Sport & fritid Yippie 11 2020

Wahaj, 12 – en äkta idrottstalang

Text & foto Jens Näsman

FRIIDROTT/FOTBOLL/INNE­BANDY. Vissa har det tillsynes gratis i generna, andra jobbar stenhårt för att mycket långsamt förbättra sig.
Möt Wahaj Ali, född 2008, som fått det första.
En osedvanlig idrottstalang.

Talang är ett ofta använt ord inom idrotten.
Antingen har man det – eller så inte.
Härnösandskillen Wahaj Ali, 12, upptäckte det för bara drygt ett år sedan. Att han hade en ovanlig talang för… friidrott!
– Jag har spelat innebandy och fotboll i tre år, men det var i samband med BRI-Olympiaden förra året som jag tävlade i friidrott för första gången, berättar Wahaj som den gångna sommaren tagit imponerande segrar i såväl Hälsingespelen (Bollnäs) som i örnsköldsviksklubben IF Vingarnas öppna KM.

Hans bästa tid under säsongen på 60 meter blev 8,35 sekunder, i längd har han flugit 5,12 meter och den längsta kulstöten mätte 9,22 meter.
Det var dock Wahajs resultat i skoltävlingen BRI-Olympiaden under hösten 2019 som gjorde att han sattes i kontakt med bland annat Mats Höglund i Brännans IF.
Eftersom det inte blev några BRI-tävlingar under den här hösten, står Wahaj Ali:s namn kvar på rekordlistan i samtliga (!) grenar för Pojkar åk 5.
I 2019-års upplaga sprang han nämligen 60 meter på 8.87, hoppade 4,60 meter i längd och stötte kula 8,95 meter.
Men när vi sedan ställer den klassiska frågan, får vi ett lika klassiskt svar.
Vad har du för dröm med ditt idrottsutövande?
–Att bli fotbollsproffs.
I vilken klubb?
– Manchester City vore drömmen. Det är dem jag håller på.
Just nu är det främst innebandyträningar i IBK Härnösand som gäller för Wahaj, men han har även kört några löppass i kulvertarna vid Härnösands Sjukhus med Brännans IF Friidrott.
Fotbollsträningarna i det framgångsrika Moffe BK-laget födda 2007 (som vi skrev om i förra numret!) har inte börjat om än.
Wahaj känner inte att han behöver välja bort någon idrott än, men för familjen finns det en tydlig gräns.
– Vi är jättestolta över Wahaj, men vi kan inte stödja honom och hans syskon så mycket vi skulle vilja. Det är dyrt med riktigt bra utrustning, medger pappa Ishaq som dock vill dela ut ett stort beröm till de idrottsklubbar som finns i Härnösand.

Wahajs rekordtid på 60 meter är 8,35. Foto: Privat

Artikeln publicerades i Yippie 11 2020 på sidan 68