Byggnader i Härnösand Yippie 03 2024

Gamla lasarettet – idag sessionsbyggnad

Text Lennart Lundberg Foto Frida Sjögren

Regionens sessionsbyggnad där regionfullmäktige håller sina möten var en gång i tiden ett av Sveriges äldsta bevarade lasarett, det första norr om Gävle. Huset byggdes 1786-88 efter ritningar som kan vara gjorda av Olof Tempelman. Han som var verksam i Härnösand vid tiden och ritade residenset i Härnösand och Härnösands gymnasium, numera rådhuset.

Vem som har ritat byggnaden vet man dock inte med säkerhet, utan den är utformad av Överintendentsämbetet ”i det närmaste efter de af Kungl Maj:t i nåder stadfästade General Projectet till dylika byggnader af sten”. Den är, enligt länsstyrelsen, byggd under en tid då man från centralt håll hade ambitioner att likrikta och kontrollera en stor del av den offentliga byggnadsverksamheten.

Byggnaden är två våningar hög med en inredd vind. Det är, enligt länsstyrelsens hemsida, ett utmärkt exempel på sen 1700-tals träarkitektur med sina rusticerande breda pilastrar, som rytmiskt indelar fasaden och ger den en Länsstyrelsen berättar också att uppförandet av denna byggnad i Härnösand är nära knutet till att staden vid denna tidpunkt blev residensstad för andra gången. Fastigheten byggdes redan 1786 och man kunde ta emot de första patienterna 1788. Det var länge landets största lasarett norr om Stockholm, och är det äldsta bevarade i Västernorrlands län.

På grund av att byggnaden genom tiderna haft olika funktioner, har den, enligt länsstyrelsen, interiört inte bevarats i sitt ursprungsskick i någon större utsträckning. Däremot har dess yttre bevarats mycket väl. Vilket var en av anledningarna till att det blev byggnadsminnesförklarat.

Artikeln publicerades i Yippie 03 2024 på sidan 22