Sport & fritid Yippie 6-7 2020

Små äventyr på cykel

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Alla äventyr mäts inte i höjdmeter eller avverkade mil. Ofta blir det ju roligt bara man tar sig iväg. Så hoppa över den långa planeringen och den dyra utrustningen och stick ut på små äventyr istället! Här är tre cykelturer för några timmars eller en halvdags skön avkoppling. Enkelt, coronasäkert och kul. Små äventyr helt enkelt.

”Yippies idé om en tur runt hela Nässjön får godkänt av de äldre barnen.”

Det ska vara enkelt att åka på utflykt. Så enkelt att man kan riva av en tur en vanlig vardageftermiddag när vädret är bra och alla känner för det.
Yippie har stämt träff med Joacim Bülow Handler och hela hans barnaskara, Dilenn (14), Olivia (10), Damien (9) och Lily (5). Lily har inte cyklat utan stödhjul så länge och är helt klart dagens hjälte när hon pinnar på fram och tillbaka på grusvägen för att fotografen ska få en bra bild av familjen som kommer cyklande från Byåker på väg mot Fröland. Familjen hänger knappt med.
Vi ska erkänna att vi fuskar lite. En femåring cyklar inte drygt 8 kilometer utan vidare så vi gör nedslag längs sträckan och fotograferar.
Det blir också en improviserad fika alldeles bredvid den brusande Gådeån, nära en av de gamla broarna som finns kvar i området. Det är vackert och lugnt, och samtidigt är det spännande att titta ner i det strömmande vattnet som forsar under broarna på väg ut mot havet.
– Det händer väl ibland att vi åker på utflykter, men då ska det vara såna här lite kortare och ganska okomplicerade, säger Joacim. Hela Lövuddenområdet har blivit jättefint så dit går vi gärna.
I sommar blir det förmodligen lite campingliv – Joacim har köpt en husvagn som ska transporterats hem – men det finns tid för lite små äventyr också.
Yippies idé om en tur runt hela Nässjön får godkänt av de äldre barnen – även om de var ganska nöjda med att bara avverka en liten bit av sträckan den här gången.
Vad var bäst med den här utflykten?
– Fikat!

Så har vi gjort

Enkelt. Alla aktiviteter ska gå att genomföra utan specialutrustning. Vanlig cykel funkar.
Inte så fysiskt krävande. Barn från skolåldern ska orka hänga med om man tar äventyren i lugnt tempo och etapper.
Cykelturerna: Cirka en mil.
Rundtur. Målet är att aldrig cykla samma väg tillbaka – det är roligare så.
Fint. Gärna vacker natur och mycket att se på och inte så många transportsträckor.
Säkert. Helst mindre vägar, grusvägar eller skogsbilvägar. Så få sträckor som möjligt med mycket biltrafik.
Bonusar! Gärna spännande saker längs vägen eller genom korta avstickare. Badplatser, naturreservat, vackra vyer, djur och bra fikaplatser.

STIGSJÖ KYRKA-VIKEROTEN

Utgår p.g.a ny information. Den går över en gårdsplan, var god respektera. Tack!

NÄSSJÖN RUNT

Start och mål: Säbrå kyrka.
Längd: 8,3 kilometer.
Höjdskillnad: 35 meter.
Svårighetsgrad: 2.
Bonus: Franzéns kulle, Gådeån, Gådeåleden.
Beskrivning: Flack och relativt bekväm tur runt idylliska Nässjön. Mestadels öppet odlingslandskap med ängar ner mot sjön, men här finns också partier där skogen kommer nära vägen. Framförallt är det lummigt kring Gådeån där vår sträckning delvis ansluter till vackra Gådeåleden, en stadsnära idyll laddad med både vacker natur och en rik kulturhistoria. Det finns många fina ställen att fika eller bara vila på vid ån. Vill man göra en avstickare så följer man leden längs ån ner mot Sparrudden. Har man tur finns det betande djur att titta på i Gådeå by.
Nässjön runt är en relativt kort cykeltur, mestadels på grusväg och utan några tunga backar. Cirka 500 meter av vår tur går dock längs Stigsjövägen genom Byåker där hastighetsskyltarna visserligen säger 60 kilometer i timmen, men där vissa bilister slarvar. Se upp!

RAMSÅS

Start och mål: Parkeringen vid Älandsbro Folkets hus.
Längd: cirka 12 kilometer.
Höjdskillnad: 65 meter.
Svårighetsgrad: 3.
Bonus: Djur!
Beskrivning: Vår längsta cykeltur är ett frosseri i öppet odlingslandskap. Vi kör trampar inåt landet och passerar vackra Ramsås. Landskapet är böljande och det är backe upp och ner, men asfalterat och lättcyklat. Vid skylten ”Gryttjom 3” tar vi höger in på grusvägen som tar oss till turens högsta punkt vid Skabäcken. Sedan rullar vi snabbt utför via Bötsle mot Gryttjom och Åmsjön, och sedan tillbaka ner mot Älandsbro, fortfarande med ett skönt medlut som gör turens sista sträcka behaglig. Skogen är aldrig avlägsen på den här turen, men framförallt är det ett levande landskap med brukad mark. Det finns inga anlagda rastplatser längs vägen, men det är enkelt att göra en avstickare in på en skogsväg och hitta en fin fikaplats.

BARSVIKEN-TORROM

Start och mål: Parkeringen i Barsviken.
Längd: cirka 9 kilometer.
Höjdskillnad: 85 meter.
Svårighetsgrad: 4.
Bonus: Flera bad, Häggbergets naturreservat (rakt igenom!). Kapell, raukar och klippgrotta i Barsviken.
Beskrivning: Den här turen kombinerar kustnära natur och bebyggelse med skog — gammal, ny och nyligen avverkad. Det är en cykeltur som mestadels går på mycket små vägar och stigar, men det funkar med vanlig cykel. Från Barsviken går turen alldeles intill vattnet rakt västerut mot Malviken, och sedan vidare. När passerat det sista huset tar vi stigen västerut mot Sandstensfjärden över ängar och ett hygge. Här får man dra cykeln! I Sandstensfjärden stannar man gärna! Bara några hundra meter från vår runda finns en riktigt fin Sandstrand med grillplats och vindskydds och ett otroligt lugn. Från Sandstensfjärden går vägen sedan åt nordöst, och efter en u-sväng strax före Stor-Vägsjön skumpar vi genom Häggbergets naturreservat nedför mot väg 698 som tar oss tillbaka till Barsviken.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2020 på sidan 48