Jag & min samling
Johan drar gärna en spader

Spelkortsamlaren Johan Pettersson började med jokrar men har vuxit ut till en ordentlig kartofil.
– Jag har någonstans runt 600–700 kompletta kortlekar där den äldsta är från 1823, säger Johan.
Spelkortens historia är okänd, men sägs ha sitt ursprung i Kina där papperet uppfanns. År 1377 hade de gjort sitt intåg i Europa och blivit ett så populärt nöje att munken Johannes Rheinfelden gjorde en skrift kallad ”Om sedvänjor och undervisning i mänskligt umgänge, det vill säga spelandet med kort” vilken är den tidigast kända beskrivningen av kortspelande. Även då, hade kortleken 52 kort fördelade i fyra serier, och storleken var densamma. Men genom åren har varianter på antal kort i en lek, utseende och storlekar skiftat. En som har koll på de flesta är samlaren Johan Pettersson.
– Under gymnasietiden började jag och en kompis att samla enbart på jokrar. Idag har den samlingen växt till 1600 joker-kort, samtliga olika varandra. Efter ett par år började jag samla på det mesta som var spelkortsrelaterat.
Johan är kartofil vilket är benämningen på en person som samlar på kortlekar. Han samlade i början på allt han kom över, men har idag renodlat sin samling och begränsat sig till en kortlek av varje sort.
– Jag har någonstans runt 600–700 kompletta kortlekar där den äldsta är från 1823. Det finns många varianter av kortlekssamlande och man kan begränsa sig till endast 1800-tal eller geografiskt, och de finns de som bara samlar på reklamkortlekarnas olika baksidor, eller från speciella spelkortstillverkare. För egen del är det mest skandinaviskt, och jag har en serie som nästan är komplett i Öbergs klassiska kortlekar.
Öbergs kortspelsfabrik startades 1902. För varje nytt år man tillverkade kortlekarna trycktes årtalet in då det var skatt på kortlekar. Om man har ett äkta samlarhjärta vill man ha hela serien ända tills skatten och årtalsstämpeln togs bort 1960 vilket var något Johan satsade på.
– Jag saknar idag bara 1902! Det året är väldigt svårt att hitta, möjligen kanske de inte tillverkade så många det första året. Det finns en storsamlare i Sverige som har två kortlekar, men han vill inte sälja det ena till mig, för en av hans lekar har en udda färgkombination i sig, vilket gör att de betraktas som olika. Men jag fortsätter att leta. Nånstans ligger det säkert en och väntar på att min samling i den serien ska bli komplett vilket vore fantastiskt, men samtidigt är det ju letandet som är det roliga säger Johan.
Vilken är din ”pärla” i samlingen?
– Jag har en kortlek, odaterad, men troligen från tidigt 1800-tal. Det är en svensktillverkad minikortlek som tidigare bara var känd i tre varianter. När jag visade upp den på en mässa konstaterades det att det nu finns fyra. Jag är alltså ensam om den, och den har uppmärksammats i internationella kortspelstidskrifter.
Spelkortssamlare träffas ibland och delar med sig av sina kunskaper, man byter och säljer kortlekar. Vid ett sådant tillfälle arrangerades Svenska Mästerskapen i patiens och Johan vann!
– Det var tidskontrollanter och övervakning och mycket seriöst arrangemang, så nu kan man titulera sig Svensk mästare i patiens om man vill!
Johan Pettersson
ÅLDER Snart 58 år
GÖR Fritidspedagog
FAMILJ Tre barn varav två utflugna
SAMLAR PÅ Spelkort. Spelar gärna bridge
0 comments