Sport & fritid Yippie 9 2015

Svindlande höjder

Text Joel Lindström Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

21 200 meter njutning.  Eller 21 200 meter utmaning. Eller både och. Härnö Trail är en sprillans ny trailbana för den som vill pressa sig själv och samtidigt få en högklassig naturupplevelse – över Härnöns högsta berg och med fantastiska vyer.

Efter 15 minuters vandring från Örsjön befinner vi oss högst uppe på Örsjöberget. Vi står två meter från ett högt stup och när vi lyfter blicken möts vi av en enorm utsikt åt alla håll. Med stort engagemang i rösten berättar Per Edström, ordförande för Härnösands Orienteringsklubb, att det efter flera års planering nu är dags för premiär för Härnö Trail, Härnösands första riktiga trailbana.

Traillöpning är terränglöpning på naturleder. Karaktäristiskt för sporten, som länge varit populär i Europa, är utmanande löpning i tuff skogsterräng och kuperade bergslandskap. I Sverige har traillöpningen vuxit fram mer och mer under 2000-talet och mycket tyder på att trenden består.
– De senaste åren har det blivit allt mer populärt med mer extrem löpning och träning som exempelvis hinderloppet Toughest. Traillöpningen ligger precis rätt i tiden här, man behöver inte konstruera hinder och sånt för det finns ju redan i naturen.
I traillöpning är det back to basics som gäller, säger Per Edström.
Banan är 21 kilometer lång med start och mål på Vårdkasens skidstadion. Därifrån sträcker sig leden ut mot kusten via Örsjöberget. Vid Smitingen vänder den och passerar över Speckstaberget, varifrån man enligt Per också får uppleva fantastiska vyer.
– Härnö Trail är en bana med havskontakt. Det är många trail-lopp som inte är det, och vi vill säga att Härnö Trail är unikt eftersom det är så många gånger man kommer upp på höjder och blir helt förbluffad över havsutsikten. Omfattningen av det man ser från banan är enorm.
Den 4 oktober arrangerar Härnösands Orienteringsklubb och Öbacka Löparklubb ett testlopp på banan. Tävlingsdistanserna är 21 kilometer och en kortare variant på 8 kilometer. Anmälan sker via loppets Facebook-sida eller på plats innan start.
– Testloppet gör vi för att se att allt fungerar som det ska. Vi hoppas på bra feedback från deltagarna när det kommer till bansträckning, distanser och service. Därefter ska bansträckningen spikas och hela leden markeras ordentligt. Nästa år ska det första ”riktiga” loppet avgöras och därefter är planen att Härnö Trail ska återkomma varje år.

”Det är nog många som har bott i stan länge, men bara sett en bråkdel av de fantastiska vyer som finns längs Härnö Trail.”

Men härnö trail är inte bara ett tävlingslopp. Leden ska vara öppen året runt för vem som helst att vandra, springa eller cykla. Längs banan finns flera ställen att ansluta på så att man kan dela upp den som man vill.
– Vi vill erbjuda Härnösandsborna en upplevelse som innehåller det bästa som Härnön har att erbjuda i form av natur. Det är nog många som har bott i stan länge, men bara sett en bråkdel av de fantastiska vyer som finns längs Härnö Trail. Jag tror och hoppas att många Härnösandsbor kommer att bli förvånade.
När det är dags att avsluta bryter sig kvällssolen igenom molnen och bildar ett vackert sken mot berget.
– Här springer man med ett leende på läpparna, säger Per och fortsätter.
– Härnö Trail är vackrare än Trail Övik som säger sig vara ”norra Sveriges kanske vackraste lopp”. Samtidigt är det otroligt tufft, tuffare än Urskogsloppet som ska vara ett av de hårdaste. Härnö Trail är både tufft och vackert, en fantastisk naturupplevelse som kräver enormt mycket av utövaren.

Traillöpning

+  Ordet ”trail” betyder led på engelska
+  Löpningen utövas i grövre, ofta kuperad, terräng längs mindre stigar och leder
+  Utmanande löpning som innefattar naturliga element
+  Skonsammare för kroppen än löpning på asfalt
+  Stor variation i träningen ger effektiv träning
+  Har på senare år vuxit fram som ett alternativ till den traditionella löpningen
+  Populärt i bland annat alpländerna där tävlingarna ofta drar mycket publik

Artikeln publicerades i Yippie 9 2015 på sidan 18