Sport & fritid Yippie 8 2020

Nytt liv för bågskyttet

Text & foto Jens Näsman

Fler bilder:

BÅGSKYTTE. För två år sedan låg Härnö IF:s bågskyttesektion helt nere.
Ifjol tog man ett omtag – och nu i sommar har nyrekryteringen tagit fart.
– Vi har haft ett välbesökt Prova-på under sommaren, så nu i höst ska vi köra igång riktiga skjutkurser, berättar Härnö IF:s kontaktperson Mona Bentsen.

Under 1970-talet befann sig Härnösand ofta i centrum gällande svenskt bågskytte. Förbundets ordförande under ett flertal år var nämligen Lars-Erik Södergren boendes i Brunne, två mil väster om stan.
Härnö IF hade även några riktigt duktiga unga kvinnliga skyttar under 1980-talet, men klubben har i huvudsak bedrivits som breddverksamhet.

Under 2010-talet har dock bågskyttesektionen (det finns även en bowlingsektion) fört en tynande tillvaro. 2018 var det på vippen att verksamheten hade lagts ned helt och hållet.
– Ja, vårt skjutbaneansvarige satt alldeles för ofta helt ensam häruppe på Vårdkasen under våra träningskvällar, berättar Torleif Bentsen som är en av de som blåst liv i Härnö IF igen.
Med hjälp av systern Mona och Sebastian Manecke har man hållit i sommarens Prova På.
– Vi började med det här förra sommaren och några av de nya vi lockade då har vi lyckats hålla kvar. Och i år har vi haft många fler som kommit upp hit och testat, berättar Mona Bentsen som avslöjar att det snart startas en nybörjarkurs där man kommer att nöta den grundläggande tekniken.

Bågskytte Härnösand

”Sikta längs med pilen” löd instruktionen till den här unge skytten.

Under den träningskväll Yippies sportredaktör bevistade var det ett 20-tal skyttar på plats.
På 10-metersbanan stod det flest skyttar. Där sköts det också helt utan sikthjälpmedel mer än ögonmåttet.
– En stor del i skyttet är att ska lyckas hamna i sin egna bubbla, hitta ett fokus. Då spelar det inte så stor roll hur det är runtikring en. Får man till det… ja, då är bågskytte underbart meditativt, avslutar Torleif Bentsen.

Artikeln publicerades i Yippie 8 2020 på sidan 56