Härnösand Yippie 12 2019

Åh, ljuva 20-tal!

Ett årtionde med Yippie har gått, tio år av goda nyheter och glada berättelser från Härnösand. Vi tänkte att vi borde sammanfatta höjdpunkterna.
Men sedan bestämde vi oss för att strunta i den tillbakablicken. Framåt är roligare än bakåt! Så här blir NÄSTA årtionde i Härnösand!

Hotellen
Jo, tamigtusan! Till slut lossnar flugorna i trumpeten och det byggs inte bara ett destinationshotell på Kanaludden utan också ett nytt, högklassigt hotell i centrum samtidigt som First Hotel satsar på Stadt.
Hotellsatsningen gör Härnösand till ett nav för den Höga kusten-turism som bara fortsätter att växa under 2020-talet, men gör också att Härnösand börjar etablera sig som konferensstad.
Destinationshotellet blir en ny scen för underhållning och gastronomiska krumbukter, aktiviteter som både tillför nytt och spetsar till konkurrensen lokalt.

Centrum
Näthandelstrenden eskalerar, men tack vare ökad tillströmning av turister och konferensgäster ökar kundunderlaget totalt, vilket gör att centrumhandeln stabiliseras och tomma skyltfönster fylls på.

Arbete
Besöksnäringen stärks, delvis tack vare Höga kusten-turismen. Flera små Härnösandföretag som erbjuder nischade tjänster inom turistnäringen kommer att växa fram under de närmaste åren. Båttrafiken utvecklas och under sommarmånaderna kommer det att bli möjligt att ta sig med både från Härnösand till Ö-vik med båt, men det är stoppen på vägen som lockar turisterna: Bönhamn, Högbonden, Barsta, Trysunda, Häggvik. I slutet av årtionden når turismen en kritisk massa som gör det lönsamt att etablera båtluffarkort i Höga kusten med Härnösand som sydligaste utpost.
Kriget kommer inte, men det känns fan så svajigt ibland. Säkerhetsläget i omvärlden gör att det svenska försvaret ökar grundutbildningsplatserna och de militära övningarna. Det planerade ”samregementet” Härnösand-Sollefteå etableras och skapar många nya jobb.
Försöket med att utlokalisera statliga jobb till Härnösand blir en succé och projektet utökas. Möjligheterna till distansarbete gör också att fler som anställda på myndigheternas huvudkontor kan bo och arbeta från valfri ort.

Landsbygden lever
Urbaniseringen håller i sig som övergripande trend, men samtidigt stärks Gröna vågen 2.0, viljan att flytta ut på stadsnära landsbygd. De samhällen som har acceptabla kommunikationer och service, men framförallt skola, har potential att växa. Vi säger heja Högsjö och Häggdånger! Till exempel. Och Stigsjö.

Bron lyfter
Brofäst(e), köpfest? Nja, kanske får vi inte se ett fullt utbyggt High Coast Gate som Yippie skissat på inom tio år, men viss verksamhet kommer att etableras vid Högakustenbrons södra fäste inom tio år. Med ökande turist- och trafikströmmar är det helt enkelt ett för bra läge för att avstå.

Mera motor
Motorstaden Härnösand etableras som ett begrepp. De fyra benen Nostalgidagarna, Härnösand Bilmuseeum, Bus1 och Mittsverigebanan ser till att det mullrar i residensstaden med täta mellanrum. Under den kommande tioårsperioden kommer åtminstone museet och Nostalgidagarna att bli en affär som skapar direkta arbetstillfällen i Härnösand.

Dubbelspår!
Nej, det vi får nöja oss med gammrälsen i mer än tio år, MEN under den kommande tioårsperioden kommer till slut ett positivt besked om satsningar på järnvägssträckan mellan Härnösand och Sundsvall – och vidare söderut. Insikten om att pendlingsmöjligheterna kommer att stärker Härnösand omedelbart och börjar också förändra den uråldriga boprislogiken i Härnösand: ön är inte självklart hetast. Områden nära stationen blir allt hetare och en ny plan för Härnösands tillväxt måste skakas fram.
Handelsområdet Ankaret åker raskt från periferi in till händelsernas centrum och blir självklart hyperattraktivt.

Campingtider
Campingen på Smitingen byggs och blir en magnet framförallt under sommarhalvåret.

Scenhuset
Folkhögskolans scenhus säkrar inte bara skolans långsiktiga utveckling utan genererar turistbesök och gästnätter i Härnösand, OCH hjälper naturligtvis att bygga på Härnösands grundmurade rykte som en rik kulturstad.

Skeppsbron vaknar
En rejäl skönhetsoperation sätts in för att lyfta den bedagade skönheten Skeppsbron. Resultatet: ett havsnära promenadstråk med serveringar och aktiviteter värdigt en större stad. Här vill Birka lägga till! Här vill alla båtturister lägga till! Och här vill Härnösandsborna mötas varma sommarkvällar.
Skeppsbron rustas och gc-stråket förlängs ut till framväxande stadsdelen Sälstens udde, och det blir möjligt att ta sig från Sälsten till Nickebo utan att korsa mer än en väg (Nybrogatan).

Artikeln publicerades i Yippie 12 2019 på sidan 74