Härnösand Yippie 12 2021

Fredrik tar över vd-stolen

Text & foto Anders Eliasson

Mattias Byström kliver av sin roll som vd i Logosol AB och överlämnar styret till Fredrik Forssberg. Vem är Fredrik och vad ska Mattias göra?

– Jag har varit vd nu under 1,5 år, och kommer att bli styrelseordförande i bolaget. Främst ska jag arbeta med strategiska frågor, produktutveckling och med marknadsutveckling. Kort sagt ska jag se till att vi blir ännu bättre på vad vi är bäst på, säger Mattias.
Han avgår med flaggan i topp och kan se tillbaka på en föredömlig företagsutveckling där omsättningen under Mattias tid som vd ökat med 75% samtidigt som vinsten ökat markant och gjort bolaget mycket lönsamt. Nu lämnar han över rollen till Fredrik Forssberg som sedan 1:a maj varit Logosols ekonomichef.
Berätta om dig?
– Jag är född i Boden men har bott i Stockholm sedan 1981. Jag är 59 år och har arbetat med finansiell styrning och företagsledning som konsult för både större svenska bolag och familjeägda företag. Innan jag kom till Härnösand var jag vd för ett byggbolag.
Nu har du sökt dig till Härnö­sand. Har du någon koppling hit?
– Pappa är uppväxt i Härnösand. Min farfar köpte en sommarstuga på Lungön 1938 som senare övertogs av min far, så jag har tillbringat alla mina somrar där både som barn och vuxen. Sen flyttade mina föräldrar från Boden till Härnösand när de blev pensionärer. De har varit Härnösandsbor i 25 år nu.
Så du har tagit över sommarstugan på Lungön?
– Ja, och där har jag i snickrat och byggt hus. För altaner, bryggor och uthus använder jag Solosåg och Logosol hyvel, så jag är väldigt hemma med företagets produkter. Jag har nog under åren i Stockholm alltid haft norrlandsväskan packad, och min fru Agneta har ett arbete hon kan utföra oavsett var vi bor, och vi bägge trivs i Härnösand. När de sökte ny ekonomichef tog jag och presenterade mig för Mattias på Logosol och han behövde mina tjänster. Så nu är vi här!
Vilka är dina visioner som vd?
– Jag har under många år följt företaget, dels för att jag själv använt deras produkter, men även för att jag har sett att det varit ett bra bolag. Min vision är att alla som är intresserade av småskalig träförädling ska känna till Logosol. I det tänket finns inga landsgränser. Resan har bara börjat!
Kan du berätta något som inte alla känner till om dig?
– Jag har under många år varit elitspelare i badminton och var även Norrlandsmästare i yngre år. När jag hade flygcertifikat landade jag en gång på Myrans flygfält med hela familjen. Jag har även många fina minnen från Härnösand där jag bland annat är engagerad i Sjövärnskåren sedan ungdomsåren. Det känns fint att vara tillbaka i stan!

Fredrik Forssberg

ÅLDER 59 år
BOR Bergsgatan
GÖR Vd på Logosol med i dag 50 anställda + 10 i Tyskland
FAMILJ Gift med Agneta och de har tre vuxna döttrar.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2021 på sidan 10