Härnösand Yippie 6-7 2016

Ute i det fria

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Härnösand är den perfekta platsen att bo på för den friluftsintresserade. Här är det inte bara nära till jobb, skola och affärer – det är även nära till en spännande natur. Yippie har intervjuat ett antal personer som rör sig ute och undersökt vad det är som gör vårt friluftsliv så bra.

”Det är lite av en outforskad pärla. Det är så lätt att hitta sin egen plats och sätta sig med en bok och en termos och bara njuta, långt bort från allting. Många andra friluftsområden är ju fulla med turister på ett helt annat sätt.” –
Jerry Engström, friluftsentreprenör i Höga Kusten

– Bergen, havet och de vackra, djupa skogarna …
Emelie Forsberg, flerfaldig världsmästare i Sky Running, sitter vid en dator och ler med hela ansiktet när hon blir intervjuad i en reklamfilm för det nya loppet Härnö Trail. Bakom henne skymtar fjälltoppar (det är nämligen i en sån miljö hon bor idag, i Nordnorge), men det är inte fjälltopparna hon talar om. Hon talar om Härnösand, där hon vuxit upp och om Härnöns stigar där hon tog sina första steg mot världsmästarskap.
Även om en och annan världsmästare flyttar ut, flyttar varje år en hel del folk in till Härnösand. Ofta har de kanske sin bakgrund i stan och är i behov av gamla nätverk (läs föräldrar och barnvakter…) och bättre huspriser, men också av anledningar som nästan alltid nämns om man frågar: det är ”nära till allt” och ”naturen”.

”Om man utgår från torget och ritar en cirkel med en radie på fem kilometer, typ tio minuter-en kvart på cykel, hamnar natur, natur och åter natur innanför linjen. ”

Klubbsjön

Klubbsjön

Lika nära som man i Härnösand har till jobb, affärer, släkt och vänner, har man också till ”naturen”. Om man utgår från torget och ritar en cirkel med en radie på fem kilometer, typ tio minuter-en kvart på cykel, hamnar natur, natur och åter natur innanför linjen. Och det är inte vilken natur som helst. Just nu pågår en omröstning om Sveriges vackraste naturområden. Höga Kusten är utsedd till en av finalisterna och även om vi i Härnösand inte är en del av ”världsarvet Höga Kusten”, så är vi en del av den egentliga Höga Kusten med den speciella naturtypen som är så karaktäristisk: höga berg som reser sig brant upp från havet, med kalotter av urberg, tall- och granskogar och klapperstensfält på sluttningarna.
– Det är det som är det fina med Härnön, det är nya naturtyper hela tiden, säger Per Edström, ordförande i Härnösands orienteringsklubb och en av dem som ligger bakom Härnö Trail.
– Det finns massor av traillopp i exempelvis Alperna där man springer i bergsmiljö och då är det som att man springer i ett vykort hela tiden. Här är det annorlunda. Först springer man i en djup barrskog för att helt plötsigt komma upp på ett helt öppet, slätt tallandskap och klippor.
Långa lopp i terräng lockar allt fler. I Höga Kusten arrangeras i år några stycken, till exempel High Coast Ultra, 129 km och 75 km, redan fulltecknat, och Höga Kusten Trail, 43 km och fullbokat.
Det 21 kilometer långa Härnö Trail arrangeras för första gången i höst och efter förra årets provlopp som lockade många deltagare räknar arrangörerna med bra deltagarantal också i år.
– Vi räknar med att det blir fullt. Femhundra i det långa loppet och femhundra i det korta, säger Per Edström.

Örsjöberget

Örsjöberget

En av de platser som Härnö Trail passerar är toppen av Örsjöberget. Här går banan längs en smal vandringsled i tät barrskog uppåt tills den plötsligt kommer till plan, klippig mark högst upp med 360-gradig utsikt över Härnön och Höga Kustens hav och öar.
Det är nästan svårt att tänka sig att man bara har några kilometer ned till centrum med shopping, nattliv och uteserveringar. Det känns som att vara mitt ute i ingenstans och vildmarkskänslan är påtaglig. Men till Örsjöberget tar man sig efter bara en kort vandring. En perfekt kvällstur efter jobbet om man behöver lite belöning i form av naturupplevelse. Lite balsam för själen, som Höga Kustens turistslogan löd en gång i tiden.

Tittar man riktigt noga mot nordost från Örsjöberget kan man se Sveriges högsta ö, Mjältön, långt där borta, 236 meter över Östersjöns yta. Precis som Mjältön och resten av Höga Kusten är Härnöns berg ett resultat av landhöjningen som har pågått i tusentals år och forfarande pågår. En gång för många tusen år sedan låg ett cirka tre kilometer tjockt istäcke över hela norra Europa. Här, längs Mellannorrlands kust, var isen extra tjock, vilket gjorde att landskapet trycktes ned med en kraft mäktigare än någon annanstans. När smältprocessen började steg landet och extra kraftig blev effekten i det område som haft mest tryck på sig – här hos oss.
Det handlar inte om någon linjär hastighet på landhöjningen. Man kan säga att det började långsamt och när isen efter några tusen år var helt borta nådde landhöjningen sin absoluta topp. Då låg den på 10-15 meter på 100 år. Rasande snabbt, med andra ord. Efter det avtog landhöjningens kraft men fortfarande stiger landmassan och det beräknas den göra i cirka 10 000 år till. När landhöjningen slutligen har avstannat helt kan vi räkna med att Höga Kusten är något annat än det vi idag känner. Enligt geologer kommer man att kunna gå torrskodd över det som nu är Bottenhavet.

”Det är nästan svårt att tänka sig att man bara har några kilometer ned till centrum med shopping, nattliv och uteserveringar. Det känns som att vara mitt ute i ingenstans.”

En person som förstått Höga Kustens potential som friluftsområde är Jerry Engström, tidigare global marknadschef på Ö-viksföretaget Fjällräven. På kort tid har han tagit över Skulebergets toppstuga och HögaKustenliften, utescenen vid Skulebergets fot, arrangerat internationella vandringar både sommartid och vintertid (med snöskor), byggt uppFriluftsbyn – The Outdoor Village i Docksta och mycket mer. Jerry Engström brinner för Höga Kusten.
– Att Höga Kusten Hike drar 400 vandrare från 15 olika länder visar att intresset för äventyrspaket i Höga Kusten finns. En organiserad vandring gör det enklare för människor att ta sig ut i naturen, utan att behöva tänka på utrustning. I dagens hektiska samhälle har man inte tid att planera. I baslägret får man kartgenomgångar och hjälp med utrustningen vilket är smidigt, säger han.
Han började med att starta facebooksidan ”I love Höga Kusten” som ett sätt att kolla intresset för området. För ett par år sedan drog han igång Friluftsbyn som blivit basen i hans verksamhet. Han märker att allt fler människor börjar få upp ögonen för Höga Kusten.
– Det som lockar till Höga Kusten är kombinationen av berg, djupa skogar och alla små öar som gör naturen väldigt speciell och perfekt för friluftsliv. En annan sak är att det är otroligt lättillgängligt i Höga Kusten jämfört med andra friluftsområden som Sarek, Kebnekaise och Kungsleden.

Vid Södra Sundet.

Vid Södra Sundet.

 

Och det är här vi bor. Skillnaden mot Skuleområdet är att vi i Härnösand har hela stadens utbud kombinerat med naturupplevelser runt knuten.
Lennert Vessberg driver företaget Naturinfo och är en inbiten naturmänniska.
– I Härnösand är det så enkelt att komma ut till ställen där det bara hörs ljud som tillhör naturen. Här kan man sitta i en bergsskreva där man bara hör bergets sus och havets brus. Det är livskvalitet.
Anna-Lena Lundberg, som driver Resklara som ordnar paketarrangemang i Höga Kusten, håller med. Hon bor själv i Härnösand och är mycket ute i naturen.
–Det är smidigt att nå havet, skogen och naturen utan att ta bilen. Här finns naturen inpå knuten!
Friluftslivet blir också allt mer populärt hos Härnösandsborna, tycker hon.

Ett tydligt exempel på det är Hitta Härnösand, orienteringsklubbens friskvårdsprojekt som varje sommar lockar ut hundratals Härnösandsbor i skogarna runt stan för att leta kontroller, oftast utsatta på mycket natursköna platser. Många deltagare har säkert börjat se Härnösand med nya ögon.
– Hitta Härnösand har varit väldigt bra eftersom det får människor att upptäcka stigar och platser som de inte brukar besöka, säger Anna-Lena.
– Friluftslivet är viktigt för livskvaliteten och jag tror att fler och fler börjar uppskatta det. Närheten till naturen gör att man kan ta en sväng på eftermiddagen och ur livskvalitetssynpunkt är det jättebra. Det är läkande för kropp och själ i naturen. Det finns något för alla här. Du kan till och med surfa på Smitingen! säger Anna-Lena Lundberg.
Jo, det går alldeles utmärkt att vågsurfa här, även om det framför allt handlar om surf på senhösten när stormarna drar in och bygger upp vågorna flera meter i viken där Smitingens havsbad ligger inkapslad mellan klippstränderna. En sådan dag kan det ligga 20-30 surfare i vattnet och vänta in rätta vågen. Och surfarna reser en bra bit för att komma hit. Bortsett från ett antal (fler än man tror!) lokala surfare kommer folk från till exempel Östersund och ibland till och med från Norge. Härnösand har helt enkelt ett av Sveriges bästa surflägen.
Våra möjligheter för friluftsliv är en ”USP”, en unique selling point, en särskild fördel för oss som stad.
– Jag känner många hemvändare som inte flyttat hit för jobbet utan för livsstilen, för att kunna bo
nära naturen och sina fritidsintressen, säger Fredrik Pettersson, en av alla multifriluftsintresserade Härnösandsbor som återvänt till stan (se intervju på sidan 42).

Och det handlar inte bara om lite knepiga trendsporter som vågsurfning. Få platser i Sverige erbjuder så vacker stadsnära vandring och löpning som Härnösand (och hela Höga Kusten inom en timme i bil). Istället för vågsurfning kan man skaffa sig en SUP, en stand up paddle board, och paddla sig fram på surfbrädan, oberoende av vågor och vindar. För cykling finns närmast oändliga möjligheter.
Att uppleva havet från berget, till fots eller med cykel, är en upplevelse. Att göra det motsatta, se bergen från havet, innebär ett byte av perspektiv och helt nya upplevelser. Det vet Lars Blad på Höga Kusten Kajak som hyr ut kajaker och SUP:ar på Mellanholmen och arrangerar kajakkurser i Härnösand via Friluftsfrämjandet. Han menar att för en nybörjarpaddlare så är Härnösand speciellt väl lämpat, eftersom det här finns vackra nybörjarvatten mitt i centrum.
– Jämfört med Gävle, Sundsvall och Örnsköldsvik har Härnösand ett friluftsvatten på ett helt annat sätt, säger han.
– Här finns enkla, ofarliga, men ändå vackra innevatten mitt i centrum som är bra att börja träna i. Och att paddla i stan är en upplevelse i sig. Vi har en vacker stadskärna och det är härligt att glida omkring under broarna vid Mellanholmen, säger Lars Blad.
För den mer erfarne paddlaren erbjuder Härnösands och Höga Kustens skärgård spännande kajakvatten, välexponerade för havets krafter.
– Eftersom kusten är så öppen kan man klassificera vår kustremsa som en fyra i svårighetsgrad, den svåraste, samtidigt som den är otroligt vacker, säger Lars Blad.
Höga Kustens natur lockar människor från hela världen. Eller som Emelie Forsberg säger i reklamfilmen för Härnö Trail.
– Idag lever jag min dröm som traillöpare och tävlar på de mest fantastiska platser som jag tidigare bara kunnat drömma om. Men när jag får möjlighet åker jag gärna hem till mina favoritstigar på Härnön.

3 skäl till att vi är så bra på Friluftsliv

Höga Kusten-naturen
Vår Höga Kusten-miljö påminner om landhöjningens påverkan på naturen. Det ger en spektakulär miljö som lämpar sig bra för friluftsliv.

Surfen
När det blåser sydligt så kan det bli riktigt bra vågor på Smitingen. Vattnet vid vårt eget lilla Hawaii är känt som ett av Sveriges bästa.

Närheten till allt
Ena stunden kan man vara nere på stan och ta sig en shoppingtur och andra stunden kan man klättra uppför Örsjöbergets höga klippor. Här ryms det mesta inom ett område som bara är några kvadratkilometer stort.

3 saker som vi kan utveckla för att bli ännu bättre

Utveckla Smitingen
På Smitingen finns bland annat ett av Sveriges bästa surfvatten. När Smitingens camping byggs hoppas vi på en bra restaurang som gör det möjligt för surfare, badgäster och volleybollgäster att hänga kvar efter surfpasset.

Paketera Härnösand
Att skapa samlade erbjudanden och olika typer av äventyrspaket för turister skulle även gynna oss som bor här. Detta är Härnö Trail ett bra exempel på och nu hoppas vi på mer sådant!

Skapa miljöer i stan
I många andra städer satsas det på aktiviteter i Centrum. Kolla på Östersund och deras Surfbukten som låter människor prova vattensporter. Så kan Härnösand också arbeta. Det gäller även på vintern. För att få mer folk i stan kan Härnsösand ploga upp isbanor så att folk kan hänga på stan och åka skridskor.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2016 på sidan 32