Sport & fritid Yippie 1 2020

Padelhall för tio miljoner byggs på Högslätten

Nu ska innesporten padel etableras i Härnösand. Företaget Propadel vill investera 10 miljoner kronor i en helt ny hall på Högslätten. Samtidigt överväger en annan entreprenör att bygga två utomhusbanor för padel.
Racketsporten padel har inom loppet av några år exploderat i Sverige. Många nya anläggningar har byggts och antalet utövare växer snabbt.
I Sundsvall är sporten etablerad sedan 2016, en ny hall byggs i Timrå och nu är turen alltså kommen till Härnösand. Och det blir Gävleföretaget Propadel, som redan har flera anläggningar i drift, som gör satsningen. Efter att ha planerat och letat lokal i ett år ser det ut att landa i ett markarrende med Kommunfastigheter och en helt ny hall med fyra banor på Högslätten. Hallen ska ligga på grusplanen ovanför Härnösand Arena.
– Efterfrågan finns, det vet vi redan, säger Dennis Hamberg, driftansvarig på Propadels anläggning i Sundsvall. Vi har mycket folk från Härnösand som åker ner och spelar hos oss i Sundsvall idag och vi tror på en fortsatt
stark utveckling för padel. Dessutom är Härnösand en idrottsstad och att kunna starta upp på Högslätten där många idrottsanläggningar redan är samlade blir helt rätt. Ambitionen är att komma igång med bygget ”mycket snart” och att hallen, 95 meter lång och 15 meter bred, ska stå färdig hösten 2020. Förutom de fyra banorna ska byggnaden innehålla omklädningsrum, konferensrum och kök. Hallen är kostnadsberäknad till tio miljoner och verksamheten kommer att generera 1,5 heltidstjänst.
– Vi satsar på bemannade anläggningar där vi erbjuder träning, ungdomsverksamhet och olika evenemang så vi kommer att anställa i Härnösand, säger Dennis Hamberg.
Propadel vill sätta spaden i jorden så snart som möjligt. Samtidigt förs diskussioner med ytterligare en entreprenör som vill bygga två utomhusbanor alldeles intill den nya hallen. De nya padelanläggningarna kommer att innebära att utegymmet på Högslätten kommer att behöva flyttas något. Vad är det då som gör att padel har fått ett sådant genomslag? Enligt Dennis Hamberg finns det några enkla förklaringar:
• Lätt att lära. ”Alla kan spela! Padel är enklare än andra racketsporter och man behöver inte heller vara på samma nivå för att det ska vara kul.”
• Det är socialt. ”Man spelar nästan alltid dubbel så det är mer folk på banan och man har roligt tillsammans.”
• Inte så tidskrävande. ”Det är intesivt så normalt spelar man 1–1,5 timme och det ger väldigt bra träning.”

 

Översikt padelhallen på Högslätten, Härnösand

 

Så här kan den nya padelhallen på Högslätten komma att se ut. Bygglovet är ännu inte klart och ett önskemål är att den nya hallen ska passa in med övriga byggnader i område.

Så här kan nya padelhallen se ut i Härnösand

 

Artikeln publicerades i Yippie 1 2020 på sidan 11