Må bra Härnösand

Familjen Utflykt

Josefin Ström, 41 år

Var mår du bra?
– Ute i naturen med familjen. Vi har alltid varit ute sen jag var liten och plockat bär och svamp. Och har man hund så har man inget att välja på, då måste man ut varje dag oavsett väder. Uvberget åker vi till ibland för att se solnedgången på somrarna och då brukar vi ta med oss kvällsfika. Vi är också ofta ute på Smitingen och går runt Klubbsjön och till grottorna.
Varför uteliv?
– Jag brinner för det här med uteliv i mitt jobb som idrottslärare. Forskning visar på att om barn rör på sig och får ett intresse för att vara aktiva så skapar det en grund för att de fortsätter att vara ute och röra sig som äldre. Det är viktigt att vara i rörelse, det främjar folkhälsan. Stillasittandet måste kompenseras. Är man naturligt aktiv i sin vardag så gör det stor skillnad.
– Elliot har hängt med ut sen han var liten. Han var bara tre veckor gammal och satt i bärsele på magen när Jonas och jag tog några ”Hitta ut”-kontroller i skogen. Jag slutar tidigt på fredagar, då packar vi mellis och åker ut någonstans. Vi har en speciell mellisbänk på Smitingen. Och ibland har vi bara suttit i skogen och käkat en klementin. Det behöver inte vara svårare än så.

 

Jonas Svanberg, 46 år

Var mår du bra?
– På golfbanan ute på Vägnön och när jag är med familjen, var spelar ingen roll. Min största hobby och passion är golf, jag har spelat i drygt 30 år. Det viktigaste är inte att vinna utan att få tid att umgås med kompisar.
Varför gillar du Uvberget?
– Uvberget är vårt eget lilla berg, vi brukar gå hit på vintern med snöskor och grilla korv. Utsikten är fantastisk – man ser ända in till stan. Det bästa är att vi ser både till vårt torp i Innerfälle och till golfbanan på Vägnön härifrån. Man mår bra av att komma ut i naturen med familjen och få frisk luft. Det är kul att Elliot gillar att vara ute också!

 

Elliot Ström, 7 år

Var mår du bra?
–Smitingen, grottorna och fyren därute!
Godaste fikat på utflykten?
–Singoallakex med blåbärssmak.
Vad mår du bra av?
–Spela padel, fotboll, handboll och så gillar jag att bygga med lego. Jag tycker att det är roligt att vara ute både på sommaren och på vintern. I vintras klättrade vi upp hit med snöskor och åkte nerför på en madrass. Det var roligt! Jag har cyklat 15 kilometer från torpet i Innerfälle och in till stan. Det var spännande och kul.

 

Tjorven, 6 år

Vad mår du bra av?
–Jag mår bra när familjen mår bra!
Något mer du vill säga?
–Jag kallas för ”Hack i häl” och Skuggan, eftersom jag alltid vill vara så nära matte.