Sport & fritid Yippie 4 2020

Mille brädade de äldre konkurrenterna

Text Jens Näsman Foto Privat

SNOWBOARD. Härnösandslöftet Mille Kåhrström fick kliva upp i Ungdomsklassen i snowboard ett år för tidigt den här vintern – ­åldersmässigt alltså.
Resultatmässigt var det helt rätt.
12-åringen vann samtliga fyra deltävlingar i SSS (Swedish Snowboard Series) 2019/20.

Mille Kåhrström född 2008 har varit med i Yippie förut.
Då handlade det om skate­board.
Nu är det exceptionella framgångar i diverse snowboard-hopp runt om i landet som föranleder oss att uppmärksamma den här våghalsige killen.
Säsongen har tyvärr även innehållit en olycka, men den återkommer vi till.
Varför blev det snowboard?
– Pappa har kört så länge jag minns, men han ville att jag skulle lära mig hitta åkkänslan på skidor först. Det hade jag gjort när jag var fyra ungefär, säger Mille och ler.
När han väl fick testa snowboardåkningen var han fast. Sedan dess har Mille successivt utmanat sig själv och utvecklingskurvan har pekat brant uppåt.
Sitt första rookie-läger i Hemavan åkte han på när han var nio år.
I höstas var det tredje gången han var där och efter det blev det klart att han skulle få köra med de några år äldre killarna i ungdomsklassen redan den här säsongen.
Väl där ”sopade han branten” med dem.
Mille vann samtliga fyra deltävlingar som hann genomföras innan ett världsbekant virus stoppade all tävlingsverksamhet.
– Ja, både SM och själva SSS-finalen fick ställas in. Men för mig gjorde det inget…
Jaså? Varför då?
– Samma vecka som SM skulle avgöras landade jag illa på axeln i precis det här hoppet, berättar Mille och pekar mot avsatsen mitt i Vårdkasbacken där friåkningshoppen finns.
– Det blev en fraktur på nyckelbenet, men det skulle kunna läka på sex veckor. Nu har det gått fem – så han får småhoppa lite enklare grejer innan den sista snön försvinner här i hemmabacken, berättar pappa/tränaren Fredrik som kuskat bra många mil den här säsongen med sin son.
Hur förbereder du dig inför nästa säsong?
– Det blir nog mycket häng i skateparken, men även en del hoppande på studsmatta. Det är jättebra träning, berättar Mille som redan i år har haft sponsring på allt material.
Den här pojken får vi garanterat läsa mycket om i framtiden…

Artikeln publicerades i Yippie 4 2020 på sidan 71