Sport & fritid Yippie 1 2020

Profilen: Per Sjöstedt

Text Jakob Tjernström Foto Kenneth Zetterlund

Fyra dagar i veckan åker Per Sjöstedt till Sundsvall för att träna gymnastik.
Och träningen har gett resultat. I början av december tog hans Norrlandslag brons i truppgymnastik vid junior-SM i Ystad.

Per Sjöstedt började med gymnastik lite av en slump för ungefär sex år sedan.
– Vi var några kompisar som lekte med redskapen i gympasalen på skolan och så kom någon lärare och föreslog att vi skulle höra av oss till gymnastikklubben. Och några av oss gjorde det och så var jag inne i det. 2016 valde han att börja träna med klubben i Sundsvall för att kunna fortsätta utvecklas och numer ingår han i det Norrlandslag som formellt tävlar för Gefle Gymnastikförening men som består av gymnaster från flera orter i Norrland.
Vad är det som gör truppgymnastik så roligt?
– Framförallt gemenskapen.
Det är en väldigt bra sammanhållning i laget och alla peppar varandra. Man pratar om ”gympabubblan” där laget blir som en värld för sig och så är det verkligen när man åker på tävlingar.

”Skönt att känna att det lönar sig att träna”

Hur mycket betyder det att ta en JSM-medalj?
– Det är ju roligt förstås. Och skönt att känna att det lönar sig att träna. Det ger lite extra motivation att fortsätta lägga ner den här tiden.
Tiden som ska läggas ner är fyra långa pass varje vecka – plus pendling – samt läger i Gävle i snitt en gång i månaden under säsong. Samtidigt läser Per naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. Studier som också tar en del tid.
– Det är mycket ibland, men man lär sig att ta vara på tiden. Man måste vara bra på att planera och prioritera.
Vad har du för planer för framtiden?
– Det här är sista året som junior och jag ska försöka satsa vidare på gymnastiken som senior också.

Den genomsnittligt idrottsintresserade är förmodligen mer bekant med den artistiska gymnastiken och redskap som barr, bom och ringar, men faktum är att truppgymnastik sedan många år är den klart största delen av gymnastikfamiljen i Sverige. I truppgymnastik tävlar man i lag och ska utföra övningar av olika svårighetsgrad i grenarna fristående (koreograferad akrobatik på matta), tumbling (voltserier) och trampett (hopp med hjälp av studsmatta).

Per Sjöstedt

ÅLDER 17
FAMILJ Mamma, pappa och två syskon
BOR Brännan
GÖR Studerar på gymnasiet

Artikeln publicerades i Yippie 1 2020 på sidan 12