Härnösand Yippie 3 2022

Familjen satsar sött

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Godistrollet slog nyligen upp portarna på torget och tog vid efter Karra på hörnet, med godisförsäljning och paketservice.
Butiken drivs av ”mamma godistroll” med barn, ett riktigt familjeföretag alltså.
Men är de riktiga godistroll?

Sara, mamma godistroll, hur kom det sig att det blev en godistrollbutik?
– Maken såg annonsen om lokalen och vi fick idén en onsdag kväll. Vi tänkte: vi kör! Jag jobbar fortfarande som personlig assistent och Carolin fortsätter som frisör, men vi kombinerar våra tider så det passar. Yngsta dottern Ella står i kassan idag och vi har även mellandottern Emeli som kommer att jobba en del.
Är din man också ett godistroll?
– Nej, faktiskt inte, men det var han som såg annonsen.
Carolin, har ni drivit eget företag förut? Hur går det?
– Nej, vi har pratat mycket om att göra något eget, men det har inte varit rätt läge. Vi har kollat på butik, hotell, restaurang, att göra något nytt med familjen. Visst har vi våra diskussioner, men också många goda skratt! Även gråtskratt, när vi höll på med alla papper som krävdes för att starta. Det är sjukt mycket papper! Alla tillstånd, F-skattsedel, avtal för att vara paketombud …
Vad håller ni på med just nu? Och vad planerar ni i framtiden?
– Vi väntar på kylar till dricka och annat, och på att få tillstånd för uteservering. Förhoppningsvis kan vi ordna ett kalasrum på våningen under. Det vore kul att även ha evenemang för vuxna, femkamp och annat. Vi hoppas också kunna ha ett hundcafé i sommar!
Oj, det måste vi nog få återkomma om. Hur står det till med ert eget godisintresse? Är mamma godistroll ett äkta godistroll?
– Jag är diabetiker, så att starta godisaffär är ju … jättebra, men man blir ganska mättad när man är uppe i det hela tiden. Däremot har jag tillverkat godis och sålt på julmarknader och liknande förut.
Carolin då? Är du ett äkta godistroll?
– Godis i sig intresserar mig inte jättemycket, men jag tänker att det är för barnen. Jag har även gjort en tomte- och trollstig för barn och en dröm är att utveckla butiken till en riktig Pippi Långstrump-affär, med fina klubbor i glasburkar och så, lite Grännakänsla.
Men hallå, äter du inte heller godis?
– Jo, choklad är ju alltid gott!
Ella, jag ser att du är upptagen i kassan, men måste bara fråga om du är ett riktigt godistroll? Vilken sorts godis gillar du?
– Jag har blivit less på godis, men det är kul att jobba här!

Artikeln publicerades i Yippie 3 2022 på sidan 42