Eldsjäl Yippie 12 2022

Med känsla för ljus

Text Olof Wigren Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

Martin bjuder på kaffe.
Han har gjort det i en vakuumbryggare.
Det smakar osedvanligt gott.

– Jag har faktiskt börjat intressera mig för olika sorters kaffe och hur man kan få fram smakerna på ett bra sätt, säger han.
Kaffe förenar sig därmed med hans andra intressen; alpinåkning, skateboard, vandring och fiske.
Foto skiljer sig från dem. Det är en passion.

– Jag har alltid varit nyfiken av mig, säger han.
Men det yttrar sig alls icke som att få stoff till skvaller, att ta reda på så mycket som möjligt av människor i hans omgivning.
Nyfikenheten framträder i stället i ett öppet sinne och förmågan att kunna fördjupa sig i sådant som han vill veta mer om.
– Det här med att skapa och utveckla är en naturlig följd av det.
Innan han gick in för att bli fotograf och filmare, hann Martin med att gå kurser på Sjövärnskårens sommarskola på Lungön och gå steg ett som alpintränare.
På gymnasiet studerade han på barn– och fritidsprogrammet.
– Det gav mig väldigt mycket, förklarar han.

– Både på det allmänmänskliga planet och senare i arbetslivet.
Särskilt när det kom till att genomföra alla de skolfotograferingar som var flitigt förekommande under hans första år som frilansande fotograf.

– Efter ett års studier inom filmskapande på Härnösands folkhögskola, kände jag att det var foto och film som jag ville ägna mig åt. Det fanns ingen som helst tvekan om det.
Tre år som skolfotograf blev starten.
Martin började med att ta på sig uppdrag utan att ha egen firma, men genom att fakturera via Frilans Finans. Ett företag som privatpersoner kan använda, där uppdragsgivaren får en faktura med F–skatt och uppdragstagaren får ersättning i skattade pengar.
– En bra modell för mig från början.

Sedan i fjol har dock Martin ett eget bolag, Martin Edholm Media AB.
En logisk följd av att jobben blivit både fler och större.
– Numera ägnar jag mig en hel del åt både husfotografering åt mäklare och att ta bilder och producera filmer åt bland annat stora hotellkedjor, säger han.
– Jag tycker om att väcka känslor hos människor med det jag skapar med hjälp av min kamera. När jag var barn byggde jag detaljrika pepparkakshus tillsammans med min mormor och jag är noga med detaljer även när jag tar mina bilder.

Han visar en bild på Omneberget och Omnesjön i Nordingrå.
– Det som gör den här bilden speciell är att det flyger en örn eller annan stor fågel alldeles ovanför berget.
– Den kanske kan tyckas som en oansenlig prick vid första anblicken, men sedan ser man vad det är. Och att den svävar mitt ovanför berget, gör att den sätter sin prägel på hela kompositionen, säger Martin.
En liten detalj som ger stor påverkan.
– Somligt kan du ta vara på i ögonblicket, som den här stora fågeln. Annat får jag lägga timmar och dagar på att förbereda.
Det är noggrannhet som betalar sig. Både i form av bilder som sticker ut och nöjda kunder.
– Förutom det rent praktiska, att ta bra bilder och producera bra filmer, är det så mycket som handlar om att ta reda på vilka budskap och känslor som kunderna vill att bilderna och filmerna ska förmedla.

Det är där som lyssnandet kommer in. Det som Martin är så bra på.
– Jag tror i alla fall det, säger han ödmjukt.
– Jag vill ju göra så bra jobb som möjligt och ju mer jag vet om hur kunden tänker, desto större chans att träffa rätt. Vägen dit går via att lyssna, läsa på, även om att ta fasta på det som i n t e sägs. Det kan finnas något även i det som jag kan ha nytta av.
Någon aktiv marknadsföring har inte Martin Edholm behövt ägna sig åt.
En gedigen hemsida och ett gott rykte har tagit honom dit han är idag. En flitigt anlitad fotograf och filmare med i första hand Norrland som arbetsfält.
Det har gått drygt nio år sedan han fick sin första kamera i julklapp från sina föräldrar.
– En Canon 1200D, minns han.
Det var med den han tog sina första bilder.

Sedan dess har det blivit tusentals timmar med att gestalta landskap och människor, gärna i kombination. Det som Martin helst ägnar sig åt, vid sidan av alla uppdrag.
– Jag är fortfarande bara i början av min yrkeskarriär som jag tror att jag kommer att bli kvar i livet ut. Det är så jag ser på det nu.
– Jag gör det jag älskar, jag får uppleva variation, få utlopp för min kreativitet, möta intressanta människor, uppleva nya platser – och jag får betalt för det. Då förstår du att jag är tillfreds med min tillvaro, ler han.
Framtiden är en väg av möjligheter och det mesta är i princip ogjort.

 

Röster om Martin:

KENT EDHOLM, pappa:
”Martin är otroligt hängiven allt som han tar sig an.
Han började tidigt med volter på både studsmatta och skidor och blev snabbt väldigt duktig på det.
Samma sak med foto och film, han brinner verkligen för det han gör och går alltid in helhjärtat i alla jobb han åtar sig.
Han är en väldigt emotionell person som älskar djur och natur, och en väldigt trevlig fisketur till Jämtland i somras som vi gjorde med några vänner, påminner mig om hur mycket Martin verkligen älskar naturen.
Martin har ett stort hjärta och är väldigt omtänksam, men om man exempelvis ska åka långfärds skridskor med honom får man bereda sig på att turen tar dubbelt så lång tid som den egentligen ska , för han ska ju hitta alla möjliga och omöjliga foto och filmvinklar under turen, och då är det bara att vänta på att han blir nöjd.”

DANIEL SANDSTRÖM, ägare APA-restauranger i Hudiksvall, Sundsvall och Härnösand:
”Martin har hjälpt oss med stämningsfulla bilder som framförallt används på våra sociala mediers konton.”

MARTIN EDHOLM

Ålder: 25
Bor: I en lägenhet på Gådeåvägen i Härnösand.
Familj: På Härnön har jag mamma och pappa, hunden Pepsi och katten Rosa. Sedan har jag en yngre syster som i dagsläget studerar idrottspsykologi i Lund.
Yrke: Egenföretagare som fotograf och filmskapare.
Fritidsintressen: Vandring, alpinåkning, fiske, kaffe och skateboard.
Favoritplats i kommunen: Har ganska många men en återkommande favorit är Fälleberget. Anledningen till det har nog att göra med att jag får en känsla av fjällen när jag befinner mig där.
Det här är det bästa med Härnösand: Närheten till den otroligt vackra och storslagna naturen och allt som hör till den, skulle jag nog säga är det bästa med Härnösand.

 

Efter ett års studier inom filmskapande på Härnösands folkhögskola, kände Martin Edholm att det var foto och film som han ville ägna sig åt. Tre år som skolfotograf blev starten.
Sedan dess har det blivit tusentals timmar med att gestalta landskap och människor, gärna i kombination. Det som Martin helst ägnar sig åt, vid sidan av alla uppdrag.
– Jag är fortfarande bara i början av min yrkeskarriär som jag tror att jag kommer att bli kvar i livet ut. Det är så jag ser på det nu.
– Jag gör det jag älskar, jag får uppleva variation, få utlopp för min kreativitet, möta intressanta människor, uppleva nya platser – och jag får betalt för det.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2022 på sidan 44