Sport & fritid Yippie 12 2019

Omtyckt hästgöra i Vangsta

Text Jakob Tjernström Foto Kenneth Zetterlund

En intensiv ridskolehöst är snart till ända, och nu väntar lite välförtjänt julledighet.
Men helt stilla står det aldrig på Härnösand Hästsport Arena i Vangsta.
– Vi kommer att ha öppet både för privatlektioner och extrainsatta kurser, säger ridskolechef Anna Johansson. Dessutom har vi ju 24 fyrbenta medarbetare som bor här, så de ska ju skötas om!

Nej, en ridskoleverksamhet är inte ett kontor öppet mellan 8 och 17 på vardagar. Dels kräver hästarna skötsel alla dagar i veckan, dels måste den pedagogiska verksamheten bedrivas framförallt på kvällar och helger.
– Det är ju då våra elever kan. Så är det att vara ridlärare, säger Anna Johansson och skrattar.
Tillsammans med två instruktörer täcker hon upp schemat måndag–lördag.
Intresset är stort. Härnösands Ridklubb har 370 medlemmar och i höst har ridskoleverksamheten omfattat 36 grupper. Till vårterminen räknar Anna med att ha startat upp ytterligare tre eller fyra grupper.
– Nu är det kö, konstaterar hon. Vi pusslar för att få med så många som möjligt och ibland dyker det upp ströplatser i grupperna, men vill man börja rida på ridskolan så ska man maila in sin anmälan omgående.
De yngsta ryttarna är fyra år, de äldsta en bit över 70. Det är en blandning som Anna Johansson uppskattar.
– Unga, gamla. Kvinnor, män. Det är fascinerande att se så många olika människor samlas för att utöva sitt intresse, och att alla kan vara med på samma villkor.
Härnösand Ridsport Arena och är en toppmodern ridanläggning som invigdes i skarven 2015/2016. Härnösands kommun äger och sköter om anläggningen, och sedan den 1 januari 2019 hyr Härnösands Ridklubb lokalerna och bedriver ridskoleverksamhet, ansvarar för skötsel av hästar, ungdomsverksamhet, tävling och uthyrning. Företag och föreningar är välkomna att hyra in sig så länge det inte krockar med ridskolans lektioner. Brukshundsklubben brukar till exempel köra inomhusträning och -tävling i ridhuset ibland på vintrarna.
Ridskolehästarna går på lösdrift vilket innebär att de går ute dygnet runt, året runt. De lever i flock som de flockdjur de är och automatiska foderstationer ser till att varje individ får rätt mängd mat.
– Hästarna mår bra av det här livet. De vet att när de går in i stallet och ridhuset så är det jobb, och sedan får de gå ut till flocken igen, säger Anna Johansson.
Och även om den ordinarie ridskoleverksamheten tar paus mellan 22 december och 6 januari så blir det ändå lite jobb över jul och nyår för hästar och ridlärare. Det kommer att hållas extrainsatta kurser i både hoppning och dressyr, och det går också att boka tider för privatlektioner.
– Så det står inte stilla. Men det blir tid till vila också! Både vi och hästarna ska passa på att ladda batterierna inför ridskolestarten i januari. na inför ridskolestarten i januari.

 

Tre instruktörer står för undervisningen för 36 grupper på ridskolan i Härnösand. Johanna Sondell, Anna Johansson och Michaela Lunneborg jobbar måndag–lördag med att lära Härnösandsborna att rida. De 24 hästmedarbetarna representeras av Papaya, Rocky och Cindy.

Johanna Sondell, instruktör/ridlärare
”Utbildad hippolog och en person som alltid är glad och positiv och älskar att leda barngrupperna. Hon är full av energi själv och sprider mycket energi också. Lite busig! Har egna hästar och tävlar i hoppning.”

Anna Johansson, ridskolechef
”Gillar struktur – vill helst ha allt i Excelark! Har ridit ända sedan jag var liten, har haft tre hästar och tävlat i dressyr, men just nu har jag ingen häst och har gått över till att vara dressyrdomare istället. Klättrar även i berg och håller på med geocaching på fritiden.”

Michaela Lunneborg, instruktör/ridlärare
”En väldigt strukturerad tjej som trivs med ordning och reda men som också kan bjuda på sig själv. När man minst anar det så hittar hon på något roligt. Utbildad hippolog som också har egen häst och tävlar i hoppning.”

Hästarna:

Papaya, storhäst
”En väldigt snäll och trevlig nioåring som kom till oss i höstas. Kan vara lite trögstartad, men när hon väl kommer igång är hon jätteduktig och fixar både hoppning och dressyr.”

Rocky, B-ponny
”10-åring som är alldeles ny hos oss och därför bara gör utvalda lektioner just nu. Kommer dock att bli en jättebra ridskoleponny. Att vi kunde köpa Rocky är faktiskt resultatet av medlemmarnas hårda jobb med försäljning under hösten.”

Cindy, B-ponny
”Mycket populär bland de yngsta ryttarna! Liten och söt 13.-åring som gillar att bli ompysslad av människor, men som däremot kan vara ganska tvär mot andra hästar. Har inte så många kompisar i hagen, men är en klippa på lektionerna.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2019 på sidan 24