallman och ett mål vardera av Jonathan Widerström och Oskar Öhlund så var Division 1-avancemanget ett faktum.
Ni åkte ur Division 1 Norra efter bara en seger säsongen 17/18. Vad ska Ni göra annorlunda nu?
– Vi lärde oss massor under den säsongen som vi kommer att ha nytta av nu. Framförallt att man måste ha ett solitt försvarsspel och utgå ifrån det.
Hur ser det ut på spelarsidan?
– Vi har klart med två nya så här långt. Simon Lindeborg gör comeback och så har vi fått in en mycket lovande kille från FBC Lo vid namn Jonny Swahn, berättar Björn Wallman.
Yippies sportredaktör åkte upp på ett utav de tre barmarkspass som herrlaget kör under maj månad för att kolla in nyförvärvet född 2001 lite närmare.
– Jag spelade mest bordtennis, men började med innebandy för att några i pingisen även spelade i FBC Lo.
Jonny Swahn har spelat tre säsonger i A-laget, både som back och forward.
– Men jag spelar helst forward, påpekar den kvicke 18-åringen som har ett gymnasieår kvar på Ådalsskolan.
Nyförvärvet har redan visat upp sina kvaliteter i en träningsmatch för sin nya klubb. I mötet med den nystartade klubben Skönsberg från Sundsvall gjorde Lo-forwarden tre av de sex hemmamålen.
IBK Härnösand har bokat in två träningscuper under augusti månad innan man inleder seriespelet med hemmamatch mot Örnsköldsviks IB den 1 september.

Bildspel:

Artikeln publicerades i Yippie 5 2019 på sidan 51