Sport & fritid Yippie 02 2024

The man behind the mask

Lukas trivs bäst i buren

Text Torbjörn Westman Foto Kenneth Zetterlund

Fler bilder:

INNEBANDY Även om fotboll var med högt upp i åldern var det aldrig något snack för Lukas Åsberg om var prioriteringen låg. Kärleken för innebandyn fann han redan som sexåring.
Nyss hemkommen från distriktslags-SM satsar nu den lovande målvakten från Härnösand allt på en sport. Och han gör det tillsammans med kamraterna
i IBK Härnösand.

Det är en kall vinterlördag i februari när vi möter Lukas på Öbackahallen. Tidigare under dagen har han tillsammans med IBK Härnösands utvecklingslag spelat match mot Vattjom inför välfyllda läktare på hemmaplan i Härnösand. En match som hemmalaget vinner tämligen enkelt med 5-2 efter en stabil insats från hemmamålvakten. Lukas som trivs allra bäst mellan stolparna förklarar att han alltid känt sig som hemma i innebandymålet.
– När jag började spela innebandy för tio år sedan fastnade jag direkt för målvaktspositionen. Jag känner mig trygg i målet och en av mina bästa styrkor är att jag är väldigt duktig på att positionera mig, jag vet hur jag ska stå och känner mig hemma när jag står i mål. Jag har även jobbat mycket med mina utkast och även det är en av mina styrkor i målet.

För tillfället ligger det mesta av 16 åringens fokus på IBKs utvecklingslag men han berättar att han brukar träna med A-laget och att det också händer att han får följa med som reservmålvakt när det behövs.
– Den ena av målvakterna i A-laget har licens för att spela med dubbla lag vilket betyder att han måste prioritera att spela med sitt första lag. Har IBK match samma helg så att det krockar med hans lag i Örnsköldsvik så brukar jag få följa med som reservmålvakt.
Har du fått göra a-lagsdebut och fått hoppa in i någon match?
– Nä inte ännu. Jag är fortfarande ung så jag känner ingen stress, det är bara kul att få hänga med laget och träna med killar man sett upp till. Jag hoppas att debuten sker under nästa säsong, då tror jag att jag kommer att vara redo.
Annars blir det mycket tid i Öbackahallen för Lukas som till vardags läser första året på Barn och fritidsprogrammet på Härnösands Gymnasium.

Träning 4-5 gånger i veckan med dubbla lag och match på helgerna gör att det inte blir mycket tid över till annat än skola och innebandy. Något som inte verkar bekymra den unge innebandytalangen.
– Jag tycker innebandy är det roligaste som finns och drömmen är såklart att någon gång i framtiden kunna leva på sporten. Tills för några år sedan spelade jag fotboll också men nu är det fullt fokus på IBK. Vi är ett härligt gäng och vi har verkligen skitkul tillsammans.
Ett kvitto på Lukas talang kom nyligen när han som enda Härnösandsspelare blev uttagen till Västernorrlands distriktslag. Väl i SM som avgjordes i Umeå i januari fick Härnösandsmålvakten chansen att spela fem av sex matcher.

Tuff lottning gjorde att killarna från Västernorrland inte gick vidare från gruppspelet.
– Trots att vi hade det tufft i gruppspelet var det en bra erfarenhet att med sig in i framtiden. Det var verkligen inspirerande att få möta dom bästa innebandytalangerna i Sverige.

Och erfarenheten verkar ha gett ringar på vattnet. Kort efter SM hörde en av klubbarna i Sundsvall av sig och kollade intresse med Lukas, något som om man ska tro honom själv inte är aktuellt i dagsläget.
– Självklart var det kul att dom hörde av sig och visade intresse men det är i IBK jag vill stanna. Jag trivs bra i klubben och med mina lagkamrater och känslan just nu är att det är här jag vill utvecklas och ta nästa steg.

Eftermiddagen börjar övergå till kväll och Öbackahallen börjar så sakteliga tömmas på folk. På avstånd kan vi höra att firandet redan har startat i omklädningsrummet. Säsongens sjunde seger är bärgad och IBK Härnösands utvecklingslag är lite drygt halvvägs in i säsongen fortfarande obesegrade.

Fakta

IBK Härnösands utvecklingslags matcher

Spelschema säsongen 23/24
IBK Härnösand utveckling

 

MATCHERNA:
Söndag 15 okt 2023
SKB Sundsvall IF – IBK Härnösand Hj18: 1 – 11
Lördag 11 nov 2023
Vattjoms IK Herr Utveckling – IBK Härnösand Hj18: 8 – 8
Lördag 2 dec 2023
IBK Härnösand Hj18 – FBC Lo Utveckling: 11 – 7
Söndag 10 dec 2023
IBK Härnösand Hj18 – Sundsvall GBK/Sundsvall City: 8 – 1
Söndag 17 dec 2023
Ssvall City IBC U City/GBK – IBK Härnösand Hj18: 4 – 5
Lördag 13 jan 2024
IBK Härnösand Hj18 – SKB Sundsvall IF: 14 – 6
Fredag 26 jan 2024
IFK Nyland H3 – IBK Härnösand Hj18: 5 – 7
Lördag 10 feb 2024
IBK Härnösand Hj18 – Vattjoms IK Herr Utveckling: 5 – 2
Söndag 25 feb 2024
Örnsköldsvik IBF/Örnsköldsviks IBK – IBK Härnösand Hj18
Söndag 3 mar 2024
FBC Lo Utveckling – IBK Härnösand Hj18
Söndag 17 mar 2024
Sundsvall GBK/Sundsvall City – IBK Härnösand Hj18
Söndag 24 mar 2024
IBK Härnösand Hj18 – Sundsvall City IBC U City/GBK

Artikeln publicerades i Yippie 02 2024 på sidan 56