Under 20 Yippie 02 2024

Virvlar omkring i Härnta

Text Miranda Samuelsson Foto Kenneth Zetterlund

Fler bilder:

14-åriga Milou har energi i mängder och en tillvaro så pass fullspäckad att det finns mycket att berätta om. Alldeles nyss har hon åkt till Rumänien med ett antal andra elever och lärare på Hedda Wisingskolan.

– Det är ett utbyte, så det var en tjej från Rumänien som bodde hos min familj ett tag och så fick jag bo hos någon i Rumänien i ungefär fem dagar.
Förutom sådant som utbytesprojekt har Milou flera fritidsaktiviteter som hon sysslar med.
– Jag tar sånglektioner på Kulturskolan, vilket är kul och väldigt fritt. Vi väljer själva vad vi vill sjunga och övar på det. Sist var det ”Hell’s Comin’ with Me” av Poor Man’s Poison. Jag är dessutom med i elevrådet på min skola och i Härnösands ungdomsråd. Det sistnämnda blev jag medlem i för att styrelsen inspirerade mig. Just det, jag ska också testa konståkning snart. Det är jag lite nervös över.

En vanlig dag för Milou kan se ut som så att hon går i skolan (favoritämnena är hemkunskap, slöjd och bild), svänger förbi sin farmor eller sina kusiner, lär sig tyska med en app för språkinlärning och lyssnar på ljudböcker.
Hon har också ett flertal djur att ta hand om.
– Vi har en hund, två katter och två ormar. Katten Cozy köpte jag själv när jag var 13. Jag lyckades till och med pruta ned priset! Av ormarna så är Kiwi en majsorm och Tina en kungskobra. De passar som husdjur, däremot måste man mata dem med döda möss…

Samtidigt som Milou har mycket på gång i nuet så har hon flera bra minnen från det senaste året.
– Från 2023 minns jag mest mina nya vänner jag lärt känna och de gamla vänner som jag ”re-connectat” med. Jag kommer till exempel ihåg en fin dag jag hade med en kompis då vi gick på kaffedejt och pluggade inför ett prov i hemkunskap, det var jättemysigt. Att blicka framåt är inte heller ett problem för Milou, då hon har flera tankar om vad hon har lust att göra så småningom.
– Jag skulle vilja åka till Grekland någon gång, eftersom jag är intresserad av grekisk mytologi. Det finns rätt många platser jag är nyfiken på. Vissa personer lever ju ”vanlife” eller ”boatlife”, det vill säga att de bor i en bil eller båt under en längre period, och därför blir mer fria att upptäcka världen. Det tror jag skulle vara coolt att prova på. Trots äventyrslusten är Milou glad att hon bor i just Härnösand.
– Det är en vacker och magisk stad att växa upp i.

Milou Löfgren

ÅLDER: 14
FAMILJ: mamma Anna Carin (41 år), pappa Olle (44 år), brodern Hector (11 år), ormarna Kiwi och Tina (3 år), katterna Kaos (6 år) och Cozy (1,5 år) samt hunden E-pock (8 år)
BOR: nära Högslätten
PLUGGAR: Hedda Wisingskolan

Milou tycker till

Drömjobb: jag vet inte riktigt, men jag skulle vilja bo nära havet och jobba med vatten, möjligtvis som marinbiolog.

Favoritplats i Härnösand: mitt rum hos pappa ända sedan jag köpte en massa ljus att dekorera det med.

Lyssnar på: lite allt möjligt. När jag pluggar matte lyssnar jag på soundtracket från ett spel som heter ”Little Nightmares”.

Tittar på: hellre serier än filmer, men Disney-filmer är ju mysiga.

Bästa köp: min katt Cozy.

Vad gör mig glad: att hänga med mina kompisar. Dock måste vi oftast hänga på skolan, vi har så späckade scheman på fritiden.

Vad gör mig ledsen: att kolla på ledsna filmer.

Just nu: jag gör väl vanliga ”tonårsgrejer”. Går i skolan, tar sånglektioner och har precis åkt på studieresa till Rumänien!

Om ett år: försöker jag välja rätt gymnasielinje för mig själv. Jag är nervös för mina alternativ är väldigt öppna.

Om fem år: ser jag mig själv någon annanstans, eventuellt i en lite större stad. Jag skulle kunna tänka mig att bo på en båt ett tag med mina kompisar

Innan jag dör: vill jag testa skydiving för att det är jättecoolt.

Det visste du inte om mig:

I lågstadiet fick jag hela min skola att göra ett uppträdande. Jag kollade på filmen ”The Greatest Showman” och valde den till en filmkväll i trean. Läraren kollade också på filmen och blev inspirerad, vilket slutade med att hela skolan gjorde en föreställning i äkta ”The Greatest Showman”-anda.

Artikeln publicerades i Yippie 02 2024 på sidan 39