Jag & mitt husdjur Yippie 01 2025

Ormar är inte så farliga

Text Lennart Lundberg Foto Frida Sjögren

– Ormar är inte så farliga som många tror. Min orm är ett jättetrevligt husdjur.
Det säger Hector Löfgren som äger en Kungsboa som heter Tina.

Hans pappa hjälper till att sköta ormen. Han hade också en orm som barn och även hans storasyster äger en orm, en majsorm.
– Tina kommer att bli cirka en och en halv meter och rätt så tjock, berättar Hector.

Ormar är släkt med ödlorna och har under evolutionens gång förlorat sina extremiteter. Ormar finns i alla världsdelar utom Antarktis men en del länder och öar saknar vilda ormar, till exempel Island, Irland och Nya Zeeland.

Att sköta om en orm är enkelt, enligt Hector. Även om man måste vara uppmärksam för ormar är experter på att bryta sig ut och smita. Tina rymde en gång när han inte stängt sitt terrarium på rätt sätt. Ormen hittades senare i källaren.

Man måste också vara medveten om att det finns många olika typer av ormar och dessa kräver olika skötsel i form av miljö, temperatur, belysning, luftfuktighet, hantering med mera. Det är alltså viktigt att veta hur ormen lever i naturen för att kunna sköta den rätt i fångenskap. Köper man en ung orm är det bra att man vet hur stor den blir när den är fullvuxen.

De vanligaste ormarterna som används som husdjur är kungsboa, den som Hector valt, kungspyton, majsorm, mjölksnok och strumpebandssnok. Dessa ormarter är relativt lättskötta, de blir inte så stora och är sällan aggressiva.
Giftormar rekommenderas inte som sällskapsdjur och för dessa finns en speciell lagstiftning.
– Min orm kan bli upp till 30 år. Så jag räknar med att behålla den länge, säger Hector.

Han och hans syster håller sina ormar i var sitt terrarium. Och han och hans familj räknar med att behöva byta terrarium i takt med att ormen växer. Är terrariet för litet kan inte ormen växa naturligt.

Ormar är, som alla andra reptiler, växelvarma och därför är omgivningstemperaturen i terrariet av största vikt. Kungsboan behöver 28–32 grader. Nattetid bör temperaturen ligga på 26–30 grader. Majsormen har lägre krav, 24-30 grader dagtid och 21-22 grader nattetid. Rätt temperaturintervall kan få till exempel via värmeslingor, värmemattor eller värmelampor. Det är också viktigt med rätt fuktighet i terrariet.
– När det varit riktigt varmt på sommaren har jag tagit ut min orm, säger Hector.

Det är lätt att mata en orm jämfört med många andra reptiler. Den äter bara cirka varannan vecka. Men måste vänja ormen vid att äta av döda djur. De vanligaste bytesdjuren som ges är råttor, möss och andra gnagare.
– Vi köper de frysta och värmer upp dem.

Men just i samband med matningen måste man vara försiktig för att en väldigt hungrig orm kan, av misstag, hugga sin ägare när maten serveras. Den kan även ta miste om bytet är kallt och tro att det är ägarens varma hand som ska ätas.
– Jag blev biten en gång när jag kände på bytesdjuret först och sedan sträckte fram min hand. Det sved till rejält, berättar Hector.

FAKTA

Fakta är hämtade från Marianne Tornvall, leg vet. Mälaren Smådjurskliniks internetsida och av Olle Löfgren.

Artikeln publicerades i Yippie 01 2025 på sidan 45