Sport & fritid Yippie 1 2021

BIK Skidor har fått införa väntelista

Skidintresset på rekordnivå

Text & foto Jens Näsman

Fler bilder:

Ländskidåkning. Efter en rekordlång barmarkssäsong har äntligen vintern kommit för BIK Skidors åkare.
— Vi fick till riktigt bra spår lagom till andra veckan i januari, men då hade vi redan valt att ställa in vår tävling BIK-spelen, berättar Magnus Nordgren, ledare för den röda gruppen (HD 9-10).

Stora delar av idrotts-Sverige står antingen i pause-läge eller är corona-anpassat.
Härnösands skidåkare upplevde det senare den gångna helgen då Sollefteå Skidklubb genomförde säsongens första ungdomstävling på Hallstaberget.
– Roligt för våra ungdomar att få tävla lite också så det inte bara blir träning, träning och träning. Men för de flesta ungdomarna i vår förening verkar det räcka långt. Vi har nog aldrig haft så stort tryck på nybörjarsidan som nu, gläds Nordgren.
Som ett exempel ges den yngsta träningsgruppen 5-8 år som redan har drygt 30 barn på en lista… plus några på kö.
Problemet är strukturanpassning till det skärpta corona-läget som infördes i december.
– För de allra yngsta krävs nästan alltid föräldranärvaro – och då blir det lite väl många som blandas, uppger man från BIK-håll men hälsar att man jobbar på en lösning inom kort.
Yippies sportredaktör gästade en tisdagsträning i mitten av januari för de tre äldsta träningsgrupperna Gul, Blå och Röd.
Med minus 12 på termometern och ett rofyllt snöfall över den välpistade skidanläggningen på Bondsjöhöjden var det inte underligt att det var en bra uppslutning.
De tre olika grupperna valde dock helt olika delar av anläggningen för kvällens pass. På själva skidstadion hittade vi den röda gruppen som tränade balans och teknik med hjälp av olika lekar.
– I leken får de ofta till åktekniken på ett mycket naturligare sätt än om man försöker få dem att göra något tekniskt i en specifik övning, berättar Magnus Nordgren som körde både ”Under hökens vingar kom” och ”Bläckfisken”… samt utmaningen att testa göra en kullerbytta med skidorna på.
Det senare var bland annat Theo Fångsjö en riktig hejare på (se bildserie).

Nioårige Theo Fångsjö visar hur en kullerbytta på längdskidor går till.

Bondsjö­höjdens IK Skidor

Bildad: 30 september 1959
Aktuella träningsgrupper: Gul grupp (födda 2008 och äldre) 17 stycken. Blå grupp (födda 2009-2010) 9 stycken. Röd grupp (födda 2011-2012) 15 stycken. Vit grupp (födda 2013-2016) drygt 30 stycken.
Träningskvällar: Tisdagar och torsdagar.
Verksamhetsidé: Bondsjöhöjdens IK är föreningen för alla som älskar längdskidåkning. Här utvecklas alla för att bli bättre, några för att bli bäst men framförallt för att ha roligt tillsammans.
Vision: Livslång skidglädje för alla!
Värdegrund: Glädje: Allt vi gör, gör vi för att det är roligt. Gemenskap: En verksamhet där alla har en plats. Utveckling: Vi står för kunskap som leder till utveckling utifrån egen förmåga.

Artikeln publicerades i Yippie 1 2021 på sidan 48