Mode Yippie 9 2022

Min stil

Fler bilder:

Josef Yngvesson
25 år • studerar musikproduktion

Hur började ditt modeintresse?
— Haha, jadu… Till slut behövde en förändring ske i min garderob, förr eller senare så måste man köpa sina egna kläder.
För att göra en lång historia kort så kan jag nog koka ned det till en färgglad skjorta från 70-80 talet som jag köpte secondhand för många år sen som jag tvingade in i min garderob. Sedan var det bara att testa olika kombinationer tills att något såg bra ut i mina ögon. Den cykeln av att hitta ett roligt plagg och ”få det att funka” med vad jag har hemma blev till slut lite som en personlig utmaning och är nog det som har väckt intresset under åren.

Hur skulle du beskriva din stil och hur tänker du kring en outfit?
— Det är lite hopkoket av det bästa jag har hittat. Har svårt att beskriva min stil efter en genre men tar i perioder inspiration från den musik jag lyssnar på. Ofta när jag försöker få ihop en outfit så brukar jag utgå från ett plagg som jag gillar och sedan i princip testa mig fram. Mer ofta än jag vill erkänna täcks hela sovrummet med kläder som testats innan jag måste springa till eventet jag är sen till.

Har du någon modeförebild?
— Ingen modedesigner eller liknande. Oftast köper jag mina kläder secondhand så det är sällan jag letar efter specifika plagg.
Men jag hade nog aldrig ens tänkt tanken att ha mer färg på mig, eller att leta efter kläder i secondhandbutiker, om det inte vore för Härnösands mest färgglada kvinna, mormor min!
Att sprida glädje talar hon flytande, en del av det är hur hon färgar sin omgivning, och det kan ha smittat av sig en gnutta.

3 favoriter i garderoben
1. Svarta kostymbyxor. Funkar nästan till allt, alltid.
2. Ett brett silverfärgat halsband. Tre kedor som sitter ihop och lägger sig precis vid basen av halsen, nästan som en choker.
3. En svart croppad vinyljacka med armar som nästan släpar i golvet. Lite svårt att förklara men det går att knyta upp så att ärmarna blir som stora puffar.

Brukar du tillverka eller sy något eget?
— Jag önskar ibland att jag gjorde det men känner inte att jag har tid. Men laga hål och liknande gör jag om det går att rädda plagget!

Artikeln publicerades i Yippie 9 2022 på sidan 14