Eldsjäl Yippie 11 2022

Ester – driven företagsledare

Text Olof Wigren Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

Hon är entreprenören och amfibiesoldaten som lika väl kunde ha blivit plastikkirurg.
– Jag älskar skönhet, men jag älskar även marknadsföring, fastigheter, juridik och möten med människor, säger Ester Sundin Hemström som äger och driver Mäklarhuset i Härnösand. I den här intervjun berättar hon också om hur hennes syster Anna är den som påverkat henne allra mest i livet.

En målmedveten och driven företagsledare, orädd för att starta upp nya verksamheter och dra i gång projekt.
Och samtidigt en familje– och hemkär person som vill att personer i hennes omgivning ska må bra.
– Jag är väldigt duktig, snäll och hjälpsam, säger Ester efter att ha fått frågan om hur hon vill beskriva sig själv – och tagit god tid på sig innan hon levererar svaret.

Hon var bara nio år när hon startade sitt första företag – ”jag sålde smycken och smågodis på mässor och marknader” – och på den vägen har det fortsatt. Och det finns kopplingar mellan hennes uppväxt och bakgrund och hennes utpräglade företagsamhet.
– Min farfar drev ett tryckeri, säger hon.
– Mina föräldrar sysslade med hantverk, vävde mattor och gjorde träkorgar som de sålde. Så småningom började de också sälja troll och andra småleksaker.
Mamma Siv var lärare och jobbade på Länsstyrelsen i 37 år, pappa Bengt var religionslärare men är mest känd som politiker för Kristdemokraterna och kampanjen ”Lita på Bengt” en gång i tiden.

Själv är Ester engagerad inom Moderaterna men har framför allt ägande i flera olika bolag och styrelseuppdrag för bland annat Hemab, Mäklarsamfundet – ordförande i Norrland –, Företagarna och Hantverksföreningen i Härnösand.
– Jag är en sådan som trivs med att göra och påverka och driva utvecklingen framåt. Det har gjort att jag kommit med i olika sammanhang, säger hon.

Att Ester Sundin Hemström ger en bild av sig själv som både omtänksam och med socialt patos, förklarar hon med att hennes syster Anna bidragit till hennes syn på människor.
– Anna är äldre än mig men har Downs syndrom. Det gör att hon mentalt är på en sexårings nivå. Hur andra har sett på henne och hur Anna ser på sin omgivning har gjort djupa intryck på mig.
– Hon ger kärlek, bryr sig om och känner lycka på ett barns sätt, samtidigt som dem som inte känner henne eller vet någonting om Downs syndrom kan behandla henne på ett sätt som de inte skulle behandla mig. Det har satt spår i mig som, tror jag, gjort mig till en mer inkännande och omtänksam person än jag annars hade varit.

Ester förklarar hur det till exempel fått henne att idag lägga stort fokus på sitt personalansvar och att lyssna på sina medarbetare och sätta sig in i deras situation. Detta i lika hög grad som att utveckla Mäklarhuset och bli ännu mer framgångsrik på det där rent företagsmässiga viset.
– Det är sådant som Anna fått mig att göra genom att vara den hon är, säger hon.

Sedan spelar det nog viss roll att Ester även studerat psykologi och sociologi.
När den unga Ester varit aktiv försäljare på marknader, återförsäljare av pepparkakor och utbildat sig till professionell håltagare för piercing av öron (det håller jag fortfarande på med efter 24 år) bestämde hon sig för att 1999 göra militärtjänstgöring.
– Det hade jag bestämt mig för redan som liten flicka och har helt och hållet med mitt samhällsengagemang att göra. Min vilja att hjälpa till på olika sätt.

Under 15 månader utbildade hon sig till plutonsbefäl på Amf1 Vaxholm utanför Stockholm.

– Jag var amfibiesoldat och fick den välbekanta gröna baskern, säger Ester.
Kustjägare står för övrigt i skarp kontrast till som tonåringen som sålde godisremmar och heliumballonger, var demonstratis för lax och korv i livsmedelsbutiker och dealer på ett casino.

Efter ”lumpen” påbörjade hon universitets– och högskolestudier och efter att ha betat av företagsekonomi och juridik i Sundsvall, flyttade hon till Gävle och utbildade sig till fastighetsmäklare.
– När jag var färdig med det startade jag en mäklarbyrå för Mäklarhuset i Kallhäll i Stockholm. Då var året 2007.

Ett år senare hade längtan efter familjen och Härnösand blivit så stark att hon flyttade hem och drog i gång Mäklarhuset i stan.
Först utan anställda för att idag ha elva medarbetare och under en period även haft kontor i Kramfors.
– Men jag har avvecklat det. Jag har koncentrerat verksamheten till Härnösand. Vi har en tillräckligt intressant och spännande fastighets– och bostadsmarknad här.

Mäklarhuset har också en dominerande roll på den.
– Vi har drygt 50 procents marknadsandelar i kommunen, säger Ester.
Företaget har sedan 2011 sina lokaler i ett av stans mest klassiska hus. Ett trähus på Storgatan från 1841, alldeles intill fyrvägskorsningen vid kanalen där tidigare Bodéns El & Lampor huserade.
– När jag köpte det var det med tanken att fortsätta hyra ut till Bodéns, men när ägaren av firman sålde och flyttade ut bestämde jag mig för att renovera och flytta in med Mäklarhuset i entréplanet.

På övervåningen bor hennes svärföräldrar och huset har ytterligare två övernattningslägenheter som Ester hyr ut via bokningssajter.
– Plus att det finns två liknande lägenheter i gårdshuset på innergården som jag också hyr ut.

Efter återkomsten till Härnösand har Ester Sundin Hemström även hunnit med att träffa sin make Ted, bildat familj – paret har två döttrar och en son tillsammans – och nominerats till och fått flera företagsutmärkelser.

Hon driver även andra företag och ser till att kontinuerligt vidareutbilda sig inom både fastighetsjuridik och sådant som rör kommersiella fastigheter.
Men hade hon inte blivit fastighetsmäklare, hade hon satsat på en karriär inom plastikkirurgi.
– Tänk dig, att få göra operationer på människor, både på dem som drabbats av skador eller sjukdomar eller bara rena skönhetsoperationer.
– Jag är väldigt tilltalad av sånt. Jag är mycket intresserad och fascinerad av skönhet på alla sätt.

Även om hon i sitt liv visat att hon haft modet och förmågan att lära sig nya saker och förverkliga drömmar, är det ändå högst osannolikt att hon skulle utbilda sig till plastikkirurg.
– Det finns nog gränser även för mig, skrattar Ester Sundin Hemström.

 

Röster om Ester:

TED SUNDIN, make:
”Ester och jag har varit tillsammans i över tolv år och gifta i tio år. Vi kompletterar varandra väldigt bra, hon gasar och jag bromsar! Hon räds nästan ingenting; har hon bestämt sig för något så blir det så förr eller senare, oavsett om det gäller något litet eller stort.
Hon är extremt omtänksam och givmild, tänker ofta på andra i första hand. Ibland har hon svårt att säga nej även fast hon borde.
Men det absolut viktigaste är att hon är en underbar mamma till våra tre fina barn.”

 

ELLINOR SÄRNBORG, vän och kollega:
”Ester och jag har varit mycket nära vänner i drygt 25 år. Vi har delat fantastiska upplevelser från tonårstiden, genom vuxenlivet och är båda egenföretagare inom fastighetsbranschen.
Ester är mycket mån om sina närstående och är en person som du kan lita på både i med och motvind. Omtänksamheten och hängivenheten för omgivningens välmående lyser även igenom i arbetslivet, med en stor omtanke för sina anställda och med en önskan om att lyckas såväl enskilt som gemensamt.
När Ester bestämmer sig för något ger hon sig inte innan målet är uppnått oavsett vad det är hon ger sig i kast med.
Fördelen är att Ester inte trampar på andra eller har vassa armbågar i sin framfart. Hon låter hjärtat vara med och skapar på så sätt ofta fördelar även för andra när hon verkställer/uppfyller sina planer och projekt. Ester värnar mycket om sin hemkommun och ser en stolthet i att vara en del av dess utveckling och framfart i såväl företagslivet som politiken.”

ESTER HEMSTRÖM

NAMN Ester Sundin Hemström.
ÅLDER 42 år.
BOR i stugan på Smitingen och i villan på Fågelstavägen.
FAMILJ Min man Ted och tre underbara barn; Geila 1,5 år, Gottfrid, 9 år, samt Gretel, 11 år.
YRKE Entreprenör med många idéer, driver Mäklarhuset i Härnösand.
FRITIDSINTRESSEN Älskar att vandra i skogen, elda och grilla med familjen. Det blir en hel del resor av olika slag och älskar att ha olika renoverings– och byggprojekt på gång.
FAVORITPLATS Smitingen. Vi äter ofta vår lunch och middag ute vid Klubbsjön året om.
BÄSTA MED HÄRNÖSAND Den otroligt vackra naturen, närheten till allt och dess variation.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2022 på sidan 42