Eldsjäl Yippie 2 2022

Christina Janson

Text Olof Wigren Foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Det finns föreningsledare som börjar engagerar sig samtidigt som deras barn går med i en verksamhet och sedan slutar när barnen gör det.
Så finns det föreningsledare som fortsätter även e f t e r att deras barn lagt av. År efter år. Med samma hängivenhet och glöd.
Christina ”Kicki” Janson, Härnösands Alpina, tillhör den sistnämnda kategorin.

Vårdkasbacken är ”Kicki” Jansons andra hem.
Här har hon tillbringat tusentals timmar i flera årtionden.
68 år fyllda är hon alltjämt en eldsjäl som inte har en tanke på att sluta.
– Den glädje jag får ut av det här, och den gemenskap vi har i föreningen, uppskattar jag enormt mycket, säger hon. För mig är föreningsjobbet en livsstil.
”Kicki” har åkt utför på skidor sedan hon var barn och att hennes barn också skulle göra det var ingen högoddsare.
– Vi var ju så ofta i backen från det att det att pojkarna var små att det nästan var självklart att det skulle börja träna och så småningom tävla.
Själv blev ”Kicki” tränare för en grupp på tio–tolv barn.
– Ju äldre barnen blev, desto längre blev resorna till läger och tävlingar. Jag och min man Åke följde med våra pojkar Sverige runt. Bland annat på det som då hette Kalle Anka Cup.
Men när det blev dags för sönerna att börja på gymnasiet, blev valet inte alpina skidgymnasiet i Järpen.
– Pojkarna ville göra annat och ägna sig åt andra intressen. De älskade skidåkningen men ville inte lägga så mycket tid på den som det hade blivit om de gått på skidgymnasium. Så de övergick till att bara åka för nöjes skull.

Och här skulle ”Kicki” Janson förstås kunnat välja att tacka nej till att jobba kvar i föreningen. Men det var aldrig aktuellt.
– Jag har varit ledare i 40 år i år, säger hon med ett skratt.
Alltid ideellt, alltid med entusiasm, aldrig med en känsla av att det tagit emot inför en ny säsong.
– Nej, varje höst längtar jag till att det ska börja. Jag har fått ut s å mycket positivt av det mina år i Brännans Alpina och Härnösands Alpina. Fått vänner för livet, lärt känna massor av barn och ungdomar och varit med om så mycket roligt.
– När jag går på stan möter jag folk överallt som jag träffat i backen och fått en relation till på något sätt.
Numera värms hon också inombords av att få se sina barnbarn i backen emellanåt.

– Sönerna och deras familjer bor söderut men när de kommer hem på besök och det är vinter, åker vi ofta till backen. Då får jag se barnbarnen på skidorna, röda om kinderna och med hjälmarna lite på sned. Det är underbart, säger ”Kicki”.

Hennes roll är sedan många år framför allt att ansvara för caféet med alla inköp och liftkortsförsäljningen i Vårdkasbacken, som är mycket viktiga intäktskällor för Härnösands Alpina.
– Vi är många som hjälps åt, är hon noga med att påpeka.
– De kvällar och helger och lov som det är full fart i backen är det massor av folk i olika generationer i backen. Då är det som allra roligast. Jobbigast, men roligast.
”Kicki” är dessutom suppleant i styrelsen.
– Jag vet hur viktig Vårdkasbacken är för många människor och det är fantastiskt att vi kan ha en sådan fin anläggning så nära stadskärnan. Jag tror inte det är många städer som erbjuder invånarna att ta buss från centrum till backen.
Med de nya bostadsområden som skapats nära backen, är det ännu fler som har nära till den.
– Hela Vårdkasen är ett fantastiskt fint område och med nya Härnö Lodge på toppen har det blivit ännu attraktivare.
– Just nu är jag ska så glad över att vi ska få en ny lift till Vårdkasbacken!
Härnösands Alpina är förmodligen Ångermanlands största, alpina förening.
– Vi har 60–70 aktiva och det fylls hela tiden på underifrån, säger ”Kicki”.
Coronapandemin har inte inverkat negativt på verksamheten.
– Nej, vi håller ju till utomhus och det har inneburit att vi i stället fått fler medlemmar när andra verksamheter tvingats pausas.
– Den stora utmaningen för oss är att ta vara på ungdomarna som inte vill fortsätta att träna och tävla när de fyllt 16–17 år. Att få dem att bli ledare i föreningen i stället. Jag blir så glad när jag ser före detta åkare ta hand om barngrupper och bli kvar i verksamheten.

Vilka är då hennes finaste minnen från de 40 år som gått som alpin ledare?
Hon funderar en stund.
Sedan säger hon:
– När vi haft ”kändisar” på besök, eller åkare som då var i början av sin karriär men sedan blev stora namn. Sandra Näslund, Sandra Hälldahl, Fredrik Nyberg, Pernilla Wiberg, Magdalena Forsberg till exempel. Alla lördagar och söndagar då det kryllat av folk i backen. Det finns så många höjdpunkter av stort och smått så att det är omöjligt att räkna upp alla.
Och fler kommer det att bli. För ”Kicki” Janson kommer att fortsätta att ha Vårdkasbacken som sitt andra hem.

 

RÖSTER OM ”Kicki”

Maria Sjöström, ordförande i Härnösands Alpina och vän:
”Kicki är hjärtat i Härnösands Alpina. Förutom att hon är vårt institutionella minne och en kvinna full av klokskap, håller hon ihop allt kring fik och försäljning, liftkort och priser, planerar och koordinerar, håller ordning, stöttar och peppar. Listan är lång! Kickis varma sätt och smittande skratt går hem i alla lägen, oavsett om det är en femåring som ramlat i backen eller om det är en förälder, morfar eller farmor som vill köpa en våffla. Alla möts av samma värme. Hennes stora nätverk och relationer är otroligt betydelsefulla. Vem vill inte jobba som volontär i fiket eller sälja hamburgare på tävling när Kicki är med? Det går inte att ta miste på att Kickis hjärta är fullt av engagemang, inte bara för Härnösands Alpina utan för hela Härnösand!”

 

Annkristine Elfvendal, vän:
”Kicki har ett varmt hjärta som bland annat klappar för att ge ungdomar något att göra på sin fritid och där hon är en stor anledning till att vi har en fantastisk verksamhet på Vårdkasen. Hon är engagerad och målinriktad. Men det som sticker ut mest är hennes glädje och humor som gör att det är lätt att tycka om henne och som inspirerar oss alla. Hon är också en omtänksam person som finns där när någon behöver hennes stöd.”

FAKTA

NAMN Christina ”Kicki” Janson.
ÅLDER 68 år.
BOR Härnösand.
FAMILJ Make, två utflugna pojkar och barnbarn.
YRKE Pensionär.
FRITIDSINTRESSEN Slalom, promenader, vänner och barnbarnen.
FAVORITPLATS Vårdkasen och Lotsstugan.
DET BÄSTA MED HÄRNÖSAND Närheten till alla fina platser.

LIVSLINJEN

1954 Föddes i Härnösand.
1961 Mina föräldrar byggde hus på Bandyvägen dit vi flyttade från Sportvägen.
1965 Min lillebror Christer föddes.
1969 Jag började jobba på Bondsjöbadet och där varje sommar till 1977.
1973 Träffade min livskamrat Åke.
1976 Förlovade mig.
1978 Vi gifte oss och vår son Niclas föddes. Jag började på heltid hos min pappas skomakeri som sedan utvecklades till Nylunds Lås och som jag ägde tillsammans med min bror till dess att jag gick i pension.
1982 Vår son Per föddes.
1985 Härnösands fyllde 400 år, jag var tvåbarnsmamma och började att jobba ideellt i Brännans Alpina.
1992 Åkte på en drömresa till OS i Barcelona med hela familjen. Vi bilade genom Europa och var borta i sex veckor.
2021 Är en glad pensionär efter att jobbat i 53 år.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2022 på sidan 22