Härnösand Yippie 12 2021

Hallå där…

…Bosse Wikman, ordförande i föreningen Tango Nuestro i Härnösand

Beskriv er verksamhet!
— Den inleds vanligtvis på hösten med nybörjarkurser i tango. De sker på torsdagar och följs av ett träningstillfälle för alla, praktika. På söndagar har vi också tangoträningar. Sista söndagen i månaden har vi vanligtvis dans, kallat Milonga, i stället för träning. Den brukar locka ganska långväga gäster. Vi har nyligen även haft en välbesökt kurshelg med tillresta kursledare under hösten. Till våren har vi fortsättningskurs och dessutom planerar vi en tangofestival i fyra dagar utöver all ordinarie verksamhet.
Hur var det under tiden som alla dans låg nere på grund av pandemirestriktionerna?
— Det var en jobbig tid för alla som vill dansa. Styrelsemötena fick hållas digitalt och i övrigt var all verksamhet inställd. Jag kom in som ordförande i våras och fick väldigt bra stöd av tidigare ordförande Britt-Mari Palm, styrelsen och medlemmarna. Det gjorde att vi kunde starta digitala träningar i somras. När restriktionerna lättade i september drog vi försiktigt igång igen.
Beskriv er fantastiska lokal, Aqui?
— Det bästa är om man kommer hit och upplever den. Vi har ett stort, fint dansgolv omgivet av fikabord, pelare, balkonger, speglar och massor av tangoinspirerade dekorationer. Man upptäcker hela tiden nya detaljer i den. Färgerna är skimrande gröna och djupröda. Det är vår medlem Kurt Åke Nässbjer som äger och sköter lokalen sedan många år. Han lägger ner ett enormt arbete.
Vilken är den största tjusningen med tango?
— Den ger massor av tillfällen till improvisationer. Det är en dans som kan utövas i alla åldrar, från barnstadiet till ålderdomen, och den blir vad man gör den till. Som i all pardans ger den närhet till den man dansar med vilket ger en rejäl dos lyckohormoner. Man blir glad varje gång man dansar och man blir aldrig fullärd. Tango är en klassisk dans som man även kan dansa utomlands. Den finns i flesta länder.
Behöver man några speciella talanger för att börja dansa tango?
— Nej.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2021 på sidan 10