Sport & fritid Yippie 5 2016

SWING TIME

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

En bit in på Ulvviksvägen ut mot Hemsön svänger vi höger. Längs grusvägen upp  mot golfklubben upptäcker vi att gräset grönskar riktigt ordentligt på Vägnöns stora golfytor. Just nu pågår arbetet med att klippa greener och fairways för fullt.
Det är mitten av maj och om bara några dagar är det dags att slå upp portarna för golfsäsongen 2016. Då ska allt vara perfekt. Från maj till oktober sträcker sig golfsäsongen, lite beroende på vädret. Vissa år har det gått att spela på banan ända in i november.
– Den 27 maj är det officiell premiär, men vi kommer tjuvstarta om vädret tillåter. Nu ber vi till vädergudarna inför premiären, säger Erik Lindgren som är klubbchef och administratör sedan 17 år tillbaka.
Idag står han utanför kansliet tillsammans med Härnösands golfklubbs ordförande Håkan Östman och tittar ut mot banan.
– Den här perioden, några veckor innan premiär, är en hektisk tid för alla här, berättar han.
På hål 6, som ligger allra längst österut, sker spelet alldeles intill vattnet. Ida Skogström gör en av årets första golfrundor och går mot greenen där banan möter havet.
– Det är det absolut finaste hålet. Man spelar vid vattnet med utsikt ända ut till Lustholmen. Dessutom är det ett kort och lättspelat hål, om man når greenen det vill säga, säger Ida som spelar så ofta hon hinner.
Ida är också en av tre damansvariga i klubben. I Härnösands golfklubb pågår just nu ett aktivt arbete med att locka fler damer att spela golf. Cirka 70 procent av medlemmarna är män.
– Det är klart att det ska vara 50/50, säger Håkan Östman.
– Det är alltid trevligare när det är en jämn fördelning.
Vi sitter och samtalar i golfkansliet, som ligger i det gamla röda huset som är huvudbyggnaden.
Härnösands golfklubb har 1100 medlemmar varav 800 är aktiva. Klubben bildades 1957 och här på Vägnön har man spelat sedan 1961.
– Från början låg golfbanan på Myrans flygfält inne i stan, berättar Håkan.

Banchefen Erik Lindgren och klubbens ordförande Håkan Östman längtar till säsongsstarten.

Banchefen Erik Lindgren och klubbens ordförande Håkan Östman längtar till säsongsstarten.

En som var med från början är Anthe Sandelin, som spelade ihärdigt på 1960-talet. I år fyller han 70 år och den här fina vårdagen står han på en av drivingrangens 15 platser och värmer upp sina för året nya klubbor.
Efter ett 40 år långt break från golfandet är det nu dags för en nysatsning.
– Jag golfade mycket fram till att jag fyllde trettio. Sedan skaffade jag familj och golfandet kom av sig. Men nu jädrar äger jag min egen tid! säger han.
Med i bagen har han en trätrea. En riktig gammal klenod från 1960-talet.
– Jag minns att jag spelade bra med den förr så jag skulle gärna vilja komma igång med den nu, säger Anthe och provsvingar. Baksvingen sitter i ryggmärgen och på tredje försöket får Anthe till en ordentlig träff. Bollen går spikrakt och landar vid 150-skylten.
– Den satt riktigt bra, utbrister han!
På 40 år har golfsporten förändrats mycket.
– En gammal myt är att det är både dyrt och svårt att bli golfare. Det stämmer inte. Idag finns det flera olika former av medlemskap anpassade till olika önskemål.

”Restaurangen har fin potential. Bland annat kommer vi prova att ha längre öppettider. Ett annat mål som vi har är att locka fler gäster, inte bara golfare”

För att kunna ta sig ut och spela på banan behöver man grönt kort. Det får man genom att gå golfutbildningen som Erik är ansvarig för. Under utbildningen får man bland annat gå några rundor på banan tillsammans med en erfaren spelare.
– Vi strävar efter att göra golfutbildningen så enkel som möjligt. Det räcker med 4-6 gånger så är man redo att ta sig ut på banan.
I nybörjarkursen ingår utrustning under det första året.
– Den finns att hämta när man är här, så egentligen behövs ingenting för att börja spela golf.
I den moderna utbyggnaden ligger golfrestaurangen. Från den relativt nybyggda terassen har man en fin utsikt över både Vägnön och golfbanan. I år är det nya ägare som tar över driften av restaurangen. Det är Marcus och Sandra Fästlund som för första gången ska driva restaurang tillsammans. Sandra kommer ursprungligen från Söråker i Timrå och har nu flyttat från Stockholm hem till Norrland igen tillsammans med maken.
– Jag älskar den norrländska naturen. Det är ett helt annat, lugnare tempo här uppe, säger Marcus.
– Vi är nybörjare i restaurangbranschen och det ska bli spännande att se hur det går.
Sandra känner de tidigare ägarna sedan barnsben och jobbade på golfrestaurangen även i fjol. Den 1 juni slår de upp portarna och  både Sandra och Marcus har höga förväntningar.
– Restaurangen har fin potential. Vi har målat om lite och har en hel del nya idéer som vi hoppas ska fungera bra. Bland annat kommer vi prova att ha längre öppettider. Ett annat mål som vi har är att locka fler gäster, inte bara golfare, säger Sandra
– Jag har nog aldrig jobbat på ett vackrare ställe. Man möts av den härliga utsikten varje dag.

Förutom damer behövs också fler ungdomar till golfsporten och Härnösands golfklubb. Av klubbens 800 aktiva medlemmar är cirka 100 ungdomar under 21 år. Erik och Håkan berättar om det nya övningsområdet som ska komplettera de tre mindre som funnits tidigare.
– Vi vill göra det lättare att träna och komma igång med golfen. Ett större övningsområde skapar möjlighet att sätta upp kortare golfhål och leka riktig golf för de allra minsta. Nu kommer vi att få ett 2000 kvadratmeter stort övningsområde. Vi har precis haft ett möte med några av klubbens unga, och där finns verkligen mycket idéer som är värdefulla.
Också på golfbanan ska anpassningar för yngre spelare göras.
– Vi kommer att klippa upp en utslagsplats som är närmare hålet för att attrahera dem som slår lite kortare. Många andra golfklubbar har provat det och det fungerar bra, berättar de.

”Damsatsningen är ett helhetsarbete som går ut på att det ska vara inbjudande för tjejer att spela golf, i allt från omklädningsrum till restaurangens meny”

Klockan är 18.00 en onsdag i maj och vi befinner oss på Matbaren i Härnösand. Där sitter ett gäng damer och pratar golf, om säsongen och de framtida satsningarna som klubben ska göra för att få ännu fler tjejer att börja spela. Ida Skogström är där.
– Vi träffas för att informera och prata om säsongen och få lite fart på det hela, säger hon.

Fina vyer på Vägnös golfbanor.

Fina vyer på Vägnös golfbanor.

I sommar kommer det att spelas damcup varje söndag, en helt ny satsning för Härnösands golfklubb. Första damcupen spelades söndagen den 22 maj.
– Det blir en gemenskap där damerna får chansen att träffa nya väninnor att spela med. Golf ska vara en sport för alla, inte bara karlarna. Damsatsningen är ett helhetsarbete som går ut på att det ska vara inbjudande för tjejer att spela golf, i allt från omklädningsrum till restaurangens meny, menar Ida.

När de första golfarna kom till Vägnön på 1960-talet var Vägnöns golfbana en niohålsbana. Det var så sent som på 1990-talet som steget mot en fullskalig artonhålsbana togs. Sedan dess har banan genomgått omfattande förändringar. Och det fortsätter kontinuerligt. Bland annat har klubben arbetat mycket för att få fram Vägnöns vackra vyer mer.
– Här där vi står nu, kunde man inte se vattnet för några år sedan, säger Erik och fortsätter:
– Vår bana är en vacker bana som är lite ”seaside”. Det vill vi få fram mer!

Så här gör du om du vill börja spela golf på Vägnö
  • För att få möjlighet att spela golf på Vägnö golfbana behöver du ha genomgått en golfutbildning som genererar ett grönt kort.
  • Ta kontakt med klubbchefen Erik Lindgren för att anmäla dig till en nybörjarkurs, han ger dig information om vilka alternativ som finns.
  • Kursen innefattar såväl praktik som teori och avslutas med provspel på banan tillsammans med en erfaren spelare.
Artikeln publicerades i Yippie 5 2016 på sidan 18