Sport & fritid Yippie 4 2022

Mille tog USM-trippel

Text & foto Jens Näsman

SNOWBOARD. Han var den stora förhandsfavoriten inför USM i snowboard, Härnösands Alpina Klubbs 13-årige Mille Kåhrström.
– Men det gäller att kunna leverera också. Jag var lite spänd men det gick vägen, berättar den trefaldige USM-vinnaren som även fick se den 20-åriga klubbkompisen Novalie Engholm vinna två SM-guld.

Ungdoms-SM har hela tiden varit huvudmålet för säsongen för härnösandskillen Mille Kåhrström.
Uppladdningen har skett via fyra deltävlingar i den Svenska Snowboard Serien (SSS), en tävling vars final skulle avgöras ett antal veckor efter SM-helgen i Kläppen Snowpark.
Snowboardåkarna tävlar i tre olika discipliner; Slopestyle, Big Air och Halfpipe.
Den första innehåller både hopp och rails där man kan göra olika trick.
Big Air är ett enda (men rejält!) hopp och halfpipe är friåkning där farten och timingen är viktigast för att få fin höjd i lyften på utkanterna.
– I de två första disciplinerna på SM gjorde jag riktigt bra första-åk, men det blev lite spänt i halfpipe där jag hade en rätt dålig landning som visade sig på poängen, säger Mille som inte behövt träna speciellt ofta på att ”bara” ligga tvåa inför ett åk.
Under det andra hittade han en perfekt koncentration och åket flöt på hur bra som helst för ännu ett SM-guld.
Vad är ditt vassaste hopp just nu?
–Jag har börjat sätta en 900 graders rätt säkert nu. Det är en volt på 2,5 varv som funkade jättebra på SM också.
När SSS-finalen kördes i Funäsdalen blev utfallet i resultatlistorna exakt desamma. Mille vann och tog därmed hem totalen ännu en gång.
Vad har du för kommande mål?
– Jag är för ung för landslagsuppdrag, men vi har börjat prata om att åka på en deltävling i Europacupen. Det finns en i Livigno i Italien som verkar riktigt häftig, avslöjar Mille som just nu går i sjuan.
Snowboardgymnasium?
– Ja, det hoppas jag. När tiden är inne tänker jag söka till Malung, svarar han på direkten.
Men vad gör du när du inte står på brädan?
– På vintrarna lirar jag innebandy med IBK Härnösand, men jag spelar även gitarr och gillar att rita. På somrarna blir det rätt mycket skateboard och studsmatta, svarar Mille som fått mycket inspiration av sin fyra år äldre kusin Herman.
– Det var honom jag såg upp till och som fick mig att våga prova det han gjorde. Men jag har även mycket glädje av min träningskompis Tage Wikström. Fastän han kör på skidor och jag på bräda kan vi testa ungefär samma trick i hoppen.

Artikeln publicerades i Yippie 4 2022 på sidan 52