Sport & fritid

Racketsporterna gör gemensam satsning

Text Jens Näsman Foto Anders Eliasson

TENNIS/BADMINTON. Vårens årsmöten hos såväl VåRö TK som Härnösands BMK var rörande överens. Det var dags att göra en gemensam satsning. Från och med juni är det sektionsföreningen Härnösands Racketklubb som gäller. – Många anser att detta borde ha gjorts för längesen.

Racketssporten i Härnösand har alltid haft en förmåga att skapa bra förutsättningar för utveckling när inte kommunen kunnat stötta i önskad utsträckning.

Det tydligaste exemplet är förstås idrottsanläggningen Öbacka Sportcenter som VåRö TK och Härnösands Badmintonklubb byggde 1994 tillsammans med insomnade Härnösands TK.

De två aktiva klubbarna har varit ensamma delägare i hallbolaget KB Härnösands badminton- och tennishall, men…

– Konstigt nog har ingen tänkt tanken fullt ut… att vi skulle slå ihop våra verksamheter alltså. Det har rullat på i gamla invanda hjulspår trots att vi alltid haft lätt att komma överens över klubbgränserna. Men det här känns verkligen som en nytändning, tillstår klubbarnas respektive ordföranden, Johan Nordin (VåRö) och Henrik Strömberg (HBMK).

Vad gjorde att Ni kom till skott nu då?

– Underligt nog finns en stor del av svaret i padel-tennisens ankomst till stan. Den har verkligen klargjort att det finns ett utbrett intresse för racketsport, men våra föreningar stod plötsligt helt på sidan om, börjar Henrik Strömberg.

– Därför känns det jättebra att vi nu i dagarna påbörjat byggandet av vår egen utomhusbana för padel här utanför Öbacka Sportcenter, fyller Johan Nordin i.

Vem bygger och när ska den stå klar?

– Den finansierar vi själva via hallbolaget som den nya klubben blir ensam ägare av. Förhoppningen är att den ska stå klar i mitten av juli som det första man ser av vår anläggning, säger Nordin.

Formen för samgåendet av klubbarna blir att Härnösands Badmintonklubb (bildad 1973) upphör och medlemmarna förs över till VåRö TK och deras organisationsnummer.

VåRö TK (bildad 1965) byter sedan helt sonika bara namn till Härnösands Racketklubb.

– Det blev det bästa sättet eftersom VåRö bland annat har en anställd och en väl fungerande administration, berättar Henrik Strömberg.

Vilka blir fördelarna med samgåendet?

– Oj, jättemånga känns det som, utbrister de båda ordförandena. Främst det att vi kan erbjuda ett totalkoncept med ett flertal racketsporter på ett och samma ställe. Vi kommer förutom tennis och badminton även att erbjuda padel-tennis, touchtennis, pickleball och även bordtennis, meddelar duon.

Pickleball? Och bordtennis?

– Pickleball är en amerikansk förlaga till padel-tennis. Det är en sorts blandning av tennis, badminton och bordtennis.

– Ja, bordtennisbord är numera en verklig bristvara i Härnösand, men vi kommer att ha två bord som man kan få hyra tid på.

Hur har det här mottagits i Era föreningar?

– Bland våra drygt 20 aktiva jublades det direkt. De tyckte det var fantastiskt att få en 30-40 nya klubbkompisar bara sådär, skrattar Henrik Strömberg.

– Hos oss har det också bara varit positiva tongångar. Det finns jättemycket vi kan göra gemensamt även praktiskt. Uppvärmningar i form av Multi Skills till exempel, påpekar Johan Nordin.

Den nya klubben kommer anordna sommarläger, men det är förstås till sensommaren/hösten man verkligen tänker gå på offensiven med bland annat Prova På-dagar.