Härnösand Yippie 2 2023

I huvudet på

Hans Noreliusson

Text Lennart Lundberg Foto Frida Sjögren

Om sin bakgrund
Jag kommer från Trollhättan. Är gift med Gunnel sedan 35 år tillbaka. Jag jobbade på bank i slutet av 80-talet när jag och min fru lockades av att börja arbeta vid Svenska Sjömanskyrkan i London i två år. Sedan blev det fritidsledarutbildningen på Mullsjö folkhögskola. Där började min bana inom folkbildningen. Jag veckopendlade och bodde på skolans internat under veckorna. Efter utbildningen fick jag praktik och sedan jobb på det som nu är Studieförbundet Bilda. Jag blev kvar där i 19 år och arbetade bland annat med verksamhetsutveckling och med ledar- och personalutbildningar över hela landet. Jag gick samtidigt folkhögskolelärarutbildningen och sedan rektorsutbildningen för folkhögskolerektor.

Om att bli rektor
Det var min fru som såg ett arbete som biträdande rektor/kurs- och konferensansvarig på Mullsjö folkhögskola där jag gått. Det jobbet sökte jag och fick. Och där arbetade jag först som biträdande rektor och de senaste åren som rektor.

Om fritiden
Jag är engagerad i två saker kyrkan och idrotten. Jag spelar ganska mycket beachvolleyboll. Så jag kommer nog att hänga ganska mycket på Smitingen på sommaren. Jag är engagerad i något som heter Beachaid som handlar om välgörenhet och samla in pengar till olika projekt runt om i världen samtidigt som man har kul i sanden. Det är något som jag hållit på med i 20 år. Jag önskar att vi kan få en beach-hall i Härnösand så man kan spela året om. Jag är nu med och spelar lite inomhusvolleyboll med folk från Ängekyrkan på söndagar.

Om varför det blev Härnösand
Jag fyller 60 i år och jag tänkte att man skulle ha en utmaning till innan man blir pensionär på riktigt. Jag var inte aktivt sökande och hade inte tänkt bo norr om Stockholm. Men när frun gick i pension fick jag en förfrågan De såg väl erfarenheten och kopplingar till huvudmannaskapet. Och nu är jag här. Många saker känner jag igen från folkhögskolelivet men det är lite andra inriktningar på skolan här. Jag är omusikalisk och det är ju inte musik som man ska kunna i mitt jobb. Men jag gillar kultur. Jag har jobbat en del med kultur och olika arrangemang på Bilda.

Om hur folkhögskolan bör utvecklas
Först gäller det att sätta sig in i verksamheten. Jag brukar säga att man behöver ha en liten backspegel som i en bil och titta lite på historien. Sen vill jag ha en stor framruta för att se framåt. Nu håller vi på att se över organisationen. Jag vill att stan ska se Härnösands folkhögskola som en möjlighet och samverkanspart. Man ska räkna med folkhögskolan. Vi ska samverka med bl a arbetsförmedlingen, kulturlivet och med näringslivet. Vi har ju bland annat vandrarhem och konferenslokaler att erbjuda och vi behöver fler ben att stå på rent ekonomiskt.

Om Härnösand
Jag uppskattar naturen och har hört mycket gott om Härnösand och hela Höga kusten. Jag har fått mycket tips. Och jag har redan besökt Smitingen som ser bra ut med sina beachvolleybollplaner.

ÅLDER 59
FAMILJ Fru, inga barn och nu inte heller några husdjur
BOR I en vindslägenhet på Köpmangatan
AKTUELL Ny rektor på Härnösands folkhögskola

Artikeln publicerades i Yippie 2 2023 på sidan 12