Sport & fritid Yippie 6-7 2016

Tips från coachen till sommaren

Är det här sommaren då du har bestämt dig för att balansera grillmaten och hängmattandet med lite motion? Det finns många enkla sätt att göra det i Härnösand. Här är några tips från coachen.

HittaHärnösand
Orienteringsklubbens populära friskvårdssatsning har redan dragit ut hundratals Härnösandsbor i naturen för att leta checkpoints. En del är lätta att både ta sig till och att hitta. Andra kräver mer av både fysik och kartläsning för att fixa. HittaHärnösand passar helt enkelt alla, från soffpotatisen till elitidrottaren, från barnfamiljer till pensionärer. Två kartor med sammanlagt 40 checkpoints i Högslättenområdet och på Fälleberget har hittills släppts. Den 1 juli kommer nästa kartsläpp över Smitingen/Klubbsjön och 1 augusti är det dags för Gådeåberget.

Härnön runt
Härnön runt är en nätt cykeltur på 32 kilometer runt hela Härnön. Banan är lättcyklad och kräver ingen speciell cykel för att klara. Den är också mycket naturskön och följer kustlinjen så gott det går. Den 5 juni arrangerades Härnön runt som ett lopp med fyra kontroller längs banan. Men vägarna finns ju kvar och inget hindrar att cykla Härnön runt när du vill. Kanske varje dag?

Öbackalufsen
Gå, lunka eller springa kan man göra egentligen var som helst, när som helst och hur långt som helst. Det är bara att anpassa efter dina egna förutsättningar. Men vill du röra på dig under ordnade former så är Öbackalufsen ett bra alternativ. På kvällen den 6 juli går loppet med start och mål vid Högslättens elljusspår. Distanserna är 1,6 och 5 kilometer och man kan tävla utan tidtagning om man vill. Första starttid är klockan 18.30.

Stigsjö triathlon
Simma, cykla och spring – det är triathlon det. I så kallade Iron man-lopp simmar man 3 800 meter, cyklar 18 mil och springer sedan ett maratonlopp. Stigsjö triathlon är betydligt mer överkomlig för gemene man. Banan sträcker sig runt Brunnesjön och sträckorna är 100 meter simning (flytväst är tillåtet), 7 kilometer cykling och 2 kilometer löpning. Stigsjö triathlon äger rum den 23 juli med start klockan 10.

Härnö trail
En ny krävande, men mycket vacker bana på 2,2 mil runt Härnön med start på Vårdkasen. Ett testlopp genomfördes i fjol och det första riktiga loppet går av stapeln den 1 oktober. Men banan finns så klart där hela tiden, att springa eller vandra. Det går också att cykla nästan hela med mountainbike. Av olika skäl är banan ännu inte uppmärkt, men karta finns på Härnösands Orienteringsklubbs hemsida.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2016 på sidan 14